Tofteryd www.Skillingaryd.Nu Till startsidan för Tofteryd

Tofteryds socken

Ur ”Sveriges bebyggelse” 1955 av kantor Joel Andersson
(något redigerad med främst mellanrubriker) och förkortningar
Uppdaterat 030812

Tofteryds socken är belägen på Sydsvenska höglandet och i Lagans dalgång. Den tillhör nu i sin helhet Östbo härad, men tidigare ha byarna Torp, Hult, Henriksbo, Skog och Snuddebo tillhört Västra härad och varit så kallade. skatehemman.

Den gamla fylkesgränsen mellan Finnveden och Njudung gick strax öster om Tofteryds kyrka. De gamla gränsmärkena voro ”--- stenen, som står mellan Torrmyran och Järnboda, därifrån till Galtåsen, det höga berget vid Tofteryd, därifrån till bron mellan Sixtenstorp och Fylleryd, därifrån till Stora röret, därifrån till höga stenen, som står mellan Gölstorp och Gimmarp, därifrån till Bäcken---”. Dessa gränsmärken (här uppräknade söderifrån) utgjorde också häradsgräns, och en gränsbeskrivning från 1665 upptar följande märken från norr till söder: Tellningabäck, Hultahägnet, Gimmarp, en stor sten i Tofteryds prästgårds hästhage, Märkesbro mellan Torremilan och Järnboda. De angränsande socknarna heta Byarum, Svenarum, Hagshult och Åker. Gränsen mellan socknar var förr i tiden svävande och berodde på vilken kyrka gårdsfolket kunde besöka och på den betydelse för prästens inkomst det innebar, om gården tillhörde det ena eller det andra ”gället”.
Så sent som 1664 förekommer en tvist om gränsen mellan Tofteryd och Hagshult. Bonden Björn i Sjöbo hade på 1580-talet börjat besöka Hagshults kyrka, och genom att ge en predikstol till kyrkan fick han stolerum där. Även beträffande Starkeryd i Hagshults socken rådde det egendomliga förhållandet, att det under medeltiden tillhörde Tofteryd och vartannat år till Hagshult. Som typiska gränsmärken i våra dagar kunna nämnas Munkahatt på östra gränsen och Fråstahall i väster.

Naturen
Naturen i Tofteryd präglas i hög grad av bottensandlagren från den senkvartära Fornbolmen, som fyllde hela norra Lagadalen. Det är vad man nu i dagligt tal kallar ”Mon”, som sträcker sig från Vaggeryd i norr till Värnamo i söder och begränsas av kuperade, moräntäckta höjder i öster och väster. Mon bär uteslutande tallskog, och där finnas de bästa lingonmarkerna. För odling är den otänkbar.
Genom mon slingra sig Lagan med många serpentiner, omgiven här och var av ”döda” flodfåror och omfångsrika åängar, vilka i äldre tider ansågos som värdefulla betesmarker. Movads- (Haga-)bäcken är ett mindre vattendrag öster om Lagan. Den är mycket grund och oregelbunden i vattenståndet - stundom fullkomligt uttorkad och vid riklig nederbörd fylld över sina bräddar, så att den till och med. hindrar trafiken på vägarna. I vattendragens närhet växa al och björk.

Sjöar
Störst bland sjöarna är Linnesjön - 4 km lång - på gränsen mot Hagshult. Här är naturen mera leende och fager än i den övriga delen av socknen. Här finnas vackra lövängar med sippor och gullvivor. Sjöns tillflöden utgöras av Rydsbäcken, Torpabäcken, som rinner förbi kyrkan, och Silverbäcken från Grohult. Sjöns vatten avrinner genom Mölnarps kanal, som säkerligen fått detta namn därför att den vid åtskilliga tillfällen under gångna århundraden rensats upp för att ge bättre fallhöjd för den kvarn (”mölna”), som sedan äldsta tid funnits här. Sedan kvarnen lagts ner, sänktes år 1910 sjöns yta med ungefär en meter.
I nordöstra delen av socknen ligger Långgölen - en djup, mörk och trolsk urskogssjö - och på det nuvarande skjutfältet ha vi Bohultssjön och Boglössjön.

Utsikter
Höjderna i östra och västra delen av socknen bära blandskog av barrträd, björk och al. Ek förekommer mycket sparsamt. Ödsliga områden finnas i nordöstra gränsen till Västra härad, och från Stretakulle, mellan Hult och Ekesås, har man en storslagen vildmarksutsikt. På Ekhults skog finns en ”jättestuga” av hoptornade stenblock. Bohults-skogen på gränsen mot Byarums socken är klippig och otillgänglig. Fråståsen, på gränsen mot Åker, har den högsta punkten inom socknen (285 meter över havet). Härifrån har man en av Smålands vidsträcktaste utsikter till Taberg i norr och Isaberg i väster. Bland övriga höjder och utsiktspunkter må nämnas Galtåsen, Torbits backe och Högabråten.
Till naturminnesmärkena räkna vi en gammal gränstall öster om kyrkan, enen i Hult, två sammanknuta furor på Hesslehults skog med flera. Jakten har avtagit allt eftersom skogarna huggits ut, och fisket har försämrats oerhört genom Linnesjöns sänkning och vattendragens föroreningar.

Fornminnen
Tofteryds fasta fornlämningar inventerades dels 1935, dels i samband med utarbetandet av den nya ekonomiska kartan 1954. Dessa undersökningar visa, att våra äldst fasta fornminnen äro från yngre brons- och järnåldern. De utgöras av fyrsidiga eller runda rösen med stenkistor (Pukarp) eller gravfält bestående av resta stenar i form av domarringar eller skeppssättningar (Viedalen). Den sistnämnda, som i dagligt tal kallas ”Store stenen”, har under årens lopp varit utsatt för mycken skadegörelse, främst därför att den gamla landsvägen ”Malmbrovägen” och vägen Tofteryd - Skillingaryd korsa varandra just här.
Socknens vackraste fornlämning är otvivelaktigt domarringarna vid Hagabron över Movadsbäcken eller Hagabäcken mellan Boglös och Fastorp. Lantmätare Duker har på en karta över Boglös, som han ritade 1697, antecknat följande om denna stensättning: ”berättas efter en gammal sägen att 2:ne Bruufölje hafwa möts och slagit hwarandra en hoop till döds”. De flintredskap som hittas här äro av så kallad. Limhamnsflinta och omkring 4.000 år gamla. Så finns hela serien av tjocknackiga och tunnackiga flintyxor, flintdolkar, flintmejslar, trindyxor, skafthålsyxor, knackstenar och så vidare. Det vackraste exemplaret är en båtyxa, 185 mm lång, funnen på en halv meters djup i Skillingaryd.
Ett enda bronsåldersfynd är gjort, nämligen ett bronssvärd hittat i Linnesjön. Någon runsten har aldrig påträffats inom socknen.

Namn
Gårdsnamnen ger oss en viss upplysning om socknens tidigare bebyggelse. De ända på -lös och -hult (dunge) och -boda. De senare voro möjligen en gång namn på vad vi i senare tid kalla sommarladugårdar: Fryeboda, Henriksboda, Snuddeboda. Utom dessa gårdsnamn finns det en mängd namn på torpställen, åkrar, vattendrag, berg, gränsstenar med mera som ge oss en föreställning om hur det sett ut förr i tiden eller kasta ett blixtljus över en händelse för hundratals år sen. Exempel härpå äro: Galtåsen = en ekskogsklädd kulle med en svinhjord bökande under träden, Käringabålet = den 74-åriga Lisbet blev den 23 september 1764 ihjälstångad av en bagge på vägen mellan Tofteryd och Skillingaryd, Kjäftahall = ett gränsmärke, som i gamla tider var orsak till ständig oenighet, omtalad i domboken 1628. Enligt folksägnen luggades gubbarna under själva lantmäteriförrättningen.
Man har även anledning anta, att många ortnamn försvunno med digerdöden, till exempel Sixtenstorp och Fylleryd, vilka kunde lokaliseras till Torp och Tofteryd. De gamla namnen Ormkullen (väster om Tofteryds prästgård) och Ormöa (ett nerlagt torp på Linneryds ägor) vittna möjligen om att något slags ormkult hållit sig kvar i stil med vad som omtalas av tysken Heberer. Denne red härigenom 1592 och tänkte ta in på gästgiveriet, som då fanns i Linneryd, men avstod då han såg stugan full med ormar, som barnen lekte med och som fingo äta ur deras grötskålar.

Torp-gårdar
Flertalet av de nuvarande byarna var ursprungliga gårdar med endast en ägare, liksom de äro på väg att återigen bli det genom den nya jordbruksreformen. För Tofteryds del rådde detta förhållande åtminstone på Gustav Vasas tid, då den mantalsindelning infördes, som fortfarande består. Så står det till exempel i 1542 års längd: Ingemar i Skillingaryd, Jöns i Boarp, Sven i Gimarp, Jöns i Ekhult, Måns i Sjöaryd, Sven i Holma, Germund i Fastorp, Nils i Nåthult, Per i Tofteryd, Sven i Hultsgerde, Björn i Tofteryd, Jon i Linneryd, Nils i Linneryd, Håkan i Mölnarp. Endast Tofteryd och Linneryd hade mer än en brukare. I mantalslängderna kan man så följa byns uppdelning på allt fler ägare, och i början av 1800-talet hade det blivit folkrika byar av dessa gårdar.
De torp som anlades under medeltiden, 1500- och 1600-talen, blevo i regel kvar som nya gårdar. Pukarp och Studstorp räknades som nybyggen redan på 1540-talet. På 1550-talet uppträder Fåglabäck som särskild brukningsdel samt två nya torp under Sjöaryd: Skinnarbo och Eket, av vilka det senare nu är fullständigt okänt. På 1560-talet uppträda Båramo, Sjöbo, Alshult, Appelås, Elgamo och Skrikareboda (Fråstås) i skattelängderna, vilket kan tydas som en följd av Gustav Vasas strävan att ta upp ödeställen. På 1700-talet började de talrika torpanläggningarna inne i skogarna. Bara på en by - Torp - har man kunnat räkna över hundratalet sådana torpställen eller backstugor, som funnits längre eller kortare tid, och 1851 fanns det 22 bebodda sådana småställen på Torps ägor, 15 i Bohult, 11 på Skillingaryds ägor och 7 i vardera Pukarp, Hultsgerde och Fråstås.

Skillingaryd
Även i äldsta tid, när varje gård var endast en brukningsdel, var den boplats för flera familjer. Det var söner och mågar till ägaren. Ett typiskt exempel härpå utgör Skillingaryd under 1500-talet, vars ägare var Per Gudmundsson, som tycks ha haft tolv barn. Tre söner voro ryttare och stupade i Nordiska sjuårskriget och åtminstone en del av barnen synes ha bott kvar på gården sedan de gift sig. Någon karta över en gård på denna tid finns inte, men man kan i senare kartbilder spåra den väl ombyggda gården med kraftiga timmerväggar och endast små luckor på ytterväggarna och en trygg gårdsplan med brunnen i mitten. Ett vackert exempel härpå ha vi i kartan över Torp, ritad år 1811. Här ligga mangårdsbyggnaderna kvar som en välordnad fyrkant, men uthusen äro redan då skingrade vida omkring. Ut till den gemensamma betesmarken leder fägatan. Den bäst bevarade byn i våra dagar är Fryebo. Laga skiftet sprängde annars sönder dessa gamla byar, och brandstodsbestämmelserna ökade avståndet mellan stugan och lagårn.

Holma
Lantmäterihandlingarna ge oss också beskrivningar på byggnadernas utseende i början av 1880-talet. Äldre beskrivningar finns endast beträffande prästgården och de militära boställena i Holma, Fråstås och Apelås. Som exempel härpå tar jag corporalsbostället Holma enligt en syn 1724: En gäststuga med förstuga och en kammare i norr och en i söder, en sätesstuga täckt med torv och näver med säng och väggfasta bänkar, golvspis med bakugn, två fönster och mulbänkar. Denna stuga var avsedd för corporalen, och för de två bönderna, som brukade gården, funnos två liknande sätesstugor. För övrigt fanns det en förstuga, två bodar med dubbla överbodar, en framkammare, ytterligare två bodar, hemlighus, port av bräder, stall med höränne, badstuga med kölna, tre ladugårdar med logar, tre fähus, två fårhus samt ett svin- och redskapshus. Gården var väl kringbyggd. Det fanns omkring 25 byggnader mer eller mindre ihopbyggda.

Sjöaryds säteri
Inom socknen har det funnits endast en herrgård. Det var Sjöaryds säteri vid norra änden av Linnesjön. Efter att tidigare ha varit ett gott och eftersökt hemman, gjordes det av Per Börgesson Stråle till säteri på 1600-talet. Hit hörde då Mölnarp, Linneryd, Nåthult, Hultsgerde, Fråstås, Appelås, Elgamo samt Högabråten, Grytås och Harfall i Åkers socken. Efter hans död övergick det till släkten Lodd och hade sedan under 1700-talet en lång rad olika ägare: Hagström, Sjöberg, Unnaeus, Renstierna och Seth. När ståndspersoner fingo rätt att köpa säterier övergick det till kronobefallningsman Vestlund för att slutligen köpas av bonden Anders Gudmundsson, som skövlade skogen och styckade ut det i småhemman. Ingenting återstår av Sjöaryds säteribyggnader, men en karta från 1835 visar planen för den stilfulla herrgården.

Götaströms bruk
Endast en större bruksanläggning har funnits inom socknen - Götaströms järnbruk. Det anlades 1672 och hette ursprungligen Bohults bruk. Det har ägts av Wetterhamn, Scheele, Sjögren, Shirley och Kristoffersson. Det var emellertid inte alla ägarna som bodde där, utan bruket sköttes av inspektorer. Här fanns även såg och kvarn, men hela bruket försvann helt under sista åren på 1800-talet, och endast genom en karta och ett par fotografier ha vi nu en aning om hur det såg ut.

Skillingaryd
Skillingaryd var från början en stor bondby på höjden väster om den nuvarande köpingen. Här gick den medeltida ridvägen över åsarna till Klevshults by. I Östbo dombok omtalas redan 1657 ”Skillingaryds heed” och 1707 ”Mötet i Skillingaryd”, vilket tyder på att Skillingaryd redan då var en omtyckt plats för militärövningar. År 1680 omtalas Kronans magasinshus i Skillingaryd, och när regementsmötena förlades dit år 1777 tillkom så småningom allt fler: en trossbod, en kronobyggning (sjukhus) samt en stor byggnad i två våningar för officerarnas räkning (Officerskorpsen).

Landsväg - gästgiveri
Den nya landsvägen väster om Lagan började tagas i bruk år 1676, och i samband därmed fick Skillingaryd betydelse som gästgiveri. Efter någon tid flyttades gästgiveribyggnaden ner till landsvägen, och i dess närhet lågo även de första regementsbyggnaderna. År 1842 blir Skillingaryd platsen för två kreatursmarknader årligen. I mitten av 1800-talet tillkom den första affären i Skillingaryd. Carl Thelander inflyttade år 1853 som bokhållare till Anders Åkerlund, vilken redan tidigare haft en viss affärsverksamhet här. Året efter arrenderar Thelander gästgivaren Johannes Larssons nyvunna rättigheter för en ”wictualiehandel”. När handelsregistret upprättades år 1888, fanns det redan 15 handelsrättigheter inom socknen. Det var den nya lagstiftningen om handels- och näringsfrihet, som medförde att snickare, smeder, skomakare, målare, bagare med flera inflyttade till Skillingaryd. Till en början hyrde de i bondgårdarna här och i Fåglabäck, men efter hand byggde de sig egna hus, och så började samhället växa fram.

Jordbruket
Tofteryd är inte någon utpräglad jordbrukssocken. De åkrar som finnas ha skapats av idoga bönder och torpare, som arbetat från solens uppgång till dess nedgång. En av dem brukade säga, när solen gick ner: ”Gud give att den snart ginge upp igen, så vi finge börja arbeta på nytt!” En gammal man har berättat, att hans föräldrar hade ett torp under Sjöaryd och att det kunde gå en hel vecka utan att barnen sågo sina föräldrar. När barnen vaknade på morgonen, hade föräldrarna satt fram mat åt dem och gett sig iväg, och i regel hade barnen somnat innan föräldrarna återkommo på kvällen.
I våra dagar har emellertid det hårda arbetet till stor del övertagits av moderna lantbruksmaskiner. Den mänskliga faktorn betyder emellertid än idag mer än moderna jordbruksmaskiner, jordanalyser och konstgödsel för en god skörd. Klimatet är nog ett svårare hinder än jordmånen för ett lönande jordbruk. Visserligen finns det gårdar, som brukas utan kreatur, men bristen på kreatursgödsel kommer säkerligen att medföra, att åkrarna inom en snar framtid bli skogbevuxna.
Det är väl också fråga om, ifall inte boskapsskötseln varit den ursprungliga huvudnäringen. I sockenstämmoprotokoll från början av 1800-talet förekomma ofta uppgifter om, att vargen rivit kor, som betade i skogen. Var det fattigmans ko, tog man upp ett offer i kyrkan för att täcka bristen. Jonas Gustavsson, som var född år 1856 på Tofteryds Börjagård, hade ett barndomsminne av en ko , som kom hem med juvret sönderrivet av en varg. Bara för 25 år sen pinglade skällorna runt om i skogarna hela sommaren igenom. Det var idylliskt och romantiskt men mycket ineffektivt för både skogsvårdaren och boskapsskötseln. Man har nu i stället anlagt präktiga betesvallar, och man håller kor av den moderna SRB-rasen, som inte äro lämpliga att släppa ut i skogen. Inom socknen finnas flera besättningar med i mjölkkontrollföreningen. Dessutom finns det avelsföreningar för både häst, svin och nötkreatur. ”Det ginge väl an att va bonne bara man sluppe att mjölka”, är ett vanligt uttryck för vad som är boskapsskötselns besvärligaste sida. Ändå finns det numera mjölkningsmaskin på så gott som varje lantgård och en mjölkbil kör runt och befriar från besväret med att separera, kärna och ysta. På 25 år har denna förändring ägt rum.

Mejeriet
Mejeriet i Tofteryd började 1930 och i Skillingaryd 1938. Dessförinnan fingo tätortens invånare sin mjölk från de närmast liggande byarna, och vid regementsmötena kunde det hända, att man bar dit mjölk miltals ifrån. Korna äro de viktigaste husdjuren, men det förekomme även svin och fjäderfä på så gott som varje gård. Får finnas det endast på enstaka gårdar, oxarna ha helt försvunnit och hästen har de senaste åren blivit allt mer överflödig. En motsvarighet till det norrländska fäbodväsendet har funnits i de så kalalde sommarladugårdar, som lågo någon kilometer från gården och där kreaturen samlades på kvällarna för mjölkning och särskild utfodring.

Skogen
Sedan skogen och skogsprodukterna stigit i värde, kan man inte längre tala om det ”fattiga Småland”. Men utvecklingen har inte varit i jämnt stigande. På 1600-, 1700- och 1800-talen var det träkolet, som gav skogen dess värde. Många hundra äro också de gamla kolbottnar, som påträffas inne i våra skogar, och i deras omedelbara närhet finner man lämningar av kolarhyddan. Stundom är det endast spiselmuren kvar, och dess stenar stå som ett ”fornminne” över de gamla kolarnas strävsamma liv. När man på 1830-talet lärde sig smälta malm med stenkol, tog denna skogens högkonjunktur slut. Krigen ha också alltid medfört konjunkturvågor för skogsprodukterna.
Från mitten av 1800-talet berättas om en bonde i Torp, som sålde väldiga skogsskiften till uppköpare från England. Vid Torpabäcken ser man än i dag lämningar efter den såg, som han uppförde för den skull. I köpekontraktet stod det emellertid, att virket skulle levereras i Jönköpings hamn, något som bonden hade underskattat betydelsen av, och följden blev, att han blev fullständigt utfattig och måste gå ifrån sin gård. Man anser att järnvägen Halmstad - Nässjö byggdes just för att komma åt skogen. Säkert är att dess tillkomst medförde stor skogsavverkning.
Två engelsmän köpte Götaströms stora egendom, avverkade den flerhundraåriga skogen, sågade upp den vid ångsåg och sålde därefter gården i utarmat skick. I våra dagar säljs den mesta skogen som massaved och virke, och avverkningen sker med motorsåg. Även skogsägarna själva börja nu övergå till oljeeldning - man har inte råd att elda med ved. Skogstransporterna ha moderniserats.
På 1920-talet stannade regelbundet en fora med massavedslast vid 10-tiden varje dag vid Tofteryds kyrka för en stunds vila. Man var på väg till lastplatsen i Skillingaryd. Lastbilstransporterna ske nu direkt till Götafors. Övrigt virke forslas i regel till Skillingaryd för att förädlas, men en stor del sågas till plank och bräder vid ångsågen i Ryd, vattenturbinsågen i Sjöaryd eller motorsågen i Grohult. Skogen har haft och har stor ekonomisk betydelse. Den har höjt levnadsstandarden för både skogsägaren och skogsarbetaren.

Fisket
Något yrkesfiske kan man inte tala om. Det är endast fråga om husbehovs- och sportfiske, då man fångar gädda, abborre, mört etc. i Linnesjön eller plockar kräftor i vattendragen. Fiskeriföreningen har funnits sedan 20 år tillbaka.

Hantverkare
Socknen hade i gamla tider skickliga hantverkare, särskilt inom snickeriet och smidet. De vackraste vittnesbörden därom äro väl de gamla Urabygge-klockorna - golvklockor tillverkade av Arvid Svensson på Urabygget och hans son Carl Arvidsson Nyman på Sandsholm. I de Lagergrenska anteckningarna från början av 1800-talet heter det: ”Här förfärdigas väggur, vagnar, skrindor, stolar, bord m.m.”. En annan märklig finmekaniker var S. J. Mamqvist, som inflyttade från Västergötland och hade hammarsmedja och verkstad i Marielund i Skillingaryd. För övrigt var det mest vagnstillverkning man sysslade med. Det var därvid ett samarbete mellan snickare, smeder, målare och stundom även sadelmakare. Vagnsmedjor funnos förr i nästan varje by. Vid tiden för det första världskriget övergick vagnsmakeriet till industri, som då sammandrogs till Skillingaryd. Endast en bysmedja - Anton Engholms i Nåthult - är fortfarande i drift. På liknande sätt har det gått med snickeriet. Av snickeriverkstäder finns endast en utanför tätorten, nämligen Efraim Gunnarssons på Nybygget.

Affärer
För att sälja sina produkter körde man förr långa hästforor till Jönköping, Hälsingborg eller Halmstad. Dessa foro förde nödvändighetsvaror tillbaka hit. Mellan gårdarna färdades gårdfarihandlare. Affärer ha funnits både i Nåthult, Henriksbo och Boarp. Fortfarande finns det en i Tofteryd och en i Fastorp, men för övrigt har all köpenskap dragits till Skillingaryd. Gårdfarihandeln har emellertid kommit tillbaka, och hela butiker rulla nu fram på våra vägar.

Vägarma
Tofteryds socken har alltid legat ”i en stoor landsväg”, som man uttryckte det på 1600-talet. Det var den jämna, breda Lagadalen man åsyftade - synnerligen framkomlig förr de storhjuliga resvagnar, som vid denna tid började ersätta ridning och klövjning. Gamla ridstigar kan man än i dag finna lämningar av på höjderna väster om Lagadalen och i Grohult. Den mest kända 1600-talsvägen, ”Malmbrovägen”, användes särskilt för de tunga transporterna mellan Götafors, Götaström och Hörle. Från denna ”gamla landsväg” gingo flera avtagsvägar. En av de mest använda gick över Ryd till Tofteryds kyrka. Den utgjorde kyrkoväg för Bohult och Boglös.
Bäckarna tog man sig över vid de så kallade vadställena; mera sällan gjorde man sig besväret att bygga broar utan körde i stället stora omvägar. Under nödåret 1869 gjordes ganska omfattande förbättringar på de gamla kyrkovägarna som nödhjälpsarbete. Vid vägrätningar kunde det hända, att en gammal vägbit blev övergiven och bortglömd. Just därigenom blev den bevarad i sitt ursprungliga skick. Ett sådant exempel ha vi vid Bolsbäcken. Där gick förr en mycket trafikerad väg. Innan det fanns någon bro vid ”Sjöaryds spänger” måste de, som bodde väster om Linnesjön, köra bortom Ryd för att komma till kyrkan. Under en period från järnvägens tillkomst på 1880-talet och fram till bilismens genombrott höllo de stora vägarna på att växa igen. År 1880 hade det första stationshuset blivit byggt i Skillingaryd.

Tidningar
Någon gång hände det, att nyheter från Tofteryd kunde läsas i Inrikestidningen, såsom 1767, då en kyrkorestaurering omtalas. I början av 1880-talet hör man talas om att enstaka exemplar av Jönköpingstidningen cirkulerade runt i socknen till läskunnigt folk. Ulrik Leander berättar, att på 1860-talet förekommo endast veckotidningar i enstaka exemplar. Våra dagars tidningar komma från Värnamo och Jönköping, men de ha lokalredaktioner i Skillingaryd.

Posten
På 1700-talet adresserades breven hit över Jönköping, som fått postexpedition på 1630-talet. Värnamo fick sin postexpedition 1760 och Skillingaryd 1861. Första åren fick man hämta posten själv i Skillingaryd, men sedan kördes den ut till Tofteryd och Hagshult med hästskjuts en gång i veckan. Det var Anders Jonsson eller hans son Emil, och de brukade blåsa i sitt posthorn, när de kommo till Smällen. Hornstötarna tolkades: ”Tocka-de-bonne, tocka-de-bonne, annars-åker-ja-ikull-dej!” Magnus Gran i Hagshult säges ha burit posten samma sträcka 2 gånger i veckan under 25 år. Gustav Johannesson på Lyckås i Tofteryd var postbärare under 30 år på sträckan Skillingaryd - Tofteryd. Under hans tid utökades postturerna till 3 gånger i veckan. De sista åren använde han cykel. Erik Johansson har varit brevbärare sen 1924. Sträckan har utökats till Hult.

Tele
År 1892 öppnades en telefonstation i Skillingaryd med 8 abonnenter. Först 1913 byggdes en telefonlinje ut till Tofteryd för 3 abonnenter, och 1924 fick Tofteryd egen växelstation. Den blev automatiserad 1940, och en särskild telefonautomat - Norra Hult - anlades för norra delen av socknen.

Kyrkan
Inom Tofteryds församling finnas numera två kyrkor och två kyrkogårdar: på den gamla kyrkoplatsen och i Skillingaryds köping. Skillingaryds kyrka invigdes 1941 och Tofteryds nuvarande kyrka 1835. Före denna senare har på samma plats funnits en stenkyrka, och vidare har man funnit lämningar efter en äldre stavkyrka. Några uppgifter om det kyrkliga livet i socknen under medeltiden ha vi inte, men i bevarade handskrifter få vi en god inblick i Tofterydsbornas inställning till Nydala kloster och dess munkar. Den nyare tiden i religiös bemärkelse tog sin början först vid Dackefejdens slut på 1540-talet. Vid denna tid bodde två präster i Tofteryd, av vilka den ene var komminister i Byarum. Motreformationens tid innebar också för vår bygd oförsonliga strider mellan kalvinister och papister.
De få rättegångshandlingar, som finns bevarade från denna tid, omtala många kätteribrott av både präster och lekmän. Ortodoxiens tid karaktäriseras av sådana kraftfulla prästtyper som Robert Juanander och Petrus Hagelberg. Det kyrkliga livet blomstrade i vissa avseenden. Kyrkan tillbyggdes och restaurerades. Vid denna tid bodde Byarums präster i Boglös (”Borglösa präster”).
Det olyckliga Karl XII:s-kriget medförde en genomgripande religiös förändring. Ungdomens undervisning och konfirmation, husförhör, kyrkomusik samt kyrkomåleri är vad den pietistiska rörelsen fört med sig även i vår församling: Kyrktaket målas 1734, altarrund uppsättes, kyrkorgel bygges och Tofteryd får sin förste organist i Jonas Grensman. Tidstypiska händelser i slutet av 1700-talet var sönderklippandet av ljuskronan i kyrkan och de därav följande spökerierna i Fastorp. Kyrkoherde J. J. Lagergren förverkligar i vår socken 1700-talets upplysningssträvanden men förenar därmed Wallinsk fromhet. Han var medlem av Götiska förbundet och mycket forn- och folkminnesintresserad. Tofteryds första nykterhetsförening bildades av kyrkoherde Östberg, missionsförsäljningar började hållas i sockenstugan på 1850-talet, och regelbunden söndagsskola påbörjades i kyrkoherde Sjögren på 1870-talet. Dessa båda senare verksamheter kommo emellertid att övergå till de missionsföreningar, som bildades i Tofteryd och Skillingaryd. Missionshus byggdes i Ekhult, Linneryd, Hult och Skillingaryd.

Skolan
Under hela 1700-talet hade man den uppfattningen, att barnaundervisningen skulle kunna ordnas på frivillighetens väg. Birger Fagerlin, Anders Frimodig, Adam Hellstadius och Olander äro namnet på kringvandrande skolmästare, som anlitades helt frivilligt av folket i våra bygder. Vid Götaströms järnbruk hade man på 1820-talet ordnad undervisning med en lärarinna, som hette Britta-Stina. År 1839 beslutade sockenstämman anställa soldaten Jonas Smäll som sockenskolmästare. Han blev emellertid aldrig anlitad av något hem.
Den 3 maj 1847 började den lagstadgade folkskolan sin undervisning här i socknen. Lärare var Peter Sjödell, som gått två terminer på Växjö seminarium. Han hade att undervisa sex månader här och tre månader i Bondstorp, och efter tre år delar man upp läsningen på Tofteryd, Skillingaryd och Bondstorp. Först på 1860-talet anställes den första småskolläraren och ”på försök” en småskollärarinna - ”Skole-Britta”. Deras undervisning ägde rum ute i stugorna. På 1880-talet kommer nästa stora förbättring: Skillingaryd får egen skola med Karl Toll som lärare, och Karl Hjertstedt efterträder Sjödell som lärare i Tofteryd och Hult. Man anställer också examinerade småskollärarinnor. Under mellankrigstiden ske förbättringar i form av fortsättningsskola, slöjd, skolköksundervisning, bättre skolformer, skolskjutsar med mera. Genom nya kommunindelningen 1952 blir Skillingaryd eget skoldistrikt och Tofterydsdelen föres till Klevshults skoldistrikt.