Åkers socken www.Skillingaryd.Nu Till startsidan för Åker

Åkers socken
Ur ”Sveriges bebyggelse 1955”
av hemmansägaren Jean H. Andersson – slutet av Altin Wilsson
(texten något redigerad med främst mellanrubriker)

Socknen gränsar i öster mot Tofteryd och Hagshult, i söder mot Värnamo och Kävsjö, i väster mot Åsenhöga och Stengårdshult samt i norr mot Bondstorp och Byarum. Belägen på de så kallade. Åsarne, som utlöpa från Tabergs bergslag, mäter den cirka 25 km i längd och cirka 8 km i bredd. Den genomlöpes från norr till söder av två mindre åar eller vattendrag.

Jorden är till större delen stenrik med stora kärr och mossmarker inkilade mellan skogsmarkerna. Av skog har alltid funnits stor tillgång, och den skötes numera med omsorg.
Socknens hela areal utgör 15.647 hektar, varav cirka 1.300 hektar odlad mark. Åkerjorden består mest av sandmylla, i övrigt av odlade mossmarker. Av vilda träslag växa inom socknen alla vanliga barr- och lövträd utom boken, som ej förekommer här.
Vad de vilda djuren beträffar, finns god tillgång på älg, rådjur, hare, räv, grävling med flera. Vildfåglarna bestå av de vanliga arterna, men tjäder och orre ha blivit mindre talrika under sista årtiondena. Vargen blev utrotad på 1840-talet.

Minskat befolkningstal
Invånarnas antal har sjunkit från omkring 2.000 personer år 1880 till 1.175 personer för närvarande. Minskningen sammanhänger med att många torp och mindre ställen blivit ödelagda, vilket skett successivt i den mån den gamla stammen gått bort. De följande generationerna emigrerade till en början till Amerika, de övriga söka nu ofta utkomst i städerna och industrisamhällena.

Fornminnen
Av fasta fornminnen finnas ej många. Det märkligaste är ett kors av gråsten strax norr om kyrkan. Det är 3 meter högt, cirka 35 cm brett och 20 cm tjockt med 30 cm långa korsarmar. Det har haft en runinskrift, men denna torde ha varit bortnött redan på 1840-talet, varför ingen vet, vad texten innehöll. Sägnen förtäljer att en polsk fältherre skall ha stupat här, men möjligt är kanske att det varit en kyrkoplats eller mötesplats för religiösa ceremonier innan den första kyrkan byggdes, vilket torde ha skett i början av 1100-talet. I så fall har väl korset rests över någon betydande person, som varit kristen.
Det förekommer åtskilliga så kallade domarringar varav den bäst bevarade finns på Högabråtens ägor på en liten kulle i ängsmarken i denna by. Den ligger högt med vida utsikter åt flera håll. Bebyggelsen i socknen är fördelad i byar. Före laga skiftet under förra århundradet voro alla husen hopade i en klunga. Därefter flyttades de ut på de lotter som blivit ägarna tillskiftade. Några större gods finnas ej i socknen.

Jordbruket
Jordbruket var i forna tider av mindre omfattning. Sedan det blivit vanligt att idka och uppodla de talrika kärrmarkerna, har åkerjorden mångdubblats, vilket skett under de senaste 100 åren. Förr odlades mest havre och korn på de små åkertegarna. Råg odlades också men såddes på svedjor i skogarna. För detta ändamål nedhöggs skogen och togs till kolved, medan riset avbrändes. Den aska, som återstod efter bränningen, fick utgöra gödsel till rågsådden. Den största inkomsten gav uppfödandet av nötkreatur. Dessa såldes på marknaderna i orten och fördes i stora mängder uppåt landet. Oxarna blevo där dragare vid de större jordbruken. Oxarna från Skillingaryd och Värnamo var mycket eftersökta.

Vagnstillverkningen
Som en icke oviktig inkomstkälla kan vagntillverkningen omnämnas. Nästan varje bonde gjorde arbetsvagnar, och vid varje gård fanns en handsmedja, där man också tillverkade vagnar, vilka sedan såldes på marknader i Småland, Västergötland, Halland och Skåne. I slutet av förra århundradet voro vagnarna från Åker riksbekanta. Denna industri kan spåras tillbaka till slutet av 1700-talet, men nu är den nästan försvunnen. I stället har det uppstått ett antal mindre snickerifabriker och sågverk, där en del av skogsprodukterna förädlas, sedan elektriciteten kommit att få en allmännare användning.

Vägarna
Vägväsendet har på de tre senaste årtiondena undergått en utveckling, som man tidigare knappast kunde drömma om. Bilvägar finnas nu anlagda till varje by, och detta har skett på böndernas eget initiativ och bekostnad. Åker har bussförbindelse med Skillingaryds köping med flera turer dagligen.

Kyrkligt
Nuvarande kyrkan är uppförd 1844-45 och blev grundligt restaurerad 1937-38. En tidigare kyrka på samma plats torde ha varit uppförd i början av 1100-talet, och en katolsk präst omtalas redan 1299. Bland de värdefullaste inventarierna är ett välbevarat krucifix från 1400-talet, vilket konserverades 1941. Det är nu upphängt i kyrkan. Stora ringklockan är daterad 1528 med följande inskription i munkstil: ”Ulf Meli stöpte. Gud och jungfru Maria till lov. Curatus Andreas”. Kyrksilvret är från mitten av 1700-talet och anses vara mycket värdefullt. I närheten av kyrkan stå elva kyrkstallar i en rad, alla väl underhållna.
Vid kyrkan finnas två kyrkogårdar, mycket väl vårdade och skötta.

Frikyrkorna
Den frikyrkliga verksamheten datera sig från 1870-talet, och nu finns det sex missionshus i socknen. Dessa föreningar, som äro anslutna till Svenska Alliansmissionen, bedriva en livlig verksamhet. Flera missionärer ha utgått från Åkers socken både till Kina och Indien. Även kyrkan har en arbetsförening här, och stora summor utgå årligen härifrån till kyrkans missionsfält.

Skolorna
Vad skolorna beträffar, kom en ny ordning efter dåtida fordringar till stånd redan 1840. Då det vid valborgsmässestämman den 22 maj beslöts att inrätta en av socknen bekostad skola, så att barnen mellan 12 och 15 år skulle få lära sig läsa åtminstone nödtorftigt samt att, som det heter i stämmobeslutet, räkna och skriva efter fallenhet. Läraren hade barnen boende hos sig, och han hade också att hålla dem med kost. Skolan skulle pågå tio veckor med åtta timmars undervisning varje söckendag. Denna skola tog sin början i maj 1841 med omkring tjugo barn. Till lärare antogs församlingens klockare Magnus Svensson i Älgebo med biträde av sonen Johannes. En vice pastor Wetter utsågs att övervaka undervisningen. De barn, som tidigare lärt sig läsa och skriva, hade undervisats i hemmen av gamla uttjänta soldater.
Den första examinerade folkskolläraren valdes vid stämma den 21 december 1846, och han tillträdde i januari 1847. Lönen var 10 tunnor spannmål, hälften råg och hälften korn, samt 53 riksdaler 16 skilling banko i kontanter. Denne lärare tjänstgjorde sedan i cirka 30 år.

Skolhus 1863
Det första skolhuset uppfördes tillsammans med sockenstugan 1863. Dessförinnan utgjorde skolan en del av det hus, vari fattighuset var inrymt. Skolan skulle börja kl. 9 på morgonen. Många barn, som hade att gå över 18 km fram och lika mycket tillbaka, blevo givetvis över hövan ansträngda, men det klagades ej. Det inrättades också ambulerande småskolor. År 1859 indelades socknen i fyra distrikt med tanke på småskolorna. Åt en fanjunkare uppdrogs då att undervisa i de norra rotarna. Vid mitten av 1860-talet anställdes fyra lärarinnor, vilka skulle undervisa fyra terminer om året med sex veckor per termin. Undervisningen skedde i privata hem. I början av 1900-talet uppfördes fyra småskolehus samt en folkskola i Valingsberg med en lärare på vardera stället. Före kommunsammanslagningen hade socknen tre fasta folkskolor och fyra småskolor.

Fattigstuga
Det första fattighuset uppfördes i kyrkbyn år 1838 i vanlig bostadsform med stora rum med flera personer inhysta i varje. Denna trängsel vållade ofta osämja bland de inneboende. Huset kvarstod till 1901, då ett nytt och modernt ålderdomshem uppfördes för att tagas i bruk året därpå. Det moderniserades sedan i början av 1930-talet, då en särskild avdelning för kroniskt sjuka med 12 vårdplatser inrättades. Genom att examinerad sköterska engagerades och läkare vidtalades att göra regelbundna besök motsvarar detta kronikerhem ganska högt ställda fordringar och torde i detta avseende vara ett av de första på länets landsbygd.
På 1820-talet beslöt sockenstämman att sådana fattiga och gamla, som hade krafter nog att själva förflytta sig, skulle gå så kallad sockengång i byarna. De skulle då få kost och husrum under ett dygn på varje ställe – torpen dock oräknade, ty dessa voro befriade fån all dylik gästning. Denna trots allt tämligen grymma sed upphörde helt i början av 1890-talet, då man i stället gick över till att tilldela understödstagarna ett visst kvantum råg och havre kvartalsvis samt 2 kronor kontant. När sedan ålderdomshemmet kom till, föredrogo de gamla ofta sina torftiga hem framför det nya ålderdomshemmet, dit de länge icke ville flytta. Det hände till och med på 1920-talet att ett par, som blivit utarmade och måst gå från hus och hem, i stället för att begagna sig av ålderdomshemmet byggde sig en jordkoja, i vilken de bodde några år, innan de så småningom kunde skaffa sig en liten stuga. Stället kallades Dalåsen, och mannen avled 1933.

Kringgången
Den nyssnämnda kringgången tillämpades även vid avlöningar. På hösten varje år skulle både prästen, klockaren och kyrkväktaren ha sin så kallade tionde. Till kyrkoherden levererades denna i prästgården, medan de övriga fingo åka omkring och själva upphämta den. Avgälden bestod av spannmål, fläsk eller kött samt smör och ost. Pålysning gjordes från predikstolen i kyrkan med upplysning om vilka dagar som dessa besök voro att vänta. En komminister gjorde ännu i mannaminne det tillägget till pålysningen att det skulle vara sådant kött som människor kunna äta och inte rävar och andra odjur. De direkta skatterna voro låga, men de indirekta voro ganska betungande. Luffare av olika slag måste tagas emot. Ibland drogo stora följen av tattare genom bygden och ville gästa i gårdarna. Det hände att särskilda upplysningsmän tillsattes för att råda bot för denna våldgästning.

Sjukdomar
Epidemier härjade för övrigt ofta i socknen och krävde särskilt vid tre tillfällen på 1800-talet många offer. Enbart på hösten 1857 avledo 80 personer. Dåvarande kyrkoherde Wibom, som även var medicine doktor, skulle enligt stämmobeslut själv anskaffa och tillhandahålla medicin, vilket blev till god hjälp mot sjukdomens framfart. På den tiden fanns ingen läkare på närmare håll än i Värnamo, dit det var omkring tre mil.

Nykterheten
Nykterhetsrörelsen infördes ungefär samtidigt med den frikyrkliga sekterismen i början av 1870-talet. I socknen fanns en gästgivaregård i Klevshult, som ägde rätt till brännvinsförsäljning, men ägarna till de hemman, som hade rättigheten, avsade sig denna rätt i början av 1880-talet. Tidigare var brännvinsbruket mycket allmänt. Sockenstämman beslöt den 10 sept. 1854 att döma socknens nämndeman och två bönder för olaga brännvinsbränning att böta 10 riksdaler riksgälds vardera till socknens fattigkassa, varvid beloppet skulle användas till bröd åt fattiga skolbarn.

Föreningsliv
Blåbandsföreningen började sin verksamhet relativt tidigt och fick då god tillslutning. Den frikyrkliga rörelsen tog också fart, och som redan nämnts finnas sex missionshus i socknen - däremot ingen dansbana. Större delen av de unga tillhör ungdoms- och missionsföreningarna. Studiecirklar och idrottsföreningar spela också en viktig roll. Den frivilliga skytterörelsen har sedan många år en livskraftig förening. De fyra större politiska partierna äro representerade med var sin lokalavdelning.

Industrier
Vad industrier under gångna tider beträffar, bör nämnas att en masugn anlades år 1810 på Västra Bassebergs ägor vid sjön Lommen av en friherre C. Lilliecreutz på Hörle bruk. Malmen hämtades från Taberg, cirka 2,5 mil härifrån. Den transporterades vintertid med hästar eller oxar. Det så utvunna täckjärnet förädlades vid Hörle järnbruk. Bönderna i angränsande delar av socknarna Åker, Bondstorp, Stengårdshult och Åsenhöga förpliktades att kola och leverera erforderliga träkol till masugnen till fastställt pris. Masugnen nedlades på 1870-talet. Numera finnas endast ruiner kvar på denna plats.
Ett annat järnbruk anlades på 1830-talet vid ett vattenfall på Stora Älgebo ägor. Här uppfördes då också stångjärnshammare, vilken 1840 utökades med ett manufakturverk med rätt att tillverka 600 skeppund. Senare tillkom även en spikhammare. Järnet togs från Taberg, och därav har ett i orten vanligt ordspråk uppkommit: att spiken är av gott Tabergsjärn. Då järnverket i slutet av förra århundradet nedlades, inköptes det av en dansk patron Casse, som sedan bedrev tillverkning där av färgstoffet vanadin, tillverkat av slagg, som hämtades från de nedlagda masugnarna i orten. Detta upphörde i början av 1900-talet. Vid samma vattenfall finns nu en träullsfabrik.
En vallonättling och hammarsmed Karl Ousbäck anlade på 1880-talet en stångjärnshammare vid ett mindre strömdrag i Österån, där skrot smältes och utsmiddes till grövre järn för vagntillverkning. Grundaren gav platsen namnet Stensfors, men folket i orten kallade den ”Plaskan”. Där drevs rörelsenända in på 1930-talet och är sålunda den sista stångjärnshammare, som här varit i gång. På platsen finns nu en större järnvaruindustri med 15 à 20 arbetare och en årlig omsättning av 400.000-500.000 kr.
Vid Västerån på Gisslaköps ägor, där det förr fanns en husbehovskvarn, har i senare tid anlagts en järn- och metallvarufabrik, Nyholm. Det har antagits, att ett äldre namn på denna plats, Rasten, uppkommit av att här hölls rast, när liken förr buros till kyrkogården vid begravningar. Fabriken sysselsätter ett 20-tal arbetare och är stadd i stark utveckling.
Ett pappersbruk tillkom år 1806 på Stenshestra ägor. Där tillverkades papper av halm och lump, till en början i rätt stor skala. Den nedlades i början på 1870-talet. Nu finns en bandfabrik, som i två generationer tillhört en och samma familj.
I socknen finns också ett antal snickerifabriker. De äldsta av dessa äro Kyllefors byggnadssnickeri, Åby möbeldelsfabrik samt Hallafors och Uljeshults hjulfabrik. Det finns också flera sågverk, som numera drivas med el. kraft. Förädling av de rika skogstillgångarna i socknen sker med stor omsorg. Skogen är en av de rika skogstillgångarna för jordbrukarna. Bland övriga industrier som försvunnit kunna nämnas Älgebo garveri, anlagt 1828 men nedlagt på 1890-talet, samt Strömsbro färgeri.

Åkers hembygdsgård (från och med här texten skriven av Altin Wilsson)
Den på platsen befintliga ryggåsstugan är flyttad till hembygdsgården 1930. Den är hämtad från Kullen i Nässja, där den uppfördes i slutet av 1600-talet.
Det gamla sockenmagasinet härstammar troligen från samma tid och användes ursprungligen till förvaring av den säd, som insamlades för utdelning bland socknens fattiga.
Dessa gamla byggnader äro uppförda på den plats där troligen Åkers första kyrka varit belägen. På området finns även en tämligen välbevarad domarring. Dessutom finns där ett mycket säreget runkors försett med runinskrift, vilken ännu ingen lyckats tyda. Om detta kors ursprung vet man endast vad gamla sägner förtälja. Enligt dessa stod i närheten ett slag mellan svenskar och danskar, varvid en dansk prins stupade, och över dennes grav skulle korset ha blivit upprest. Enligt en annan version skulle ifrågavarande runkors ha uppsatts vid tiden för det första kyrkobygget i Åker och således utmärka den allra första kyrkoplatsen. Korset anses härstamma från slutet av 1000- eller början av 1100-talet.

Kyrkstallar - hembygdsförening
Invid kyrkan finns en lång länga med gamla kyrkstallar, som äro väl underhållna, och det lär ej finnas något liknande söder om Dalälven.
Åkers hembygdsförening bildades första gången år 1928 med nuv. kontraktsprosten E. W. Edelman som förste ordförande. Han är nu föreningens hedersordförande. Föreningen ombildades i december 1953 med undertecknad (Altin Wilsson) som ordförande.