Åkers Kyrkliga Syförening www.Skillingaryd.Nu Till startsidan för Åker

Fyller 80 år
Lördagen den 23 oktober 2004 firar föreningen 80 år med en sammankomst i Åkers Församlingshem klockan 15.00. Då visas en utställning, det blir servering, medverkan av Michael Kjörling med mera. Klockan 18.00 blir det helgmålsbön i kyrkan.
Texten nedan är något redigerad med mellanrubriker

Historik vid 80-årsjubileum den 23 oktober 2004 (inlagt här 041022)

För Åkers Kyrkliga Syförening
Till 60-årsjubileet i september 1984 hade Alva Remnemark skrivit en historik över den verksamhet som förekommit dittills. Ur denna historik återger vi inledningsvis:
- - - - - - - -
Vi firar jubileum lördag 22 sept. 1984 kl. 18 i Åkers kyrka med sång och musik av Guds glada spelmän och andakt. Därefter samkväm och supé i församlingshemmet.
Kyrkoherdeparet Ester och William Edelman kom till Åker den 1 maj 1923. Redan i början av år 1924 var de med när det bildades kyrklig syförening i februari hos Johannes Johansson i Gölgås. 25-30 damer samlades då. Det blev symöte varannan torsdag på eftermiddagen. Den 18 juni var det dags för första auktionen i Åkers sockenstuga.

Strumpor för 3:50
Första uppropet var hemstickade strumpor för 3 kr 50 öre, som köptes av Johannes i Gölgås. Berta Johannesson i Gölgås har berättat detta ur minnet. Genom sjukdom kan hon ej vara med oss nu. I första början var symötena redan kl. 2. Det var ju långa färdvägar då, med hästskjuts eller cykel, kanske någon bil. Så det börjades med kaffe och sedan en extra kopp med tårtbit eller kaka innan hemfärden. Under Edelmans tid sjöngs alltid som slutpsalm 434, Så går en dag än från vår tid.
Fru Edelman köpte in alla handarbeten för syföreningspengar, så delade hon ut tygbitar till förklä. Det kunde vara 30 st. som såldes på auktion, som alltid var på hösten då.
Fru Edelman ordnade med bankbok vars sparmedel skulle bli nya möbler i vårt syrum sedan på 60-talet när skolan byggdes om till församlingshem. Hon fick vara med och se när det blev färdigt.
Jag var med första gången på symöte 1936 i Häradsköp hos Ellen Johansson och hjälpte henne med att servera kaffe. En äldre dam, Carolin Borg från Bockebo, skulle hem på kvällen med häst och släde. Det blev snöoväder så hon stannade över natt. Vi fick en trevlig kväll, hon berättade så mycket historier så det blev ett extra symöte.

Bergling kom
Kyrkoherdeparet Edelman var i Åker 33 år, avgick med pension 1956. De efterträddes av Morris och Carola Bergling, som varit missionärer i Kina. Han berättade för oss om sina äventyr som missionär. Bland annat när han som barn åkte båt genom Medelhavet med sina föräldrar. Det var söndag förmiddag, alla satt uppå däck. Bergling satt och bläddrade i sina predikopapper och skulle hålla gudstjänst. Så kom en häftig vindpust och alla bladen blåste ut över Medelhavet. Det blev en predikan utan blad. På 1950-talet hade vi församlingsafton med biskop Malmeström. Han talade om en resa i Indien, där han lämnat gåva från vårt stift till hjälp för brunnar. Så det finns en ring av cement med text: gåva från Växjö stift.

Rogbergs
1960-talet började, och vi fick välkomna nya ledare, Inga och Erik Rogberg, som var i Åker i 10 år. De var med och bildade ny symötesgrupp i Klevshult och hade symöten på kvällarna i Klevshults kommunhus. Vi hade ju god gemenskap med dem, och vår auktion gemensamt. Åker fick ny skola, så vi hade våra auktioner där i matsalen på våren, medan gamla skolan inreddes som församlingshem, som Rogberg invigde. Vi kallar oss nu för Åkers kyrkliga sykretsar.
Ja, så var det 1970-tal. Vi röstade ja på ett årsmöte till styrelse. Tjänstgörande präst ordförande. Jag var sekreterare i 10 år, så det finns pärm med skrivna blad om våra symöten. Mirjam Jonsson fortsätter nu att skriva. Vi hade olika ledare i början av 70-talet, Carstenson från Hagshult, Bohlin, Bredfelt, Einarsson.

Kjörlings
1975 på hösten fick vi välkomna prästparet Ingrid och Michael Kjörling som var här i 5 år, sedan var han sjömanspastor i Rotterdam. På hösten 1980 var kyrkoherde Möllerström från Skillingaryd hos oss på symötena.
1981 i februari hälsade vi välkommen till vår nuvarande ledare Els-Mari och Anders Gerdmar. Vi fortsätter med våra symöten på kvällen, som bestämdes under Kjörlings tid. Vår strävan är ju att sy ihop och få färdiga olika grejer som ska säljas på vår kyrkliga auktion. Vi tror på Guds välsignelse i vårt arbete. Sista försäljningen blev bra summa, nära 24.000 kronor. Vi delar ut 20-25.000 kr till olika ändamål, både i Sverige och utlandet.

Syföreningsdag
Varje år ordnar Östbo kontrakt i maj eller juni med en syföreningsdag. Omkring 200 damer och några herrar samlas då i någon kyrka, inleds med gudstjänst av någon missionär, sedan kaffepaus och avslutning av kontraktsprosten, som nu är Torsten Ekberg. Är alltid god gemenskap vid dessa sammankomster.
Jag var med 1950 första gången på syföreningsdag i Åker, vi serverade kaffe som kokades på vedspis. Då serverades också ostkaka. Det har varit syföreningsdag i Åker två gånger sedan, senast för två år sedan.
Varje höst är det handarbetsdagar på Tallnäs stiftsgård. Där visas hemslöjd från olika län, många möter upp från olika församlingar.
Så vi har en hel del på gång i våra församlingar.

Skrivet i september 1984.
Alva Remnemark
- - - - - - - -
Mirjam Jonsson nedtecknade inför 60-årsjubileet bland annat följande, som hon hört av Naemie Persson (f. Johansson, Lilla Hult) och Ester Gunnarsson (f. Johansson, Sjöbo), vilka var närvarande:
Till Åkers kyrka hade år 1923 inköpts gångmattor, och bygdens damer samlades i kyrkan för att klippa dem i lagom längder och fålla. Komminister Edelman kom och hälsade på damerna för att se resultatet och utbrast:
- Ni syr så fint så ni kan bilda en förening och fortsätta att brodera till försäljning!
- - - - - - - -
Historik 1984-2004
Så fortsätter Marianne Bengtsson med att berätta om de senaste 20 åren:
Sedan 60-årsjubileet 1984 har syföreningen i stort sett arbetat som tidigare.
Vi har haft många olika präster och diakonissor. Anders Gerdmar var här till våren 1986. Artur Adolfsson vikarierade tills Charlotta Thorsell kom, hon välkomnades midsommardagen 1986. Hon efterträddes av Bengt Sjöstrand 1988. År 1991 kom åter en kvinnlig präst, nämligen Louise Berendt, hon var här till 1993. Bengt Åkesson vikarierade till hösten 1994, då Ebbe Apelros kom hit och var här till 2000. Fram tills Leif Skjetne fick tjänsten vikarierade Paul Lundell.
På senare år har det varit vanligare med besök av diakonissor på symötena, först Lisbeth Björnstål, sedan Gunvor Wisth, Birgitta Gyllenör, Margareta Svensson och diakoniassistent Linnéa Hugosson.

Stora symötet
Som tradition ordnar syföreningen kyrkkaffe vid Palmsöndagens ekumeniska gudstjänst. Behållningen ges till Lutherhjälpen. Vi fortsätter att delta i Östbo kontrakts syföreningsdagar.
Under några år anordnades ”Stora symötet” i pastoratet. Vi möttes omväxlande i Skillingaryds församlingshem och på sommarhemmet Fridhäll.
Åren 1987-1990 hade vi ett fadderbarn i Liberia, Mimmi 8 år. Det var Karin och Hans Hansson som ordnade så vi kunde ge till hennes skolgång. Tyvärr brann skolan ner och hon fick flytta.

Skänkt mycket
Kollekthåvar till Åkers kyrka sydde vi 1984. Altarduk med virkad spets som Marianne Bengtsson gjort, samt två dukar utan spets, skänktes 1986. Altarduk 1996 med spets som Mirjam Jonsson virkat. År 1999 skänkte vi nya Bibeln som togs i bruk 1. Advent. År 2000 skänkte vi 10.000 kronor till nya bord i församlingshemmet samt 2003 ljusstakar till församlingshemmet.
Auktion har vi på våren varje år. Ropare har under många år varit Torsten Johansson från Hillerstorp, men 2002 tog Gilbert Karlsson från Dannäs över klubban. År 1989 började vi sälja fågelholkar som kyrkokören tillverkat och Ture Johanssons sågverk skänkt virket till. Detta återkommer vartannat år, omväxlande med att kören skänker bröd och vinster till ett brödlotteri. ”Bissefällarn” Gunnar Svensson skänker varje år snidade saker. Birgit Mattssons handmålade porslin är en verklig färgklick och har strykande åtgång. Många lotterier med fina vinster ger god inkomst, liksom handarbeten och karameller.

661.500 kronor
Auktionsinkomsterna har varit goda. Under de 20 åren sedan 60-årsjubileet har vi fördelat 661.500 kronor till olika ändamål. Svenska kyrkans mission, Lutherhjälpen, Svenska kyrkan i utlandet samt IM har fått mest.
De senare åren har vi gjort en utflykt på våren som avslutning på vinterns arbete. Vi har besökt Hantverksboden i Bondstorp, ”Bea i Mo” i Marieholm, Apladalen i Värnamo och Karlsbygget i Hagshult.
Vi arbetar vidare trots att vi nu inte är så många som orkar komma på symötena. Dessa har vi nu åter på eftermiddagstid. Med Guds hjälp hoppas vi kunna fortsätta några år till. Vi vet att hjälpbehovet är stort, och vi känner en glädje i att kunna bidraga.