Klevshults Ångsåg www.Skillingaryd.Nu
Ur boken ”Trä i Skillingaryd” av Erik Nykvist, 1988

Den södra tätorten i Vaggeryds kommun är Klevshult. En tätort, som under de senaste åren vuxit i storlek. 1896 kom den första industrin till Klevshult och med den skogrika omgivningen var detta en bra satsning.

Det var J P Karlsson, Sävsjö, som detta år startade ett sågverk i Klevshult. Orsaken till detta var att Karlsson ägde skogsgårdar inom denna region som blev underlaget för sågens behov av timmer.
Undertecknad har haft samtal med Gösta och Ragnar Klevåker i Klevshult.
Vid sekelskiftet var arbetslönen 1:50 kr pr dag. Arbetstiden var minst tio timmar per dag. Detta gällde i första hand skogshuggarna, men även sågverksarbetarna torde ha haft samma tidlön. Sågen drevs med en ångmaskin och sköttes av maskinist Gustav Hildén i början på 1900-talet. J P Karlsson var en rejäl man och mycket sparsam.
Vid sågen hade man 13 hästar, som svarade för alla transporterna från skogen till sågen. Man hade inte egna stallar för hästarna utan man hyrde stallar på Karlsborg, som låg i norra delen av samhället. Här övernattade både hästarna och körkarlarna.
Driftschef på Klevshults Ångsåg var J P Karlssons svärson Eskil Lindberg, Värnamo.
Ture Johansson övertog sågen och driften 1955 och som framgår på annan plats har Ture Johansson ökat driften och utvecklat sågen, så att han i dag har ett av Europas modernaste sågverk.