Bagarstugan i Hagshult
  www.skillingaryd.nu
  Startsidan för socknarna med mera kring historik
  Startsidan för Hagshult

 

Bagarstugan i Hagshult
Ur boken Hagshult mer än bara minusgrader
När prästgården byggdes på 1860-talet uppfördes en så kallad tiondebod som också innehöll tvättstuga och bagarstuga med en stor stenugn.
Där har under årens lopp bakats till både prästgården och fattigstugan, som inte låg långt därifrån.
När järnspisen blev allmän valde man att baka i den, den stora stenugnen föll i glömska.
Av en slump upptäcktes den igen 1987. Bagarstugan renoverades av hembygdscirkelns medlemmar - för det ekonomiska svarade pastoratet.
”Bagarstugans vänner” - sju bakningsglada damer - satte igång med att baka. Sen dess har det bakats bröd i långa banor: sirapslimpor, farinbröd, potatisbröd, tunnbröd, vetelängder, drömmar och maränger.
Allt blev väl inte så bra i början. Konsten att baka bröd i stenugn var på väg att falla i glömska. Men med energi och mycket god vilja, påhittighet, läsning av äldre böcker i ämnet har Bagarstugans vänner lärt sig att elda, rengöra ugnen, passa jästid och sist men inte minst grädda brödet.
Intresset för stenugnsbakat bröd är mycket stort. Det har visat sig, inte minst på ”Händer i Hagshultsdagarna”, där brödet utan tvekan har varit ett av dragplåstren. Men man kan även baka där själv eller tillsammans med någon av ”Bagarstugans vänner”.

Lilli-Ann Bertilsson