Västra Järnvägsgatan Skillingaryd www.Skillingaryd.Nu

Till startsidan om V Järnvägsgatan

JH fyller tio år och även 93

Ur Finnveden Fredag 41/200
Jonny Pettersson och Inger Gustavsson firar tio år i Järnvägshotellet.
Foto: Per Bunnstad

Många var nog förvånade hur Inger Gustavsson och Jonny Pettersson för drygt tio år sedan vågade satsa på det gamla och ganska medfarna Järnvägshotellet i Skillingaryd. Inte minst efter det att delar av huset från 1910 hade brandskadats.

I oktober 1993 slog Inger och Jonny upp portarna och hälsade de första gästerna välkomna. De hade renoverat ett hus som annars kanske hade rivits, men det var många vedermödor fram till öppningsdagen.
Jonny började inom restaurangbranschen 1964 och åtvidabergaren kom så småningom till Skillingaryd. Den 1 oktober 1976 tog han över Resuarang Skillingehus men när hyrorna började stiga för kraftigt funderade han och sambon Inger på en annan lokal.
– Vi visst nog inte vad vi gav oss in på när vi köpte Järnvägshotellet av HSB, säger Inger.
För det första ville inte HSB sälja men till sist löste det sig. Sedan tillkom mängder med extraarbeten i det hus som i dag har en yta på 850 kvadratmeter i fyra plan.
I källaren finns bland annat en pub, på första och ocn andra våning restaurangdelen och längst upp bor Inger och Jonny.

Fem miljoner
Det visade sig att slutnotan på renoveringen hamnade på drygt fem miljoner kronor och speciellt källaren blev dyr att ställa i ordning. Det har varit tuffa år och någon vidare lön har ägarna inte kunnat ta ut:
– Det är väl en livsstil det här och jag får säga att jag inte en enda morgon gått ned i köket och tänkt vad tråkigt det ska bli. Problemen har väl snarast varit att det ofta är väl stressigt, säger Jonny.
Noteras kan att det inte är något hotell i Järnvägshotellet även om ägarna haft funderingar på någon stuga intill.

Byggt 1910
Från början hette ägaren Carl Svensson. Han hade för övrigt 1902 registrerat in en kemikalieaffär i samhället.
Huset byggdes 1910 av just Carl Svensson. Det var populärt att bo på järnvägshotellet. Huset var bland det första man såg när man kom till stationen även om det låg på motsatta sidan. Carl hade för övrigt målat på tegelpannorna. Där stod det "Järnvägshotellet". Det syntes ju inte från marken. Någon frågade varför han hade målat så och svaret kom snabbt: "Det är för flygarnas skull. När de landar här ska de ha sett vilket hotell de ska ta in på".
Carl Svensson hade under många år kemikalieaffär i huset och affären togs senare över av Artur Karlsson, som efter något år flyttade till annan lokal. Under 70-talet och 80-talet stod Järnvägshotellet ganska öde. Förutom att Göte Sandberg från omkring 1971 till 1986 hade sin tapetserarverkstad i den gamla affärslokalen. Det stod därefter tomt innan Inger och Jonny började renovera det.

Per Bunnstad