I naturen med Dan Damberg  www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Startsidan för natur

Den svarta trumpetsvampen – en sällsynt läckerhet som är mycket svår att upptäcka
En naturkrönika i 3 bilder
Text och foto: Dan Damberg, Skillingaryd i september 2009.

Inlagt lördag 19 september 2009
Likt vissna löv under det täta ”bokskogslövtaket”, som dessutom från och med juni till oktober ligger i ständig skugga, är de verkligen inte lätta att hitta, de svartbrungråa svarta trumpetsvamparna. Dessutom är de relativt ovanliga i våra trakter och dessa exemplar hittade jag i Åminne bokskog, sydväst om Värnamo. Här i Vaggeryds kommun vet jag inte om ett enda ”svart trumpetsvampsställe” men jag vet att en före detta kollega brukar plocka dem någonstans i västra kommundelen utmed Härån vid Torarp i Svenarums socken men mer precist än så vill hon inte avslöja vilket är helt rätt för man ska vara rädd om sina svampställen.

Svart trumpetsvamp, ”Craterellus cornucopioides”, är relativt vanlig (dock inte hos oss) i lövskog tillsammans med hassel, bok eller ek, men man kan också hitta den i mossiga barrskogar. Den är tunn och trumpetformad med svart eller mörkbrun fjällig insida. Trattens utsida är grå och nästan helt slät. Svart trumpetsvamp är en utmärkt matsvamp, som dessutom går utmärkt bra att torka, skär dock gärna bort fotens nedre del då den ofta är lite ”träig” i konsistensen och bitter i smaken. Svart trumpetsvamp är för övrigt Södermanlands landskapssvamp.

Halstrad gravlax med svart trumpetsvamp à la Henriksberg, 2 personer.

2 gravlaxbitar à 200 g, 0.5 liter blandad svamp, till exempel svart trumpetsvamp och Karl Johan, 0.5 dl grädde, salt och peppar och smör till stekning
Sås:
0.5 msk svensk senap, 0.5 msk fransk senap, 1 msk japansk soja, 0.5 tsk Worchestershire-sås, 0.5 tsk rödvinsvinäger 0.5 msk citronsaft, 0.5 dl olivolja, 0.5 knippa dill, 1 msk socker samt 0.25 knippa gräslök till garnering.

Gör så här:

1. Blanda ihop ingredienserna till såsen i en skål.
2. Stek svampen i matfettet tills vätskan ångat bort. Salta och peppra och blanda ner grädden Låt koka ihop. Stek laxen hårt på båda sidor.
3. Servera laxen tillsammans med svampen, såsen och lite klippt gräslök.

Trumpetsvampar är arter ur flera släkten kantareller och kantarellika svampar. De har bägar- eller trumpetformiga fruktkroppar, som är otydligt delade i hatt och fot. Det sporproducerande skiktet med basidierna, hymeniet, som sitter på fruktkroppens utsida, är slätt eller veckat av åsar, alltså inte med skivor. De i Sverige förekommande trumpetsvamparna är rödgul trumpetsvamp, ”Cantharéllus auróra”, bildernas svarta trumpetsvamp, ”Crateréllus cornucopioides och klubblik trumpetsvamp eller violgubbe som den kallades förr, ”Gómphus clavátus”, samtliga är goda matsvampar. Den röda trumpetsvampen växer ofta i ren vitmossa och denna vackra och goda matsvamp har jag bland annat hittat i Björnekullakärret inom Store mosse nationalpark men den klubblika trumpetsvampen har jag bara funnit en enda gång, då hette den för övrigt fortfarande violgubbe och det var 20 år sedan, uppe i trakterna av Tiveden invid Vätterns nordvästra bergiga strandskogar.