Kaféer vid Kaffegatan www.skillingaryd.nu Till startsidan för kaféer i Skillingaryd
Hjälp oss att komplettera – kom med information här
Vi behöver också bilder!

Mama Fiotis har stängt för gott
Ur Finnveden Onsdag 28/1996 – något redigerad här med mellanrubriker och fler bilder. Inlagt här 27 oktober 2006
I fyra år har det lilla caféet Mama Fiotis glatt Skillingarydsborna. Men nu har systrarna Olofzon lagt ner sin verksamhet. Foto: Åsa R Liljegren
Klicka på bilderna för större bilder
I fyra år har det lilla caféet Mama Fiotis glatt skillingarydsborna. Men nu har systrarna Olofzon lagt ner sin verksamhet.

För fyra år sedan startades Mama Fiotis upp av Lillimor Bohman. Caféet fick från början en exotisk prägel och när Annelie och Monica Olofzon tog över caféverksamheten i oktober –93, behöll de den ursprungliga idén och fortsatte sälja en hel del utländska varor men också frukt och grönt, te och wienebröd.
– Men det som gjort att Mama Fiotis gått så bra är alla beställningar på bagetter och smörgåstårtor som vi har haft, säger Monica. Caféet har faktiskt fungerat bättre och bättre. Så det handlar inte om någon konkurs utan om att vi vill satsa på andra saker nu.

Tillbaka till Skåne
Innan de båda systrarna tog över Mama Fiotis, bodde Annelie i Lund under en tioårsperiod. Nu har kärleken fört henne tillbaka dit och hon har även fått jobb på ett ålderdomshem. Monika som har två barn insåg att hon omöjligt skulle kunna driva verksamheten själv.
– Att vara två är jobbigt nog, berättar hon. Det har tagit otroligt mycket tid. Ändå har vi haft vår mamma som hjälpt till på småkaksfronten och med smörgåstårtorna och Morbror Åke Johansson har hjälp till med bokföringen. Även om det har varit jätteroligt, så känner man sig näst intill utbränd efter de här tre åren, säger Monica.

Sökt efterträdare
Att stänga caféet var inte vad de helst ville. Med ljus och lykta har de letat efter någon eller några som skulle kunna tänka sig att ta över caféet Men förgäves. Det har funnits en del aspiranter men de har alla backat ur.
- De har väl insett hur mycket tid och energi det krävs för att hålla igång det och backat ur på grund av det. Tyvärr, för det är synd att det ska behöva läggas ner. Det har ju blivit en slags samlingspunkt för skillingarydsborna, menar Monika.

Gästbok på toan
På toalettväggen har en gästbok fått sin plats och där kan man läsa skillingarydsbornas hyllningar till Mama Fiotis ägarinnor, kaffet och de utomordentligt goda mackorna.
– Här har något skrivit så fint. Monika pekar på en mening bland alla andra som fyller den mintgröna, slitna väggen
–”Kaffet värmde mitt hjärta”, har gästen skrivit. Men i fortsättningen får alltså han och alla andra söka sig till något annat café för att få sin kopp kaffe.


ÅSA R LILJEGREN