Bron Kaffegatan/Tofterydsvägen Skillingaryd www.Skillingaryd.Nu

Till startsidan om Kaffegatan

När E4 invigdes 1983
Inlagt 7 september 2008
Det var en festlig dag när nya E4 invigdes.
Civilanställda vid militären i samband med broinvigningen.

Broinvigning av förbifarten av E4:an 1983. Bilderna är tagna vid samma Tofterydsvägbro som revs tio år senare för att ge plats för motorvägen.
Bron var ej lång nog för den fyrfiliga motorvägen.

Vägverket planerade då en gång- och cykelbro i stålkonstruktion. Men försvarsmakten begärde en bro med full bärighet, som förbindelse mellan östra och västra lägret.
Så blev det också, men av besparingsskäl blev det den smala bro som är i dag.

Åke Karlsson

 

 

Nya Tofterydsvägen öppnar i morgon
Gamla bron rivs
Ur Finnveden 21/1994
Bilderna kommer senare Gamla Tofterydsbron - som togs i bruk 1983 - kommer snart att rivas. I morgon stängs den för trafik.
  Den nya bron söder om Skillingaryd öppnas nu för trafik. Det är den vägen trafikanter österut får ta eftersom den gamla bron rivs.

I morgon tas en del av förbifarten E4 Skillingaryd i bruk. Den gamla bron mot Tofteryd stängs för trafik och i stället tas den nya söder om Skillingaryd i bruk. Men hela trafikplatsen och förbifarten är inte klar förrän i november.

Bron till Tofteryd togs i bruk när förbifarten Skillingaryd stod klar 1983. Nu kommer bron att bilas ned eller möjligen sprängas. En ny mindre bro för gång- och cykeltrafik kommer att stå klar i höst. Bron ska också kunna användas av militären för transporter till och från östra lägret.
En ny väg har byggts mot Tofteryd och den är redan belagd och klar. I morgon är det tänkt att trafiken ska släppas på söder om Skillingaryd. Trafiken går över den nya bron över motorvägen och vidare mot Tofteryd. Den nya vägen ansluter den gamla nära ”Stora sten”. Där går en ny väg vidare mot Fastorp, men allt arbete är inte klart ännu.
- Det blir fortsatt ganska knixigt förbi Skillingaryd. Däremot försvinner den kraftiga böjen söder om Skillingaryd men å andra sidan blir det förändringar i samband med asfalteringar och annat, säger Anders Elfström vid Vägverket.

Semestertrafik
Produktionen kommer att vara i full fart under semestern och för turister och andra gäller det att vara extra observant:
–? Det kommer hela tiden att vara nedsatt fart förbi arbetsplatserna, säger Anders som hoppas att folk verkligen respekterar vägarbetena.
En ny förbifart byggs också för vägen mot Åker. Arbetet fortskrider planenligt och bland åtgärderna märks en gångtunnel under vägen. det var närboende som begärde en sådan och såväl kommunen som Vägverket sa ja. Vägen kommer att ansluta till trafikplatsen söder om Skillingaryd.
Invigning av motorvägen E4 förbi Skillingaryd och den nya vägen mot Åker kommer att ske kring 1 november, eventuellt något tidigare.

Per Bunnstad