Sockenrådet ordnar mycket för 340 bofasta
i Hagshult
Klart med asfalt på väg
- vill bygga spång
www.Skillingaryd.Nu
Till Hagshults startsida
Ur Onsdagstidningen nr 2/1995
Lennart Olsson leder sockenrådets möten, men han vill nu att någon annan ska ta över sysslan som ålderman.
Sockenrådet består av 15 män och kvinnor och uppslutningen är god.

Sockenråd, kan det vara något? Jo, helt klart. I Hagshult finns ett mycket aktivt sådant som för övrigt fyller fem år i år.

För att få veta lite vad som händer tillbringade Finnvedens reporter dryga två timmar vid sockenrådets möte i måndags kväll. Runt bordet i sockenstugan satt elva män och kvinnor, som representerar de fem rotarna i Hagshult. Det finns cirka 340 bofasta i församlingen och känslan för hembygden är stor.
Lennart Olsson är ålderman i rådet, vilket betyder att han är ordförande. Han har varit det sedan starten, men vill nu lämna över uppdraget. Antingen blir det till en permanent ålderman - en man eller kvinna - eller så blir det ett roterande schema för varje rote.

Händer...
Sockenrådet har vartannat år en fin aktivitet som kallas ”Händer i Hagshult”. Då visar man hantverk och mycket annat. Det är ett sätt att visa att landsbygden lever. I år är det dags för denna stora aktivitet.
En fråga som man drivit och som i vår blir löst är asfaltering av vägen från Starkeryd mot Åland, det vill säga sträckan till ån Lagan. Det ären sträcka på 3-4 kilometer som ibland är i fasligt dåligt skick.
- Vi skrev till Vägverket och har nu fått positivt svar. I dagarna har man till och med börjat staka ut vägsträckan, säger medlemmarna i sockenrådet.
Till våren ska sträckan vara belagd och då får många en genväg till och från Klevshult:

63 år sedan
- Jag var med när vägen byggdes 1932 och en upprustning har länge varit önskvärd, säger åldermannen som inte är särskilt lastgammal, 77 år enligt prästbetyget.
Sockenrådet är helt fristående från varje intresseorganisation. Målet är att tillvarata bygdens intressen och verka för en offensiv landsbygdsutveckling. Man jobbar för att bevara och rusta upp skolan, bevara kulturminnen och mycket annat.
Närmast i tiden ligger Knutsdansen nu på fredag. Då samlas barn och äldre till en trevlig aktivitet.

Alla välkomnas
Till våren hälsas alla nyinflyttade välkomna - i år ett 20-tal. Sockenrådet bjuder på fika och framför allt på samvaro. Aktiviteten är till för att de nyinflyttade så snabbt som möjligt ska smälta in i miljön. Att alla helt enkelt lär känna varandra.
Sockenrådet arbetar även för att en gammal genväg från trakten av Jönshult mot Hagshult restaureras. Där la man för troligen flera hundra år sedan ut stockar på mossen för att få en smidig väg till kyrkan i Hagshult. Nu har stockarna multnat, men man vill återskapa det gamla. En begäran om bidrag har lämnats till stiftets egendomsnämnd. Sockenrådet hoppas få materialkostnaden på 32.000 kronor täckt på detta viset plus hjälp med arbetet i form av ALU eller liknande.

De femton
I sockenrådet ingår som regel tre personer från varje rote. Från Fagerhult-Gräshult-Björkefors kommer Anders Edvinsson och Lili-Ann Bertilsson, från Packebo-Väshult-Boda-Rösberga Gunnar Isaksson, Lennart Olsson och John-Erik Wilsson, från Starkeryd-Mörkhult-Kushult Helen Karlsson, Arnold Claesson, Maud Stråth och Anne-Marie Manfredsson, från Järnboda-Jönshult Ingvar Göth, Sibylla Albertsson och Anita Pettersson samt från Torp Lars-Göran Andersson, Anette Karlsson och Lena Haraldsson.
De flesta av medlemmarna är inflyttade hagshultsbor. Trots det är de mycket måna om sin nya hembygd och vill lära sig mer om den. Sockenrådet planerar bland annat därför att på ett eller annat sätt teckna ned delar av socknens historia. En studiecirkel ska starta nu i vinter.

Per Bunnstad