Stiftsgården Tallnäs på
www.Skillingaryd.Nu

Soligt firande på Tallnäs
och i Tofteryds kyrka
Ur onsdagstidningen nr 26/1995
Bildtexter - bilderna kommer senare:
Med fiolspelande flickorna Johanna Nygren och Anette Wallin täten kom de församlade ut ur kyrkan med de i hembygdsdräkt skrudade damerna först.
 

Bland kaffedrickande besökare märktes bland andra Joel Andersson, till höger, som på midsommarafton fyllde 92 år.

Traditionsenligt hölls midsommarafton festligheter på Stiftsgården Tallnäs utanför Skillingaryd där för närvarande också sommarkonfirmander är förlagda.

Bland besökarna denna vackra midsommarafton fanns även släkt och vänner till konfirmanderna och en busslast besökare från Jönköping. Men förvånansvärt få ortsbor, av okänd anledning.
Festligheterna inleddes med helgmålsbön vid klockstapeln, som leddes av Magnus Hullfors. Därpå förflyttade besökarna sig till den resta midsommarstången för dans och lekar kring densamma. Lekledare var Magnus Hullfors och för musiken stod Sigvard Jarl på gitarr och Carlaxel Gustafsson på dragspel.
Efter det fanns det tillfälle att antingen smaka på innehållet i medhavd kaffekorg eller hos syföreningsdamerna köpa kaffe som serverades i Gammelgården. För den som ville testa sitt sinne förekom även tipspromenad med frågor för såväl stora som små. Framåt kvällskvisten hölls lägerbål innan midsommarens festligheter avslutades med aftonbön, Kompletorium. Sång förekom av konfirmanderna och medverkade gjorde även konfirmationslärare.

Tofteryds kyrka
Kyrkan i Tofteryd hade på midsommardagen gudstjänst med folkmusik och önskemålet om hembygdsdräkter hörsammades av drygt tiotalet damer. Musik på fiol förekom av Johanna Nygren och Anette Wallin, både studerande på musikskola i Örebro.
Med musikanterna först marscherade man tillsammans med damerna i hembygdsdräkter in i kyrka. Förutom predikan av Carl-Olof Möllerström svarade Johanna och Anette för flera musikstycken, såväl solo som i duett,
Carl-Olof Möllerström tackade flickorna för deras fina musik varpå gudstjänsten avslutades med musikanterna i täten utmarsch till midsommarstången. Där kunde besökarna plocka fram sina kaffekorgar och låta sig väl smaka denna ljuvliga midsommardag.

Åker-Hagshult
Friluftsgudstjänst ägde även rum i Åker där besökarna kunde slå sig ned i gröngräset kring Åkers prästgård. Där lyssnade man till Ebbe Appelros och senare njuta av den medhavda kaffekorgens innehåll.
I Hagshults kyrka var det på midsommardagen gudstjänst med predikan av Ebbe Appelros och senare kyrkogårdsvandring med Åke Albertsson, Bertil Claesson och Lennart Olsson som ciceroner.

Bertil Pettersson