Stiftsgården Tallnäs
www.Skillingaryd.Nu

På denna sida beerättar vi lite om handarbetsdagar på Tallnäs

Värnamodamer fick tips
vid besök på Tallnäs
Ur Onsdagstidningen nr 39/1995
Bildtexter - bilderna kommer senare
Anna-Lisa Zingmark, Elisabeth Hjelm, Astrid Ljungberg, Lilly Johansson och Sonja Hylthén var imponerade av utställningen på Tallnäs.
 
Gudrun Johansson från Skillingaryd är en av kyrkans många flitiga medarbetare. Hon sålde lotter till bland annat Disa Lööf från Tofteryd, den av besökarna som kanske hade närmast av alla till stiftsgården. Från Skillingaryd, Åker och Tofteryd kom de frivilliga krafterna.
 

Astrid Ljungberg är med i syföreningen i Johanneskretsen i Värnamo och fick goda tips till kommande säsong.
 
Magnus Hullfors välkomnade Jenny Anderberg från Lund till det fullsatta kapellet. Jenny talade om IM, Individuell Människohjälp.
Syföreningsdamer och även en del andra intresserade mötte under två dagar upp på Stiftsgården Tallnäs utanför Skillingaryd. Traditionen med handarbetsdagar är stor och i år hade mer än 600 personer kommit.

Det var Öppet Hus både i söndags och måndags och i bussar och bilar kom framför allt kvinnor från hela länet. En del besökare kom också från andra delar av stiftet.
- Handarbetsdagar har funnits här på Tallnäs sedan slutet av 1950-talet, säger Brita Dackling.
Brita berättar att 530 personer drack kaffe och med ledning av den siffran beräknar man antalet besökare till cirka 650.
I de olika lokalerna fanns en rad handarbetsutställningar. Här kunde syföreningsdamer och andra få mycket goda tips:

Johanneskyrkan
- Det får då bli till nästa säsong. Vi har allt i det närmaste klart för vår försäljning den 21 oktober i Johanneskyrkan, säger fem syföreningsdamer från Värnamo.
Anna-Lisa Zingmark, Elisabeth Hjelm, Astrid Ljungberg, Lilly Johansson och Sonja Hylthén tillhörde den intresserade skaran.
Ett av syftena med de här dagarna är att syföreningsmedlemmar ska få inspiration och en liten erkänsla för allt det frivilliga arbete som de lägger ned i Svenska Kyrkan.

Drabbat av aids
Dagarna gick även i missionens tecken. Det var försäljning i en u-landsbod med mera. Läkaren Annika Iveroth från Jönköping har i 2.5 år arbetat i Tanzania och hon berättade om detta. Svenska Kyrkan gör stora insatser i detta afrikanska land, som bland annat är så hårt drabbat av aids.
Jenny Anderberg från IM, Individuell Människohjälp, gav en gripande skildring om denna kyrkans så viktiga organisation. IM är en av få organisationer som har möjlighet att verka i vissa länder och delar av länder. I Tibet är man exempelvis den enda organisationen utifrån.
Under dagarna togs det upp kollekt, vilket inbringade drygt 10.000 kronor, pengar som går till IM, missionen och Tallnäs.

Per Bunnstad

 

Bokbinderi och lappteknik
för syföreningsdamer

Ur Onsdagstidningen nr 40/1996
 
Bildtexter - bilderna kommer senare
1
Margit Axelsson - till höger - från Värnamo visade en del av sina fina arbeten för de intresserade syföreningsdamerna.
2
Rickard Ullerås från Värnamo var en av få män på plats. Han är inte med i någon syförening utan visade i stället hur bokbinderi kan gå till.
 
 
Under dagarna två har Stiftsgården Tallnäs utanför Skillingaryd varit fylld av 700 syföreningsdamer och någon enstaka män. En av männen var Rickard Ullerås från Värnamo som visade ett gammalt fint hantverk: bokbinderi.

SKS - Svenska Kyrkans Studieförbund, hade en egen utställning och den liksom övriga aktiviteter tilldrog sig stort intresse. Lilli-Ann Bertilsson, Hagshult, Inger Lindström, Hagshult, Margit Axelsson, Värnamo och Rickard Ullerås, Värnamo visade hantverk.
– Dessutom visade Bodil Oskarsson och Eva Bruse från Värnamo lappteknik.
Det säger Maj Andersson från Smålandsstenar, studieledare för SKS.
Kvinnorna var av förklarliga skäl i stor majoritet under syföreningsdamerna, men en och annan man syntes. Det var någon man som hade vågat följa med sin hustru och på plats fanns också flera präster som Bo Bergstrand från Forsheda.
Lutherhjäpen, IM - Individuell Människohjälp och Sackéus svarade också för fina inslag.

 

Syföreningsdamer
trivs på Tallnäs
Ur Onsdagstidningen nr 16/1999
Brita Dackling och Torlot Skafte-Aronson från Tallnäs omger fyra gäster från Värnamo: Gunvor Lindberg, Alice Sävqvist, Gunnel Hård af Segerstad och Elisabeth Salomonsson. Den här veckan trivs många på stiftsgården.
Västerifrån. Från Hyltebruk begav sig fyra syföreningsdamer till Tallnäs: Maj-Britt Jonsson, Eva Gustafsson, Anna Dahlbom och Henny Nykvist.
Vill man veta mer om hur man kan arbeta i en syförening ska man passa på att den här veckan besöka Stiftsgården Tallnäs utanför Skillingaryd. Där är det stort program hela veckan.
Måndag-onsdag var närmare 20 damer på gemenskaps- och handarbetsdagar på Tallnäs och torsdag-lördag är det besöksdagar för syföreningar då mångdubbelt fler besökare väntas.
Bland besökarna på gemenskaps- och handarbetsdagarna märktes fyra kvinnor från den kyrkliga syföreningen i Värnamo - Gunvor Lindberg, Alice Sävqvist, Gunnel Hård af Segerstad och Elisabeth Salomonsson - samt lika många från ett par syföreningar i Hyltebruk och Färgaryd - Maj-Britt Jonsson, Eva Gustafsson, Anna Dahlbom och Henny Nykvist.
De trivdes alla mycket på stiftsgården och de flesta besökare återkommer år efter år.
– Vi har fått lära oss nya hantverk som frigolite samt växtfärgning. Det är bibelsamtal och mycket annat, förklarar damerna.
Vid Onsdagstidningens besök höll Torlot Skafte-Aronson ett föredrag om aroma-therapy. Man använder aromatiska oljor med mera för att behandla krämpor.

Tre dagar
I morgon inleds de tre besöksdagarna för syföreningar och då blir det utställningar, försäljning, U-landsbod och mycket annat. Ett par hundra syföreningsdamer och kanske någon modig man väntas komma till Tallnäs för att se något av allt som visas.

Per Bunnstad

 

De kom från hela stiftet
till Stiftsgården Tallnäs
Ur Finnveden Fredag nr 16/1999
Margit Axelsson från Värnamo har sysslat med knyppling i mer än 50 år och hon var en av många som visade hantverk.
Ingrid Gunnarsson, till höger, visade och berättade om ”Kvinnans kläder och textilier från vaggan till graven”.
Margit Comstedt och Gudrun Johansson från Skillingaryd sitter ”alltid” och säljer lotter vid besöksdagarna. Strax före öppningsdags kunde de avnjuta lite kaffe men sedan var det fullt upp med tillströmmande lottköpare.

Det kom bussar från Kalmar, Växjö, Jönköping... Ja, från istort sett hela stiftet kom det i går kvinnor till Stiftsgården Tallnäs utanför Skillingaryd. Det var den första av tre ”Besöksdagar för syföreningar” och samtidigt är det Öppet Hus för allmänheten.
Besöksdagarna har blivit tradition på Tallnäs och hit kommer framför allt kvinnor som har ett stort intresse av att sy, knyppla med mera. En och annan man har också anlänt.
I en av lokalerna finns flera hantverkare som Margit Axelsson från Värnamo. Hon började knyppla när hon var 16-17 år. Vi ska inte atla om damers ålder, men vi kan ändå inte undgå att berätta att Margit knypplat i 55 år. Hon är en av många kursledare i SKS, Svenska Kyrkans Studieförbund och det hon och övriga hantverkare visade upp kommer ytterligare en gång att visas, 10-11 maj i Mariakyrkan i Värnamo.
Margit Comstedt och Gudrun Johansson är ett par av många frivilliga medarbetare och som vanligt säljer de lotter.

Köplusten är stor.
I en annan lokal visar Ingrid Gunnarsson vad hon och några andra samlat in. Det handlar om en utställning av ”Kvinnans kläder och textilier från vaggan till graven”. Här finns gamla brudkort, brudkläder, hattar, sorgkläder och mycket annat. Det är en utställning värd att rekommendera.
På Tallnäs finns det även U-landsbod, föredrag om Lutherhjälpsarbete i Uganda med mera.

Per Bunnstad