Tofteryd www.Skillingaryd.Nu Till startsidan för Tofteryd

En yttre fiende samlar tofterydsborna!
Ur Onsdagstidningen 32/1996
 

Bildtexterbilderna kommer senare

1 Toft Värnamo
Ingemar Svensson från Värnamo hade kommit till Tofteryd för att bland annat se den fina utställningen med radioapparater.
2 Tofter bis...
Gunnar Svenssons fina snideriarbeten studerades av många besökare.
3 Toft Seth
För Seth Andersson från Bondstorp var det en hemvändardag. Han har tidigare bott i Linneryd i Tofteryd. Den här dagen var han i hembygden för att bland annat få inhandla kaffe med dopp av Eva Toftgård.
4 Toft brud
Ett brudpar a la 60-tal med tärnor. Bruden heter Ida Gustavsson, brudgummen Björn Gustavsson. Båda är från bygden men trots gemensamt efternamn är de inte gifta med varann.
5. Toft fest äter
Alla generationer var samlade till festen i Grohult. Den visade att det finns en stark samhörighetskänsla i bygden.
6 Toft hinder
Hinderbanan lockade många ur det yngre gardet.
7 Toft i rep
Christoffer Thörnberg från Skillingaryd älskade linbanan. Pappa Roland har säkert fått önskemål att bygga en sådan hemma i Skillingaryd. Även Christoffers syskon Rebecka och John tyckte att linbanan var toppen.
8 Toft kost
Visst är de härliga, kläderna från åren kring 1970. Dagens ungdomar har dock glädjande nog ett annat mode.
9 Toft prat
Tofterydsdagen är inte bara beskådande av motorer, gamla bilar och mycket annat. Det är lika mycket social gemenskap, att stå och prata en stund.
10 Toft utställ
På loftet av stallet hade en fin utställning med gamla redskap och husgeråd med mera ställts i ordning.
11 Toft fest ute
Bygdeföreningens ordförande Per-Olof Toftgård välkomnade till festen vid sågverket i Grohult. Tofterydsborna slöt upp mangrant.
12 mode tjej
Modet från 60-talet, 70-talet och början av 80-talet vann mångas gillande.
13 Toft 4 tjej
Tofteryds unga tjejer visade mode från de senaste årtiondena.
14 toft gris
Ett präktigt hängbuksvin slöade i solskenet. O, vad sött! O, vad hemskt! Det var några av de yttranden som fälldes
15 Toft fest tar...
Eva-Britt Strandberg närmast var en av många som lät sig väl smaka av maten vid kvällens fest.

   
   
   
   
   
   
   
   

På 1970-talet rasade striden om Skillingaryds skjutfält och i Tofteryd tog man upp kampen för att stoppa militärens planer på en utvidgning. Det här årtiondet gällde kampen prästgården i Tofteryd. Kampen om skjutfältet vann man i Tofteryd medan den om prästgården förlorades.

- Vi behöver nog något att kämpa för. Då tänder vi till och enas än mer, säger man i Tofteryd.
1974 ordnades den första Tofterydsdagen. Årets upplaga var de andra ganska olik. Dels hade en rad nya medhjälpare kommit till, dels var programmet nästan nytt.
Man måste säga att Tofterydsdagen vann på nyordningen. De senaste åren - numera är det Tofterydsdag vartannat år och Händer i Hagshult däremellan - har arrangemanget annars tenderat att bli mer och mer kommersiellt med marknad över sig. I år var det bara lokala ”knallar”, hantverkare från bygden. Inger Lindström, Ritva Carlsson och Gunnar ”Bissefäll” Svensson hörde till dem som visade vad de kan.
Den gamla slöjdsalen hade ställts i ordning till en lanthandel och här visades inte bara riktigt gammalt utan även modernt. Det stack inte i ögonen alls att man blandade så här utan det blev som årsringarna på ett träd: man fick ta del av utvecklingen på 1900-talet. Många blev nostalgiska när de inte minst fick se bordsporslin och allehanda husgeråd från 1960-talet.

Radio-data
Nostalgin ska flöda en sådan här dag. Radions historia kunde beskådas och även utvecklingen till dagens datasamhälle.
För den som ville lyssna till sång och musik fanns tillfälle att gå in i kyrkan och på kyrkbacken fanns flera spelemän. In i kyrkan kunde man också gå för att stilla sig lite grann. man kudne även se gamla bilar och mycket mer.
I stallet fanns en mängd äldre föremål att beskåda och självfallet samlades alla i solskenet för en kopp kaffe med tilltugg.


Modet växlar

Uppskattat var också de två modevisningarna. I den första kunde man se kläder från början av seklet men minst lika uppskattat - om inte mer - var den andra visningen. Turen var då kommen till kläder från 1950-talet ända in på 1980-talet. Det var härliga kläder och många drog på munnen när de då så populära men i dag så helt ute kläderna visades. Tänk vad modet styr oss i vårt tänkande.
Vid dammen och fattigstugekullen var det barnens Tofterydsdag. Här kunde man åka linbana, ta sig genom en hinderbana, rida på hästar, se hängbuksvin med mera. Arrangemanget för barnen var mycket uppskattat.


Saknade en del
- Men varför har man tagit bort all praktisk visning av gammalt hantverk, frågade sig en person.
Detta har tidigare varit en stor attraktion och visst hade det varit roligt att se även sådant, åtminstone i viss omfattning. Nu går det inte att med ideella krafter hinna med allt.
Sammantaget var Tofterydsdagen välorganiserad, en klar förbättring mot 1994. Något färre kom den här gången, cirka 2.000 varav 900 vuxna som la entré. Omsättningen blev kring 55.000 kronor och nettot ungefär hälften av denna summa.


Bondkomik
På kvällen hade 200 tofterydsbor samlats till Grohult. Det blev en hejdundrande fest med naturligtvis mat och dryck men också med sång, musik och flera sketcher. Bondkomiken stod i fokus och det finns verkliga talanger i bygden, såväl skönsjungande som spexande sådana.
Alla verkande nöjda från ordförande Per-Olof Toftgård i Tofteryds Bygdeförening till alla, alla medhjälpare. Tofterydsdagen 1996 var avslutad och nu börjar man så smått fundera på vad man ska erbjuda 1998.

Per Bunnstad