Besök från Kenya 21 juli 2009    www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu © Finnveden Information AB

Från Kenya
till Skillingaryd
Inlagt tisdag 21 juli 2009

Margaret A Fanuel från Kenya har sju egna barn plus att hon tagit hand om åtta föräldralösa barn. Under några veckor är hon på besök i Sverige för att lära sig mer om det land som hon lovprisar för all hjälp.

Under ett par dagar gästar Margaret Skillingaryd och hon bor hos Agneta och Christer Johansson som båda under ett par perioder varit missionärer i just Kenya. Det var åren 1984–87 och 1990–93.
– Vi var sedan på besök 2005 och märkte då hur kraftigt befolkningen vuxit och vilka problem man fått med aids, säger Agneta.

Kvinnoledare
Margaret är ledare för kvinnoarbete i Kenya och hennes bror och hennes barn har hjälpt henne att få göra en resa till Sverige. I Sverige är det allkristna Trosgnistans Mission med säte i Bollnäs som hjälper Margaret att få ut så mycket som möjligt av vistelsen i Sverige.

Studiebesök
I dag har Margaret besök Bullerbyns dagis och även varit på socialkontoret.
– Vi är mycket stolta i Kenya över Sverige. Det är ett fantastiskt land som på olika sätt hjälper oss med bland annat fadderverksamhet, säger Margaret.
SIDA har omfattande projekt och en rad svenska kyrkor arbetar för att människor i detta land ska få det bättre.

Bra med Sverige
– Skog, regn och generösa människor!
De orden kommer spontant från Margaret när hon vill ge lite intryck från landet hon nu besöker.

Tillbaka i augusti
Hon stannar i Sverige till mitten av augusti och sedan fortsätter hon att i Kenya arbeta som kvinnoledare för ett socialt arbete. Sedan har hon sin stora familj att tänka på. 15 barn är mycket men två är utflyttade. Några av barnen vet inte vilka deras riktiga föräldrar är. Det har varit mycket oroligt i Kenya, särskilt 2008 då många dödades som en efterdyning till det skandalomsusande valet i december 2007. Många föräldralösa har fått en ny familj tack vare kvinnor som Margaret Fanuel.

Positiv
Trots problemen är Margaret en positiv människa som säger att hon med sig hem till Kenya tar att man i Sverige är så rädd om sitt land. Så är inte alltid fallet i hennes land där bland annat miljötänkandet inte nått så långt. Där handlar det mest om att överleva.

Per Bunnstad

Margaret A Fanuel har kommit med afrikansk glädje till Sverige.
Maragret Fanuel och Agneta Johansson mötte på Bullerbyn bland annat barnen Ville Åkeson 3, Hugo Åkeson 5, Stina Krantz-Olsson 5 och Edwin Krantz-Olsson 7.
Margaret är glad över att få besöka ett nytt land med en helt annan kultur än den hemma i Kenya.