Ture Johanssons Trävaru AB    www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Startsidan för företag Startsidan för Klevshult

Stort intresse för sågverksdagen
Inlagt 20 september 2009
Läs mer och se många bilder här
 
Sågverksdag hos Ture Johanssons
Inlagt tisdag 15 september 2009

På lördag den 19 september 2009 bjuder Ture Johanssons Trävaru AB i Klevshult in till en stor sågverksdag. Just nu är det tryck inom den här branschen, vilket tyder på att konjunkturen vänder inom de flesta sektorer.

– Vi har bjudit in alla våra leverantörer, skogsägare i Vaggeryds kommun, kunder, press, alla våra anställda med familjer och Klevshults samhälle, säger företagets vd Lennart Johansson som är son till grundaren Ture Johansson.
Produktionen på sågverkets olika stationer och kommer att visas under hela dagen och vd, inköpare och säljare finns till hands för frågor. På sågverksplan kommer det även finnas en minimässa, tävlingar och tid för en kaffe.

Dagens gästutställare:
Skogsstyrelsen – skogsvårdslag, bidrag
Areal – skogsbeskattning, värdering
PEFC – skogscertifiering
Foran – skogsbruksplan
Svenska – Skogsplantor – plantor, plantering
Vaggeryds Energi – biobränsleanvändare
VMF – aptering, mätning

Ställa frågor
– Det blir möjlighet att träffa all personal på sågen samt tillfälle att under dagen ställa frågor om skogsvårdslagen, skogsbeskattning, certifiering, skogsbruksplan, plantor och plantering, aptering och mätning samt se var skogsbränslet tar vägen.
– Vi hoppas att alla får en spännande dag på bygdens sågverk, säger Lennart Johansson med hälsnign från all personal.

Fakta om företaget
Ture Johanssons Trävaru AB omsätter 210 miljoner och har cirka 65 anställda.
Företaget startades 1950 och producerar 80.000 kubikmeter sågad vara per år och hyvlar 90.000 kubikmeter per år. 60 procent av detta är gran och resterande är tall.


Hyvlerier i fokus
Ur Onsdagstidningen 29 september 2004, vecka 40 (något redigerad här)
Klicka på bilderna så blir de större
Lennart Johansson och Peter Nilsson presenterade den nya hyvellinjen hos Ture Johanssons. Bröderna Lindman från Nydala Trävaror besökte grannen Ture Johanssons i Klevshult men var senare under dagen värd för ett annat studiebesök. Foto: Per Bunnstad
 
I går stod hyvlerierna vid tre sågverk i bygden i fokus.

Det var maskinleverantören System Hall AB med flera som hade bjudit in och 120 sågverksägare med flera hade kommit för en heldag med hyvleriexkursionen.
Förmiddagen ägnades åt TUJO – Ture Johanssons i Klevshult.
Lennart Johansson och Peter Nilsson berättar att företaget satsat 15 miljoner kronor på en hyvellinje och den stora maskinen från Slovenien är den första som levererats till Sverige. Här kan man köra 300 löpmeter i minuten.
TUJO har kring 55 anställda och omsätter 125 miljoner om året. Som regel investerar TUJO varje år minst fem miljoner i maskiner.
– Närmast väntar en investering på fem miljoner för nya torkar, säger Lennart.
På eftermidadgen gjordes besök hos Einars Trä i Skillingaryd och hos Nydala Trävaru AB i Nydala. Einars har tio anställda och företaget i Nydala 25.
På kvällen hölls en paneldebatt i Vrigstad och den behandlade aktuella frågor kring hyvleribranschen.

Per Bunnstad


Från heta Sao Paolo
till kylslagna Klevshult...
Ur Finnveden Fredag 15/1997 – 16 april
Klicka på bilderna så blir de större
Vid studiebesöket hos Ture Johanssons i Klevshult medverkade från Rotary i Skillingaryd-Vaggeryd presidenten Jan Johansson, Gunnel Johansson, Åke Jonsson, stipendiaterna Eduardo Cardellini Martino Milton Georgeta, Cláudia Becker och Luiz Carlos Lenza samt Lennart Johansson från företaget. Foto: Pia Lusth Milton Georgeta, Cláudia Becker, Luiz Carlos Lenza och Eduardo Cardellini Martino fick ett fint välkomnade till Klevshult.
Foto: Per Bunnstad
De hade inga fotbollar med sig och trots att Brasilien missat möjligheten att få OS samt att Sverige är kallt så var det ändå glada miner: De fyra stipendiaterna från Rotary i Sao Paolo i Brasilien trivdes med Klevshult.

Det är Skillingaryd-Vaggeryds Rotary som tar emot Eduardo Cardellini Martino Milton Georgeta, Cláudia Becker och Luiz Carlos Lenza. De är i åldern 28-52 år och gästar under fyra dagar framför allt Vaggeryds kommun. De har nyligen också varit i Anderstorp, Hillerstorp med flera platser.
Efter frukost på Hotell Småland i Klevshult blev det en kort färd till ”Ture i Klevshult” och hans sågverk. Tures son Lennart guidade och visst är det en imponerande anläggning:
– Vi har ungefär motsvarande företag i Brasilien, men det skiljer ändå mycket. Hos oss är det mesta ägt av multinationella företag och det är inte lika vanligt med småföretag hos oss, säger de fyra.
Rotary har ett vänskapsutbyte med andra länder och det satsas när det kommer utländska gäster. Rotarys president Jan Johansson och flera andra medlemmar medverkar under dagarna.
– Det är en stor upplevelse att få komma till Sverige. Men hur kommer det sig att inte alla vill ha OS till Stockholm frågar sig en av medlemmarna i gruppen förvånat.
I går eftermiddag gjordes besök i Fenix Kunskapscentrum. I dag blir det besök på flera industrier: Swed Style, Kinnarp/Granstrand och Uppåkra Mekaniska. I morgon passar gruppen på att resa till Gunnar Svensson i Bissefäll för att se hans skulpturer samt bese vildmarksbyn i Kylås. Kvällen ägnas åt en konsert i Tofteryd.
På söndag blir det besök på Store Mosse Nationalpark och Hörle Slott.

Per Bunnstad