Frikyrkorna i Klevshult
www.Skillingaryd.NuTill startsidan för Klevshult


Här finns just nu följande texter:

• 1996 I Klevshult ber man och samlar in för Ryssland
• 1997 106 i Klevshults Pingstförsamling samlade in över en miljon
• 1998 Barn i Klevshult gav Moder Jord och Mr FNatt
• 1999 Samuelson till Klevshult
• 1999 Ny pastorsfamilj i Klevshult

I Klevshult ber man
och samlar in för Ryssland
Ur Onsdagstidningen 13/1996
Ronny Jansson, Göte Johansson, Hasse Hansson och Börje Gustavsson har samlats till bön och insamling för medmänniskorna i Ryssland.
Foto: Onsdagstidningen
Klicka på bilden för en större bild
I Klevshult med omnejd tänker man inte bara på sig själva. Pingstkyrkan har inlett en stor kampanj där målet är att hjälpa invånare i en rysk stad med matpaket och skor och kläder.

Staden heter Petrozadovsk och ligger nära finska gränsen och genom den norska hjälporganisationen Arctic Mission har man i Klevshult sedan tre år tillbaka haft kontakt med denna del och framför allt med Kolahalvön.
- Här behövs stora insatser, säger pastor Ronny Jansson och Börje Gustavsson i församlingen.
De är ett par av de församlingsmedlemmar som på ort och ställe sett de problem som finns i Ryssland. Men där finns också möjligheter, människor som genom kontakt med Gud och människor i andra länder kan förändra sin situation till det bättre.
Flera medlemmar i församlingen i Klevshult har den här veckan samlats till bön och nu är det dags att gå ut till allmänheten och företag och söka hjälp.
- Vi samlar in pengar för att kunna köpa matpaket och till och med lördag har vi insamling av kläder och skor, säger Ronny Jansson, Börje Gustavsson, Göte Johansson och hans Hansson.
I slutet av april reser en grupp från Klevshult till den ryska staden och då hoppas man ha med sig en stor hjälpsändning. Väl framme delas matpaketen och kläder och skor ut till invånarna. Det sker genom den församling som finns på platsen.
Den 11 maj ska gruppen från Klevshult samlas i Pingstkyrkan för att visa bilder och berätta för alla intresserade om besöket i Ryska Karelen.

Per Bunnstad

Toppen
106 i Klevshults Pingstförsamling
samlade in över en halv miljon!
Ur Onsdagstidningen 2/1997
  Ev bildtext, neg 941102 sid 13 - bilden kommer ev senare
Ronny Jansson kan som pastor glädja sig åt en fortsatt god verksamhet inom församlingen.
 

Offerviljan är mycket stor inom frikyrkorörelsen. Ett exempel på detta är Pingstförsamlingen i Klevshult. Under 1996 insamlades i offer och gåvor 518.339 kronor. Delar man det på de 106 medlemmarna får man nästan 5.000 kronor per medlem. Detta är betydligt mer än tidigare år. 1995 samlade man in 412.000 kronor, nu drygt 100.000 kronor mer.

Församlingen höll sitt års- och administrationsmöte på trettondagen. Mötet inleddes med en gudstjänstdel då Hans Ljung välkomnade. Sångarna sjöng, nattvard firades under Börje Åkerhags ledning och pastor Ronny Jansson talade.
– Årsberättelsen visade att mycket hade hänt under 1996, året har präglats av mission, säger Ronny Jansson.
Församlingen ansvarade för en hjälpsändning till staden Petrozavodsk i ryska Karelen. Det var ett stort engagemang i församlingen men också i hela samhället där många enskilda, företag och organisationer var med och skänkte pengar till matpaket. Många skänkte också kläder, skor med mera. Totalt samlades det in 53.000 kronor till denna hjälpsändning.
– Den fullastade bussen rullade från Klevshult 21 april till Petrozavodsk då representanter från församlingen följde med. Stor tacksamhet har visats från församlingen som vi samarbetat med i staden men också från de sociala myndigheterna i Petrozavodsk, säger Ronny Jansson.

Till Peru
Församlingen har också gett månadsunderstöd till Arctic Mission som arbetar i Ryssland, Helen och Samuel Lindgren i Lima i Peru samt Maria och Johan Lindholm som arbetar med IBRA-radio på Cypern.
Till detta har också flera riktade gåvor getts till olika behov. Totalt var det 147.583 kronor som kom in till missionskassan i gåvor och insamlingar under 1996.
Representanter från Ryssland och Sydamerika har gästat församlingen udner året och berättat om deras situation och arbete.
Församlingens barn- och ungdomsgrupper har under året samlat cirka 90 deltagare.
Styrelsen består av Ronny Jansson, Börje Gustafsson, Börje Åkerhag, Mats Sandahl, Yngve Andersson, Hans Ljung, Bengt Viktorsson och Göte Johansson.

Per Bunnstad

Toppen

Barn i Klevshult gav Moder Jord
och Mr Fnatt
Ur Onsdagstidningen 48/1998
Klicka på bilderna
så blir de större

Pingstförsamlingen i Klevshult har en mycket aktiv barngrupp som samlas varje torsdag. I höst har man haft ett stort mål: att ge en musikal.
Foto: Onsdagstidningen

går var det premiär och en föreställning som heter duga. De 16 barnen och deras medhjälpare gav Moder Jord - Mr FNatt. 125 barn från skolor och dagis i Klevshult, Åker, Tofteryd och Starkeborg hade kommit till Pingstkyrkan.

Barnen i åldern 5-11 år hade övat mycket och de både sjöng och spelade bra.
Budskapet var att vara räddaom varann och vår jord. Och inte minst att barnen är viktiga. FN har i sina deklarationer slagit fast hur viktigt det är att barnen har sina rättigheter.
– Och även Jesus talade om hur viktiga barnen är, säger Adela Ljung och Gullevi Gustafsson, ett par av ledarna.
De liksom Ann-Sofie Fälth som spelade Moder Jord - och Mattias Johansson som gestaltade Mr FNatt - hörde till de vuxna medverkande.
Men det var barnen som agerade mest och de visade prov på stor inlevelse. Allt från lille Adam 4-5 år upp till de äldsta på elva år.

Per Bunnstad

Toppen

Samuelson till Klevshult
Onsdagstidningen 10/1999
  Bildtext: Bilden ev här senare
Sång. Jard Samuelson gästar i kväll Klevshult och det blir mycket sång och musik.
 
I kväll blir det mycket sång och musik i Pingstkyrkan i Klevshult. Det är Jard Samuelson som gästar.

Bröderna Samuelsons från Värmland var under många år en av Sveriges mest välkända grupper. Gruppen reste även i flera andra länder, bland annat i USA. Gruppen gav ut ett 30-tal skivor och blev något av frikyrkornas ABBA. Men så dog äldste brodern Rolf 1981 endast 41 år gammal och en annan broder - Olle - tvingades sluta strax därefter på grund av en ledsjukdom varpå gruppen splittrades.
Den yngste brodern Jard är dock kvar i musikens bana och han har under de senaste tio åren rest land och rike runt tilsammans med sin fru Carina och medverkat i möten och konserter.
Nu är Carina hemma för att ta hand om familjens tre barn. Men Jard blir inte ensam ändå eftersom han har en sång- och kompgrupp.
Jard och Carina medverkar även i TV:s andliga program ”Minns du sången”.
– Vi i Samuelsons har varit omtyckta för vår folkliga stil och vår medryckande musik. Och det vill vi fortsätta med säger Jard.
Han berättar att gruppen friskt blandar när det gäller musikstilar. Det handlar om allt från läsarsånger till country och västern.
– Även om det finns ett allvar i det kristna budskapet vill vi visa att andlig musik kan vara underhållande och att ett besök i kyrkan inte behöver vara något stelt och tråkigt, säger Jard.

Per Bunnstad

Toppen

Ny pastorsfamilj i Klevshult
Ur Finnveden Fredag 24/1999
  Bild kommer här senare.
Foto: Finnveden Fredag
 
Huset intill Pingstkyrkan i Klevshult blev med ens välfyllt när Per-Anders Ekman med familj flyttade till samhället i veckan. Per-Anders kommer att jobba som pastor i Klevshult och kommer närmast från Vånga, utanför Skärblacka, i Östergötland med frun Ann-Marie och familjens fem barn.

Per-Anders har gjort ett uppehåll på åtta år med församlingsarbetet. Han bytte församlingsarbetet mot ett mer socialt inriktat arbetet för kommunen i början av 90-talet.
– Jag har jobbat som fältsekreterare med inriktning mot ungdomar i åtta år inom Svenska Kyrkan, berättar Per-Anders.

Ny trakt
Tidigare har han tjänstgjort som pastor i Ställdalen i Västmanland. Både han och Ann-Marie är annars uppväxta i Nora.
Några band till Småland och Klevshult hade familjen inte tidigare. Däremot har de blivit väl mottagna sedan de kom i måndags.
– Det tar ofta ett tag att bli accepterad på en liten plats, men jag tycker om att prata. Vi hoppas på att vara här ett tag. Man måste bli du, hej, Kalle och Pelle med de flesta för att komma in i det, säger Per-Anders.
De ser även flera likheter mellan Skillingaryd och Klevshult jämfört med Vånga och Skärblacka. Vånga är en liten by utanför det lite större samhället Skärblacka, ungefär samma situation som Klevshult utanför Skillingaryd.
Ann-Marie kommer att börja ett vikariat vid äldreboendet Jupiter i Skillingaryd och deras barn i respektive skolor, från dagis till gymnasiet.

Torbjörn Åkerblad