Sturegatan  – Skillingaryd med omland www.skillingaryd.nu
Till startsidan för hus i Skillingaryd

Här finns lite mer om husen på västra sidan av Sturegatan

Här finns lite mer om husen på östra sidan av Sturegatan

Sturegatan – från väst till öst...
Inlagt juli 2012

Sturegatan i Skillingaryd är samhällets längsta gata i öst-västlig riktning.

Sturegatan är en klassisk gata där det har funnit mycket industrier, affärsverksamhet och bostäder.
Längst upp i väster ligger vattentornet och längst ner i öster den nya anläggda dagvattendammen tillsammans med boulebanan och lekplats.

Foto: Jeanette Aronsson

 

Längst upp i väster ligger vattentornet. En byggnad som i många år har sett till att skillingarydsborna alltid haft bra dricksvatten.

Mellan vattentornet och villorna på Marielundsområdet är det en fin allé av ungskog som leder ned mot bebyggelsen.

Villorna på Marielundsområdet byggdes på 70-talet och det är ett populärt område. Många av villorna ligger utmed Sturegatan men ingen har adress Sturegatan, utan de har adress från gudarna, Tor, Oden, Freja, och Ymer samt Vikingagatan.

Gladiatorn och fotbollsprofilen Atcha ”Salle” Adinda bor i detta vackra hus som innan ägdes av Solweig och Seth Weihjed.
Erikssons.
Ett litet mysig hus från förr som både har varit bostad, stall och redskapsbod.
George Lööf bodde många år i denna vackra villa. Bland annat har även Jerry och Helena Eriksson samt Sune Linden bott här.

Före detta färghandlaren  och söndagsskoleledaren Calle Skoogh byggde detta hus på 60-talet. Numera är det Bengt och Irene Magnusson som äger huset.

Ett klassiskt hus på Sturegatan. Ägdes i många år av Werner och Irma Bengtsson.
Ett annat pampigt hus på Sturegatan. Renoveradades av Runo Sandahl men ägs numera av dottern Madeleine med familj.
Hembygsparken är en pärla i Skillingaryd, som dessvärre inte används så mycket. Det bör vi ändra på!
Vackra hus i hembygdsparken.
Fin grönska i hembygdsparken.
Mille och Zeljko Antonic bor i denna typiska 50-talsvilla.

På denna plats hade Ture ”Kvickrot” en handelsträdgård förr, men sedan flera år tillbaka har VSBO byggt moderna lägenheter här, som ser ut att behöva lite omvård och målarfärg.

Per-Ola Karlsson äger detta vackra hus. Bland annat har ”Tant Selma”, Per Ryberg med familj, Glenn och Maggan Sporrong och Lasse ”Bagaren” Petersson bott där.

Detta är den senaste villan som byggdes på Sturegatan. Den fina villan byggdes på 70-talet av Solweig och Lennart Olofsson.
Husen utmed Sturegatan och  Kvarngatan uppfördes i slutet på 60-talet och det var toppmoderna lägenheter på den tiden.
Järnvägen korsar Sturegatan och för några år sedan byggdes det en tunnel. Allmänt kallad för ”Svantes undergång”.

Ytterligare en bild på hyreshusen Kvarngatan-Sturegatan. Och även det senaste VSBo-tillskottet ”Smultronet” kan ses i bakgrunden.

Sturegatan har en restaurang ”Saturnus” sedan 1964.  Det kommunala bostadsbolaget VSBo uppförde tre hyreshus här sedan Thuhlins brann ner och området kallas allmänt för ”Brända tomten”.

Zeljko Antonic driver Restaurang Saturnus tillsammans med pappa Mille. Mille tog över restaurangen 1984 och det är nog inte många restauranger här som har haft samma ägare så länge.

Milles barnbarn Michalov är i full färd med att baka pizza. Ett riktigt familjeföretag.

En stor upprustning av Udny Glaads uthus gjordes för cirka 25 år sedan av VSBo. Bland andra bodde en av kulturpristagarna Nils ”Snidarn” Gunnarsson här i många år.

1963 uppförde Konsum denna byggnad och hade affär där i många år. Men för ett tiotal år sedan lade Konsum ner, och numera är det Eva Jonsson som har presentbutiken Önska här.

Frälsningsarmen är en instution i Skillingaryd och ligger i korsningen Sturegatan-Storgatan.

Visst är det en vacker byggnad där Udny Glad bodde. Numera ägs huset av VSBo.

Ett flerfamiljshus snett emot Lagahallen. Kallas allmänt för Högbergs och där fanns det förr ett skrädderi.

Lennart ”Pepparn, Jobbarn, Kips” Sjölin byggde denna villa. Ja kärt barn har många namn. Lennart var plåtslagare och en riktig profil i samhället. Numera ägs huset av Peter Ryman med familj.

Under senare tid har Östra delen av Sturegatan fått bredare trottoarer.

Här har vi en bild på en gruppbostad. Tidigare var det Jakob Grundits och Reihnhold Johansson som hade fastigheter på denna tomten.

Denna vackra bild på grönska och uthus är från Sturegatan 12. Byggdes av Kalle Persson och ägdes i många år av Johan Eliasson, nu är det ett yngre par som bor i tomtens huvudhus.

Ett hus som uppfördes som bostadsrätt. Nisse Reen och Olle Thunander är nog dom som bott längst i huset. Bland andra hyresgäster märks Birgitta och Tor Pantzar, Tommy och Ann-Charlotte Götesson, Stig Håkansson, Ivar och Anita Abrahamsson, Ami Björklund, Evelina Strömkvist, Ingrid Bohman och många fler. Huset ägs i dag av Mårten Eklund.

Ett hus som har ägts av tre generationer. Ruth och Hjalmar Persson uppförde detta hus på 30-talet och de hade 13 barn. Efter Ruth och Hjalmars död köptes huset av äldsta sonen Sven och efter hans död blev Kjell Persson ägare. Kjell hade inte huset länge innan hans son Dennis köpte det och han bor där tillsammans med sin fru Jessica och sönerna Ted och Sebastian. Ted och Sebastian är således den fjärde generation som bor i huset.

Ingvar ”Sudden” Svensson bor på Sturegatan 2 och det är väl ingen överdrift att påstå att han är Skillingaryds vedkung.

Längst i öster på Sturegatan finns det en välbesökt lekpark.

Bara för något år sedan anlades en dagvattendamm längst österut på Sturegatan, vid gamla krocketbanan.