Byggnadsvårdspris 2006 www.skillingaryd.nu

Till startsidan för byggnadsvårdspris

Ålaryd och Vaggeryd belönas
Information från Vaggeryds kommun 5 december 2006 och inlagt här samma dag – något redigerat
Vår fysiska miljö, äldre vårdad bebyggelse liksom ny varsamt hanterad bebyggelse, har betydelse för vårt välbefinnande och kan bidra till vår identitet. Goda miljöer är alltid attraktiva att bo eller arbeta i.

Det är glädjande att intresset för byggnadsvård, samt för arkitektur över huvud taget, är så utbredd och förankrad. Syftet med kommunens byggnadsvårdspris är att fokusera på de människor som har kunskap och inser betydelsen av att varsamt hantera bebyggelse. Både för sin egen del men också för nästa generation. Det behöver inte vara gammalt eller efterlikna äldre byggnader för att kallas byggnadsvård. Även sådant vi skapar nu kan bli framtidens kulturarv.

Studerat många
Juryn för byggnadsvårdspriset år 2006 har liksom tidigare år studerat ett stort antal objekt. Mest bostäder, välrenoverade eller nybyggda, men även andra byggnader såsom industrier, har diskuterats. Listan på aktuella projekt fylls ständigt på med nya kandidater. Det är inte omöjligt att juryn missat några objekt som inte varit uppmärksammade efter förtjänst. Juryn tack tacksamt emot förslag till kommande års pristagare.

Årets pristagare
Fastighet: Ålaryd Sjövik 1.
Detta projekt visar på ett närmast olösligt problem: Ett vackert torp, stilrent och självklart där det ligger. Men – alldeles för trångt! Den unga familjen, som bor i huset, behöver betydligt mer utrymme. Många som försöker sig på detta förstör både det gamla fina huset och miljön. Ofta hamnar man i dåliga kompromisser som leder till pastischliknande eller påklistrade lösningar.
Fastigheten är ett exempel där man med hjälp av en duktig arkitekt, som fått fria händer, lyckats få en lösning som direkt och från alla perspektiv känns - helt rätt!
Ett torp med stor tillbyggnad – och med bibehållen karaktär!
Ägare: Maria och Jonas Ekdahl.
Arkitekt: Zeljko Radetic, Prima Arkitekter i Värnamo.

Motiveringen
Motivering: Familjen växer och vill ha betydligt mer utrymme. Att göra en stor tillbyggnad till den kära lilla torpstugan är inte lätt. Den charmiga gamla byggnaden försvinner lätt i en stor tillbyggnad. Eller så blir alltsammans till en halvmodern (och halvdan) pastisch.
Familjen Ekdahl hade det goda omdömet att förstå problemet och att anlita en erfaren arkitekt. Zeljko Radetic kom med ett förslag där det ursprungliga fick fortsätta vara ursprungligt. Den önskade tillbyggnad fick en egen karaktär. Med enkla markeringar upplevs skillnaden mellan det ursprungliga och tillbyggnaden.

Allt smälter in
Tillbyggnaden ”smälter in i” det gamla huset. Den anpassas till det gamla huset vad gäller volym, material, takutformning och färgsättning. Den slamfärgade träpanelen, takteglet, den markerade skorstenen underordnar sig det befintliga huset. Tillbyggnaden blir ändock ingen pastisch! Den är i en egen modern stil. Detaljer som kulören på vindskivor och fönstrens proportioner och indelning avviker från det gamla. Ju längre från det befintliga huset man kommer desto modernare blir tillbyggnaden. Om man endast betraktar den södra fasaden skulle man kunna tro att hela huset är nybyggt.
Alla byggnadens fasader är balanserat lugna och harmoniska. Den som låtit uppföra detta har visat gott omdöme i form av både varsamhet samt försiktig djärvhet!

Hus i Vaggeryd
Fastighet: Götastrand 1:8.
Ända sedan huset uppfördes för hundra år sedan har det varit något fel
på utseendet. Vissa detaljer såsom färgsättning och takmaterial har inte passat för just detta hus. De nya ägarna har löst detta. Enkelt (tycker vi som inte har gjort jobbet) och smart har man nu gett byggnaden rätt utseende. Elegant!

Den belönade huset i Ålaryd. Foto: Vaggeryds kommun
Ett hus vid Jönköpingsvägen i Vaggeryd belönas också. Foto: Vaggeryds kommun
Amerikansk kolonialstil – i Vaggeryd!
Ägare: Ewa Käthner och Patrik Kursten

Motiveringen

Motivering: Efter hårt arbete som utvandrare till Amerika återvände två bröder tillbaka till Sverige. Liksom många andra hemvändande uppförde man ett nytt hem. Ofta ville återvändarna prägla det nya hemmet i Sverige efter amerikanska förebilder. Stora verandor, vitmålad liggande träpanel, tunna papp- eller skifferklädda tak utmärkte dessa koloniala hus.
Fastigheten stod klar år 1910. Resultatet var präglat av amerikansk kolonialstil, men inte fullt ut. Det som skulle vara ett lätt och tunt tak blev ett tungt betongtak. Den vita fasadkulören blev en rödmålad fasad. Småländsk inspiration?

Gillar amerikanska hus
Ewa och Patrik gillar amerikanska hus. När de tog över Götastrand 1:8 för fem år sedan var man inställd på att ge huset ett äkta kolonialt utseendet – som om huset legat i någon amerikansk sydstat!
Konstigt nog har resultatet blivit mycket lyckat (det var juryns arkitekt som tyckte det var konstigt!). Huset har efter nästan hundra år hittat hem! Så här kunde det ha sett ut från början… Även i sitt sammanhang känns huset alldeles rätt. Tomten är stor nog att bära ett hus som egentligen hör hemma i ett annat land!
Ewa och Patrik har försett Vaggeryd med ett förfinat hus.
Byggnadsvårdskommittéen hoppas på flera sådana här projekt som ska visa att Vaggeryds kommun är en spännande och bra boendekommun!

Kommittén
Byggnadsvårdskommittén har bestått av följande:
Daniel Paulsson, ordförande i kultur- och fritidsnämnden
Lars Ljungqvist,1:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden
Anki Löfstedt, ledamot i miljö- och byggnämnden
Per–Johnny Krohn, ledamot i miljö- och byggnämnden
Sara Stanell Arlesten, assistent, kultur- och fritidsförvaltningen
Jan–Olof Forsman, byggnadsinspektör
Jan–Olof Olson, stadsarkitekt