Kulturpristagare – 1997 Skillingarydsrevyn www.skillingaryd.nu

Skillingarydsrevyn
får årets kulturpris!
”Jag trodde inte
att revy och buskis
räknas som kultur”
Ur Finnveden Fredag nr 46/1997 (här redigerad med fler mellanrubriker)

– Det kunde jag aldrig tänka mig. Jag trodde inte att revy och buskis räknades som kultur. Men jag blev så glad att jag nästan direkt hoppade upp ur sängen eftersom jag ligger sjuk.
Det säger Vivianne Nöjd, ”revymamma” i Skillingarydsrevyn.

Kultur- och fritidsnämnden har nämligen beslutat att utse revyn som årets kulturstipendiat. Det är 19:e året som kommunen delar ut kulturpris. 42 privatpersoner samt IOGT-NTO i Vaggeryd har fått ta del av priset. Den senaste pristagaren var musikern Peter Arnoldsson, Vaggeryd.
De första åren fick 2-5 personer dela på priset men 1989 samt från 1993 har endast en pristagare om året utsetts.

Överraskad
Prissumman är 10.000 kronor:
– O kära nån. Det var mycket. Men pengarna kommer säkert väl till pass. Vi ska nog kunna göra något trevligt tillsammans, alla vi som varit med i revyn de år vi hållit på, sedan årsskiftet 1987/88 säger Vivianne.

Många medverkar
Hon är noga med påpeka att revyn inte är en persons verk. Nej, det handlar om betydligt fler än Vivianne Nöjd och Jerry Eriksson. Jerry samt Bertil ”Gölgåsarn” Gunnarsson tar för övrigt ett sabbatsår i årets upplaga av revyn som heter Kul på hjul. Naturligtvis handlar det om kommunens firande av och anknytning till hjul.

Nya medlemmar
Nu blir det inte färre deltagare i årets revy. Man får förstärkning från bland annat En helig anda i Gnosjö i form av Birgitta Leining och Stig Axelsson. Dessutom blir Jenny Larsson från Värnamo ny i baletten.
Vivianne är den sammanhållande länken - hon är den enda som varit med sedan starten. Men det finns många andra som lägger ned uppoffrande arbete. Och ser man till antalet timmar som man jobbar med revyn blir det inte många kronor i förtjänst.

Motivering
Kultur och fritidsnämnden menar att Skillingarydsrevyn måste ses som ett utmärkt exempel på hur en grupp amatörskådespelare kan nå stora lokala framgångar.
Priset kommer att delas ut i anslutning till kommunfullmäktiges sammanträde den 15 december.

Per Bunnstad