Vägkyrkan i Hagshult 2003
www.Skillingaryd.Nu

29 juni - 13 juli är det vägkyrka i hagshult.
Det är aktiviteter varje dag och annons var införd i Finnveden Fredag 28 juni.

Icke förspilld kvinnokraft - tema i årets vägkyrka
Ur Finnveden Fredag vecka 26/2003 (28/6 2003)
En kille plus åtta tjejer som visar Icke förspilld kvinnokraft. Det är tema för en utställning vid årets vägkyrka i Hagshult.
Från vänster: Victor Lövgren, Veronica Lövgren, Bodil Elg, Gunvi Olsson, Inger Lindström, Lilli-Ann Bertilsson, Renée Göth, Ann-Christine Bjersgård-Gustavsson och Margareta Svensson.2 avfotografering av toppen på kyrkan
Renée Göth har tagit fasta på utsmyckningen på kyrkan och gjort en ljusstake med detta motiv.
Renée Göth är konstnären som har formgivit Hagshultsstaken. Motivet är hämtat från en del av utsmyckningen på kyrktaket och från några gravvårdar. Foto: Per Bunnstad/Finnveden Fredag

Om man blickar upp mot kyrkans topp så hittar man motivet till den nya ljusstaken.
Foto: Per Bunnstad/Finnveden Fredag

I sockenstugan finns utställning med mera.
Foto: Per Bunnstad/Finnveden Fredag
HAGSHULT
Årets tema för vägkyrkan i Hagshult är Icke förspilld kvinnokraft.

– Vi vill visa vad kvinnor kan uträtta, säger några av de kvinnor som planerar årets vägkyrka.
Man kan fråga sig hur världen skulle ut om inte kvinnor hade haft ett intresse att förgylla världen med textiler och mycket annat. Den hade säkert varit mycket torftigare än vad den är.
Det är åttonde gången som Hagshults församling anordnar en vägkyrka och som vanligt är det aktiviteter både i kyrkan och i församlingshemmet - sockenstugan. Det är ett mycket digert program under 15 dagar med start nu på söndag.

Programmet
Förutom en särskild aktivitet varje dag är det ett permanent program i kyrkan och sockenstugan.
Utställningen Icke förspilld kvinnokraft är ett axplock från missionsauktioner i Hagshult genom tiderna. Här finns bonader, dukar och mycket, mycket annat.
Inger Lindström ställer ut sitt konsthantverk i sockenstugan och i biblioteket säljs böcker. Det är dels av privatpersoner, skänkta böcker, dels av kommunens bibliotek utrangerade böcker som säljs. Behållningen går oavkortat till daghem i Argentina och Ryssland.
I sockenstugan är det kaffeservering med hembakat bröd varje dag.
En annan aktivitet är att virka på den stora pläden som finns i sockenstugan. Alla som kommer på besök får möjlighet till detta. Blir det tillräckligt många som virkar kanske det till och med blir ett par plädar.

Hagshultsstaken
Renée Göth har formgivit ”Hagshultsstaken”. Den föreställer den utsmyckning som finns på taket på kyrkan och som även återkommer på gravvårdar ända från 1700-talet. Pålskogs Smide har låtit tillverka ljusstaken.
Vägkyrkan öppnas på söndag då komminister Leif Skjetne talar och Footsteps svarar för sången. På måndag kommer Frälsningsarmén med major Ann Kristoffersson och sångare. Sedan fortsätter det med en ny programpunkt varje dag.
En grupp på ett 20-tal Hagshultsbor har jobbat med förberedelserna och många av dem finns också med under de två veckorna.

Per Bunnstad
0370-706 14