Posten i Åker - början på bok www.Skillingaryd.Nu Till startsidan för Åker

Denna text har som grund Erik Lindgren från Växjö och den ska bilda utgångspunkt i en bok om posthistoria som Per Bunnstad skriver lite då och då.

Åkers församling var en av de många som fick en egen poststation när kronobrevbäringen upphörde i Småland med 1874 års ingång. Organisten S J Svensson antogs till föreståndare. Han var inte nöjd med det arvode på 75 kr om året som hans avtal medgav och lyckades efter framställning till poststyrelsen den 23 november 1874 få det höjt till 100 kr.

Svenssons begäran i juli 1875 om att få ersättning av postmedel för ”ved, ljus, papper, lack, segelgarn, stämpelsvärta mm” blev dock avslagen, men ett drygt år innan poststationen drogs in, fick han ännu en höjning av årsarvodet, nämligen till 150 kronor.

Posten upphörde
Poststationen drogs in den 31 mars 1879 och de som använt sig av den, måste nu anlita postföraren när denne passerade Åker på vägen mellan Skillingaryd och Kävsjö. Något kommunombud var inte utsett men J Johansson erbjöd sig i ett brev till poststyrelsen den 29 maj 1879 att ”hålla postvakt”. Han utbad sig en årslön på 25 kronor och skrev att om hans anbud antogs, kunde man ”vara lika tryggad att skicka värdeförsändelser med postföraren som när här var station”.
Johanssons brev försågs den 3 juni 1879 med poststyrelsens påteckning ”ansågs ej kunna bifallas”.

Posten kom tillbaka
Redan följande år kunde invånarna i Åker ändå glädja sig åt att få sin poststation tillbaka, men kvarnarna malde långsamt. Det tog nämligen nära nog ett helt år efter att postfrågan förts på tal vid en extra kommunalstämma den 28 december 1879 innan man kom till skott.
Under ärendets förberedelse frågade kronolänsmannen A Boberg om ”Åkers församling finnes villig bidraga för inrättande av en ny poststation”. Detta speglades i en protokollsanteckning under den extra kommunalstämman: ”enär behovet av bidrag icke för församlingen är känt, stannade den i ovisshet huru mycket och på vad sätt ett sådant bidrag skulle bestämmas”.
Efter diskussion om knappa medel på grund av att församlingen var ”hårt tryckt i varjehanda skatteförhållanden” stannade man för att erbjuda ”husrum för station” och hålla ”väska med lås för postens förvarande under transport mellan Skillingaryd och Åker” samt att bidra med 25 kronor till föreståndarens lön.
I ett brev till poststyrelsen den 26 maj 1880 vidareförde landskansliet kommunalstämmans beslut, men i Stockholm förklarades ”berörda framställning icke kunna vinna avseende, därest icke lämplig person åtager sig att förestå stationen mot ett årligt arvode från postverket av högst femtio kronor”.

Extra stämma
Nu hölls den 4 juli 1880 ännu en extra kommunalstämma i Åker, varvid protokollets enda paragraf angav att organisten S J Svensson ansågs lämplig till poststationsföreståndare ”mot ett årligt lönetillskott från postverket av femtio kronor”.
Därmed var formaliteterna klara och poststyrelsen beslöt att poststationen skulle återinrättas den 1 december 1880. Det framgår inte av Postens handlingar hur mycket kommunens bidrag blev, men sannolikt blev Svensson inte överbetald.

Andrén blev ansvarig
I december 1882 tecknades ett kontrakt med organisten Karl Anders Andrén om att överta poststationen. Hans årsarvode blev oförändrat 50 kronor men bytet av föreståndare hade föregåtts av ännu en indragningsprövning. Organisten Svensson hade nämligen redan den 22 april sagt upp sig till 1882 års utgång ”i den händelse ej Kungl. Generalpoststyrelsen finner skäligt tillöka poststationsarvodet med 100 kronor årligen”. Vid en extra kommunalstämma i sockenstugan den 19 juni 1882 hade församlingen uttalat ”att de icke tycka sig vilja göra något tillskott då andra kommuner här i trakten icke äro förbundna med detsamma”.

226 kronor i frimärksförsäljning
Frimärksförsäljningen i Åker under 1881 hade uppgått till 226:68 enligt den statistisk som presenterades vid den följande utredningen. Poststyrelsen gick inte med på någon höjning och Karl Andrén tillträdde på nyåret 1883 med den låga ersättningen, sedan landskansliet i ett brev till poststyrelsen den 28 november 1882 hade vitsordat att poststationen var ”behövlig för tjänsteförsändelser och av nytta för allmänheten”.

Posten flyttades
Poststationen flyttades till Andréns bostad, där han länge fann sig i sin låga avlöning. I ett brev den 1 mars 1886 till poststyrelsen begärde han emellertid höjning till 120 kronor. Han gjorde samtidigt en villkorlig uppsägning. Kronofogden förklarade att det inte fanns någon lämplig person som var villig att åta sig befattningen med den låga årslönen. Därför fick Andrén den önskade höjningen.
På motsvarande sätt lyckades Andrén höja sitt årsarvode till 250 kronor från den 1 juli 1891. Ett försök om ännu bättre lön i ett brev den 8 februari 1905 misslyckades, men med 1913 års ingång fick Andrén ett personligt tilläggsarvode på 50 kronor om året. Det hade han glädje av bara detta enda år för från och med 1914 övertog handlande Henning Johansson poststationen, nu med 280 kronor i årsarvode. Under drygt 36 år var han ortens postchef och fick vid sin avgång ett så kallat årligt understöd på 1092 kr. Något ordnat pensionssystem fanns ännu inte för de avtalsanställda i postverket.

Upphörde 1950
Poststationen drogs in med augusti månads 1950 och ett postombud svarade övergångsvis för närservice åt dem som inte kunde ha direktkontakt med lantbrevbäraren. I postombudets datumstämpel fanns under dess existensperiod till och med den 13 maj 1958 gravyren SKILLINGARYD POB1.