Stiftsgården Tallnäs 40 år
www.Skillingaryd.Nu

Tallnäs fyller 40:
Ljungberghs sommarställe
blev första stiftsgården

Ur Finnveden Fredag 21/1993

Bildtexter: - bilderna kommer senare
De flesta i stiftsgårdens styrelse plus tjänstemän och adjungerande samlade vid ett av årets möten, det i mars. Stående från vänster: Ingegerd Wirehed-Dunskog, Växjö, Siv Pettersson, Norrahammar, Karin Ehrnström, Norrahammar, Hans Hultberg, Rydaholm, Stina Fernbom, Värnamo, Dawid Friberg, Jönköping, Ingemar Nilsson, Gislaved, Urban Holmén, Växjö, Stig-Göran Fransson, Landsbro och Gunnel Hård af Segerstad, Smålandsstenar. Sittande från vänster: Carl-Gustav Gustafsson, Bor, Brita Dackling, Tallnäs, Magnus Hullfors, Tallnäs, Leif Kvarnström, Skillingaryd och Ingegerd Lorentzon, Huskvarna.
 
En grupp ledare och deltagare på ett handikappläger på 1970-talet. Längst till höger återfinns Leif Kvarnström, som numera sitter i styrelsen för stiftsgården. Kvinnan med gitarren är Lillian Josefsson, som i många år var diakonikonsulent.
 
En solig somardag för cirka 15 år sedan på Tallnäs. Det är lägerverksamhet och kyrkoherde Magnus Bergman, Vaggeryd, längst till höger, är en av dem som engagerat sig för stiftsgården.
 
Varje år är det konfirmation på Tallnäs. Det har i många år varit särskilda läger och på just den här blden är det en grupp utvecklingsstörda som konfirmerats. Året är 1979 och prästen är Björn Berggren från Långaryd.
Om fem dagar, på Annandag Pingst, firas 40-årsjubileum på Stiftsgården Tallnäs utanför Skillingaryd. Det var alltså 1953 som Tallnäs kom i stiftets ägo efter att före dess ha varit sommmarställe för Oscar Ljungbergh, Skillingaryd, med familj.
Tallnäs har under de 40 åren haft sju stiftsadjunkter och de flesta väntas komma till festligheten på Annandag Pingst. Finnveden Onsdag har talat med Lars Aldén - stiftsadjunkt 1978-89. Han har sammanställt en historik över de 40 åren:
- Det var kyrkoherde Ruben Bolmdahl i Tofteryds församling som fick höra att familjen Ljungbergh ville sälja Tallnäs. Så småningom nådde detta fram till biskop Elis Malmeström, som besökte platsen och snart togs ett beslut om att för 100.000 kronor inköpa Tallnäs, säger Lars Aldén, numera kyrkoherde i Tingsryd i Kronobergs län.
Elis Malmeström hade inte minst blivit imponerad av den konstnärliga utsmyckningen på Tallnäs.

Taktiskt
Stiftet hade på den här tiden ingen stiftsgård och Lars Aldén tror att biskopen av taktiska skäl valde att lägga en stiftsgård just i Jönköpings län. Växjö var och är huvudorten för stiftet och där finns exempelvis sedan 1942 en folkhögskola. En stiftsgård på Tallnäs var ett sätt att gå Jönköpings län till mötes.
Harald Ekberg var präst i Jönköping och han blev den förste föreståndaren för Tallnäs. Han skötte till en början sysslan från Jönköping, men lokalt fanns också en prästman som betydde mycket de första åren. Det var Bengt Lorentzon, även kallad "Blå skuggan". Han bodde för övrigt på Tallnäs och var kyrkdoadjunkt i Tofteryds församling. I övrigt har den direkta kontakten med Tofteryds församling varit liten, förutom att många församlingsbor engagerat sig för stiftsgården.
1955 blev Ingvar Gärdmar föreståndare och efter ett par år efterträddes han av Torsten Ekberg. Karl-Erik Larsson tog vid 1959 och 1965 återvände Torsten Ekberg till Tallnäs. Den sjätte föreståndaren blev Anders Björnberg, som började 1974. Så kom Lars Aldén och han var på Tallnäs 1978-1989. Numera är det Magnus Hullfors som leder verksamheten.

Husmor
- Men man får verkligen inte glömma husmor och all annan personal plus frivilliga medarbetare, säger Lars Aldén.
Inte minst sommartid finns många frivilliga krafter på Tallnäs, speciellt när olika handikappläger anordnas. En av de många frivilliga är Leif Kvarnström, Skillingaryd, den ende från Tofteryds församling i stiftsstyrelsen. Leif var egentligen med redan från början, då som scoutledare:
- Vi skrev bland annat brev till lantbrukare för att få timmer till det bygge som skulle göras, säger Leif.

Bowlingbana
Han har alltid haft ett stort intresse för Tallnäs och även via sitt engagemang inom Lions Club har det blivit många besök på stiftsgården. Lions har nämligen under många år avsatt medel för att rörelsehindrade ska kunna få njuta av en sommarvecka på Tallnäs.
Numera är Leif vice ordförande i styrelsen för Tallnäs, där för övrigt biskop Jan Arvid Hellström är ordförande. Dessutom är Leif ordförande i arbetsutskottet.
Tallnäs var före 1953 en idyllisk sommarbostad åt familjen Ljungbergh. Där fanns bowlingbana, villken var kvar till 1976, ett båthus och mycket konstnärlig utsmyckning med mera. Sedan dess har Tallnäs byggts till flera gånger, men trots det har mycket av det idylliska bevarats. Tallnäs är en liten oas.

Viktiga år
Bland särskilt betydelsefulla år under på Tallnäs kan följande nämnas:
1956: Klockstapeln invigs.
1962: Huvudbyggnaden står klar.
1970: Ett kapell byggs.
1976: Tallnäs får en sporthall.
1980: Jönköpings kyrkliga samfällighet satsar tre miljoner på Tallnäs och året därpå står om- och tillbyggnader klara.
1993: Tallnäs firar 40 år.
Huvudsyftet med Tallnäs är att använda det för kyrkans olika verksamheter men de senaste tio åren har många andra upptäckt stiftsgården. Här hålls en rad konferenser av de mest skilda slag som landstingsmöten, kommunala träffar med mera.
Sedan 1964 har Tallnäs ytterligare en stiftsgård. Den finns i Kastlösa på Öland och där är det främst verksamhet sommartid. På Tallnäs är det numera året runt fullt med aktiviteter.

Per Bunnstad