Skillingaryds biograf www.Skillingaryd.Nu

Bio - folknöje i Skillingaryd men nu rivs gamla lokalen
Ur Värnamo Nyheter 12 juli 1977

Bildtext (just bild finns tyvärr ej): Den gamla biografen på Tofterydsvägen ägs i dag av frisörmästare Sven-Olof Ericsson. Byggnaden kommer att rivas så snart vederbörliga tillstånd erhållits.

En byggnad, som under ett halv sekel betydde nöje och avkoppling för Skillingarydsborna är gamla biograflokalen vid Tofterydsvägen. Den uppfördes under slutet av första världskriget och stod klar för premiärvisning hösten 1918.
Byggnaden användes ända fram tills biograflokal inrättades i Skillingehus men har sedan dess stått oanvänd. Byggnaden är i dag i dåligt skick och kommer att rivas så snart erforderligt tillstånd givits från myndigheterna.

Att lokalen varit till mycket glädje för ortsbefolkningen behöver inte betvivlas och pensionären Gunnar Blansch som är intresserad av det gamla Skillingaryd berättar att det fanns stort intresse för att gå på bio. Redan från början byggdes en stor biograflokal och den har aldrig senare behövt byggas till.

Kompanjoner startade
Fyra kompanjoner lät uppföra biografen. Det var Henning Svensson, John Johnsson, svarvare Svensson och en elektriker, som vi inte lyckats spåra namnet på. Att deras satsning på en biograf i Skillingaryd var riktig bevisades också ganska snart. Ofta körde man för fullsatt lokal och en del populära filmer visades mer än en gång.
Vad som fick kompanjonerna att bygga biograflokalen var att de tidigare under ett år hyrt in sig i Godtemplarlogen och visat filmer som rönte gott intresse hos befolkningen. Vilka aktiviteter och föreningsbildningar har förresten inte skett i Godtemplarlokalen.

Stumfilmer
Det var naturligtvis stumfilmer som visades och för ljudeffekter svarade i Godtemplarlokalen en grupp ”Albatrosser” - krigsfångar som under första världskriget var förlagda till Skillingaryd.
- Filmer jag minns från början var bland annat ”Ruter Ess” och ”New Yorks mysterier” och det var spännande för oss tonåringar att bänka oss i lokalen och få se rörlig film och även få en glimt utifrån världen, berättar Gunnar Blansch.
- En av de första filmerna som kördes i nya biograflokalen var ”Tösen på Stormyrtorpet” och den var så populär att den fick visas flera gånger. Vidare var det populärt med seriefilmer. Det vill säga filmer i flera avsnitt, då lockades man att följa hela serien.

Pianist från Vaggeryd
I den nybyggda biograflokalen var det Vaggerydsbon David Lidén som svarade för ljudet genom att sitta bakom filmduken och spela piano.
Det var Henning Svensson som stod för biografen, maskinist var Carl-Johan Bergqvist och som vaktmästare fungerade Martin Sandberg.
Militärerna hade också stor betydelse för biografen och de var flitiga besökare under de tider de låg stationerade i Skillingaryd.

Ljudfilmen gör entré
Tekniken gick framåt inom många områden och även på filmens sida och ljudfilmerna började komma. År 1937 reste Henning Svensson och Carl-Johan Bergqvist upp till Stockholm för att se på en ljudfilmsapparat. Man hittade också en apparat och kunde så bjuda på ljudfilm i Skillingaryd.
Den första ljudfilmen som visades var ”Säg det i toner” och blev mycket uppskattad av publiken.

Ny ägare 1939
Biografen i Skillingaryd såldes småningom och 1939 hette den nye ägaren Allan Pettersson från Norrahammar. Han drev verksamheten vid biografen fram till dess att lokalen var klar i Skillingehus.
Under Allan Petterssons tid i den gamla biografen hann mycket hända. Matinéfilmer introducerades, färgfilmen kom liksom TV-krisen för knappt tjugotalet år sedan.
Men biografen levde vidare och trots hårt nedslitna lokaler de senaste åren fanns stampubliken och vid speciellt populära och kända filmer var tillslutningen mycket god.
Men det är inte bara film som visats i gamla biograflokalen under åren. Teaterframträdande och andra arrangemang genomfördes och vidare hölls en del religiösa möten.
I dag får Skillingarydsborna alltså se på film i Skillingehus i modernaste tänkbara miljö med sköna fåtöljer och hög kvalitet på filmen. Men visst fanns det en viss tjusning på gamla biografen även om stolarna knarrade och att filmer av lägre kvalité gick av ibland...

Erik Sjöberg