Folkpartimöte 050309 www.Skillingaryd.Nu

I samband med onsdagskvällens årsmöte med folkpartiets landstingsvalkrets för Värnamo och Vaggeryds kommuner gjorde man studiebesök på Tandvården i Skillingehus, Skillingaryd. Tandläkarna Per-Erik Gunnarsson och Christina Feurst informerade om tandvårdsverksamheten för både barn och vuxna som de bedriver där sedan hösten 2004 efter det att folktandvården lagt ned sin verksamhet i Skillingaryd under vintern 2004. Den nu privatdrivna tandvårdskliniken arbetar efter samma regler och avgifter som gäller för folktandvården. Studiebesökarna visades runt i de ombyggda och nu ändamålsenligt fungerande tandvårdslokalerna.
 
Folkpartiets landstingsgruppledare Esse Petersson noterade att folkpartiet har drivit frågan om fortsatt tandvårdsklinik i Skillingaryd både i landstinget och i kommunen. Han kunde nu konstatera att det blivit en bra framtidslösning med privatdrift av tandvårdskliniken i Skillingaryd trots landstingsmajoritetens beslut om nedläggning av den tidigare folktandvårdskliniken på orten.
 
Årsmötesförhandlingarna följde efter samkväm i Skillingehus. Till ordförande omvaldes Esse Petersson, Värnamo och till vice ordförande nyvaldes Birgitta Stenervik, Vaggeryd efter Anna Lindblad, Vaggeryd som avböjt förnyat uppdrag och avtackades. Till styrelseledamöter i övrigt omvaldes Karl-Magnus Svensson, Bor, Youssef Aziz, Värnamo, Gustav Kamsties, Bor och Kristina Svenningsson, Skillingaryd. Revisorer blev Magnus Hansson, Skillingaryd och Olof Svensson, Värnamo.
 
Årsmötet beslutade om nomineringsordning inför landstingsvalet 2006 och att rådgivande provval skall genomföras under september 2005.
 
– Landstingsvalkretsens landstingsledamot Esse Petersson som även är landstingsgruppledare för folkpartiet informerade om aktuell landstingspolitik samt besvarade frågor från årsmötesdeltagarna. Han framhöll behovet av resurser för tillgänglig vård när man är i behov av detta i stället för att placeras i oviss väntan i långa vårdköer. Med konkurrenskraftiga löner visar det sig betydligt lättare att besätta tidigare svårrekryterade tjänster för läkare och tandläkare. Vårdcentralernas allmänläkarverksamhet bör i hela länet prövas för entreprenadupphandling eftersom detta visat sig ge större läkarstabilitet i verksamheten, vilket främjar kontinuitet i vårdverksamheten och ökar patienttryggheten. Lyckad entreprenadlösning förutsätter att en majoritet av personalen på respektive plats efter grundlig information är beredd att medverka. Hälso- och sjukvård skall inte bedrivas på kredit utan förutsätter en landstingsekonomi i balans som vi med gemensamma krafter har skapat i Jönköpings läns landsting framhöll Esse Petersson.