Stiftsgården Tallnäs på
www.Skillingaryd.Nu

Dansen tråddes på Tallnäs
Ur Onsdagstidningen nr 26/1997
 
Bildtexter - bilderna kommer senare:
1
Som traditionen bjuder var det dans kring midsommarstången.
2
Firandet på Tallnäs inleddes med bön vid klockstapeln.
 
 
Det kom inte tusental, men väl i några hundra, till stiftsgården Tallnäs på midsommarafton. Bland dessa traditionsenligt en buss med ett 60-tal pensionärer som varje midsommar kommer till festligheterna på Tallnäs.

Årets konfirmander på Tallnäs stod för programmet, så sade föreståndaren på Tallnäs, Anders Aronsson, som välkomnade och ledde för första gången för sin del, Tallnäsfirandet. Och tradititionen säger att firandet inleds med bön vid klockstapeln i vilken konfirmanderna svarade med såväl sång som musik till psalmerna och Anders Aronsson för texten.
Med dragspelsmusik, tidvis med fiol också, samlades besökarna till dans kring midsommarstången och därtill en del lekar såsom säcklöpning. Trots att gräsplanen var ganska blöt efter ett häftigt regn någon timma före start, syntes inga hämningar för det utan man dansade för fullt.
När några regnstänk kom från himlen tyckte en del av de äldre att det var dags att förflytta sig till kaffeserveringen i gammelstugan. Givetvis smakade det gott efter dansandet.
Firandet fortsatte med tipspromenad runt området och en fin promenad fick man på köpet utmed stranden.
Midsommarfirandet avslutades med lägerbål och aftonbön - kompletorium - vid Linnesjön under ledning av stiftsadjunkt Anders Aronsson.

Bertil Pettersson