Västra Järnvägsgatan Skillingaryd www.Skillingaryd.Nu

Till startsidan om V Järnvägsgatan

Åter Järnvägshotell
Ur Finnveden nr 41/1993nr 4/1995

i ett anrikt husTill helgen slår Järnvägshotellet i Skillingaryd. på allvar upp portarna även om verksamheten startade redan i onsdags i forra veckan.

Nu är det Inger Gustavsson och Jonny Pettersson som förestår rörelsen, men från början hette ägaren Carl Svensson. Han hade för övrigt 1902 registrerat in en kemikalieaffär i samhället.
Huset byggdes 1910 av just Carl Svensson. Göte Sandberg, som under månda år hade sin verksamhet i lokalerna, berättade förra året här i Finnveden Onsdag om Carl Svensson:
- Han hade sin färghandel där och hade hjälp av sina flickor. Han var också den förste som sålde bensin i samhället. Han hade ett femlitersmått och hämtade bensinen i källaren. En gång sas det att han hade hällt linolja i stället för motorolja i oljetråget. Jag tror att det var David Anderssons bil som drabbades. Han var också den förste som hade en godisautomat. På hörnet av huset kunde man stoppa i en peng och köpa pixtabletter, något som vi barn tyckte om, berättade Göte Sandberg i artikeln.
Carl Svensson hade också en uteservering. Den var öppen på sidorna men det var tak över och det var populärt att gå dit. Man kunde köpa kakor, wienerbröd och annat gott.

Hotell på taket
Det var populärt att bo på järnvägshotellet. Huset var bland det första man såg när man kom till stationen även om det låg på motsatta sidan. Carl hade för övrigt målat på tegelpannorna. Där stod det "Järnvägshotellet". Det syntes ju inte från marken. Någon frågade varför han hade målat så och svaret kom snabbt: "Det är för flygarnas skull. När de landar här ska de ha sett vilket hotell de ska ta in på".
På andra våning hade familjen Svensson sin egen bostad och dessutom fanns där en lägenhet som de hyrde ut. Hotellrummen låg ytterligare en trappa upp.

Började brinna
Carl Svensson hade under många år kemikalieaffär i huset och affären togs senare över av Artur Karlsson, som efter något år flyttade till annan lokal.Under 70-talet och 80-talet stod Järnvägshotellet ganska öde. Förutom att Göte Sandberg från omkring 1971 till 1986 hade sin tapetserarverkstad i den gamla affärslokalen.
Sedan dess har allt stått tomt, men Inger och Jonny började fundera på att renovera huset och flytta sin verksamhet från Skilingehus dit. Det mesta verkade klart men så slog den röde hanen till. Delar av huset förstördes vid en brand påsken 1992. Dessbättre var inte skadorna så allvarliga som man först trott och i dagarna har drömmen förverkligats. Det gamla illa medfarna huset har renoverats och byggts till. Det är åter hotell och restaurang i lokalerna.
- Maten smakar fint även här, säger Axel Djjusberg den förste kunden i det nyöppnade Järnvägshotellet.
Axel är glad i mat och han verkar ha funnit sig väl tillrätta i lokalerna.

Per Bunnstad