I naturen med Dan Damberg  www.skillingaryd.nu  www.vaggeryd.nu Startsidan för natur

Södra Duveled, del 2, en naturkrönika i 9 bilder, bland syenitkullarna i ett förtrollande vackert landskap mellan Skillingaryd och Vaggeryd.
Text och foto, Dan Damberg, Skillingaryd, i april 2009

Inlagt 3/5 2009
En av vårens allra första blommor är det lilla oansenliga vårfylet, ”Lutzula pilosa”. Artnamnet ”pilosa” kommer av latinets ”pilus” för hår och betyder hårig, namnet syftar på bladens långhåriga kanter. Man kan ana dessa långa vita hår om man tittar nedtill på stjälken.
”Och blommorna hade sina årstider i gläntan. Vårfryle tidigast, helst då uppe på något stenblock som hade urgröpningar nog för att fasthålla små växtsamhällen och som stenblocket då gärna gjorde stor affär av.”
Ur ”Gläntor och myter” av Harry Martinson, Utsikt från en grästuva, 1963.

Jag blir alltid lika glad när jag ser en vitsippa, ”Anemone nemorosa”, för den symboliserar, för mig, ljusa vackra kvällar, härliga vårdagar, växtkraft med knoppar som brister, fåglar som sjunger samt en föraning om den sommar som komma skall och samtidigt så härligt långt ifrån den tid av året som innebär kyla och mörker.

Vitsippan är en flerårig ört som har en lång krypande jordstam, vilket gör att den breder ut sig och bildar stora bestånd där den trivs. Blommorna är bara öppna på dagen, på kvällen sluter de sig och böjer sig ner mot marken och hyllebladen kan vara mellan sex och nio stycken, i det här fallet sex stycken. Artnamnet ”nemorosa” kommer av grekiskans ”nemos” för lund och syftar på att arten växer i lundar.

”Att följa vitsippans väg genom den första gurkgröna och strax därpå trägula nedåtböjda knoppens olika stadier och till dess blomman först slår ut: liten och melongröngul under de första timmarna, men sedan svällande och fyllande sig, med stridiga nyanser av strålguld mot vitt, det är vackert och värt sin tid.
Från detaljen kan man sedan, plötsligare än man vet, se ut över en äng av fullblommig vit skönhet, som breder sig vida omkring med vita vikar mellan stammarna. Svalka, vithet och renhet. Den friskt vårgiftiga stjälklukten, den känner vi igen; och blåsten som buktar och bankar i sippmattan.”
Ur ”Intåget” av Harry Martinson, Midsommardalen, 1938.

Även den lilla vårlöken symboliserar ljus och värme och en inledning av den tid då livet är lättare att leva. Det engelska namnet är ren poesi, Yellow Star-of-Bethlehem, svenska synonymer är betydligt torftigare, till exempel gullstjärna, vanlig vårlök och våfferdagslök.
Mitt i den vackert roströda mossemattan på en sten invid dammen, med bland annat cypressfläta till höger och förmodligen en liten kvastmossa till vänster, står en annan tidig vårblomma i den vackra korsblommiga backtraven, ”Arabidopsis thaliana”. Backtrav är en av de växter vars genuppsättning är mest undersökt. Arten är en modellorganism som studeras inom den moderna genetiken i syfte att kartlägga hela dess genuppsättning, vilken är den minsta uppsättning gener man känner till hos blomväxter. Artnamnet ”thaliana” hedrar den tyske läkaren och botanikern Johannes Thal, 1542–1583.
En av de lite ovanligare färgerna på en blåsippa, ljust violett är väl ett bra färgnamn på de nio kronbladen. Förr ansågs blåsippa vara verksam mot leversjukdomar på grund av bladens likhet med leverflikar och bladundersidans leverbruna färg. Artnamnet ”nobilis” betyder ädel och förnäm.

Skogsbingel, ”Mercurialis perennis”, växer uppe på kullen nordväst om dammen kring den ståtliga gamla tallen. Skogsbingel blommar i april-maj med oansenliga blommor och blommorna är enkönade och har tre gröna hylleblad. Arten är en så kallad tvåbyggare med han- respektive honblommor på olika plantor. Hanplantorna har glesa mångblommiga ax som sitter på skaft från bladvecken. Honplantorna har vanligen ensamma kortskaftade blommor. Bilden visar sålunda en hanplanta och artnamnet ”perennis” betyder flerårig. Skogsbingel tillhör törelväxterna dit även vår vanliga julstjärna och den kaktusliknande High Chaparallen hör. Vill man se en skogsbingel utan att ge sig ut i skogen går det bra att ta fram en svensk hundralapp, växten finns nämligen avbildad på den.

”Bengelörten uppträder, på lämpliga lokaler, merendels i temligen talrika skaror, särdeles som den krypande jordstocken årligen bildar nya grenar med blad- och blombärande stjelkar. Den har en något äcklig (narkotisk) lukt och skall vara både purgerande och emetisk.”
Ur ”Utkast till svenska växternas naturhistoria II” av C. F. Nyman, 1868.

Hasselns blommor, hanhänget till vänster, trots att det ännu inte hänger, och den lilla honblomman till höger, helt innesluten av knoppen där endast de vackert röda pistillmärkena sticker ut. Honblommorna är vindpollinerade och hasselnötterna sprids ofta med möss, ekorrar och nötskrikor. En hassel, ”Corylus avellana”, blir vanligen tre till fyra meter hög, men trädformade hasslar kan bli upp till tolv meter. Den största hasseln fanns i Näsums socken i Skåne, den hade en stamomkrets på hela 219 centimeter. Äldsta kända hassel fanns på Sundstorpsgård i Kalmar län, den hade minst 90 årsringar då den dog i slutet av 50-talet.
Hassel är en värmekrävande sydlig växt och finns i större bestånd endast upp till Bergslagen, enstaka förekomster finns dock ända upp till Örnsköldsvik.

Att plocka hasselnötter ingår inte i allemansrätten, så om man vill plocka nötter måste man först ha markägarens tillstånd. Redan under medeltiden var det förbjudet att plundra hasselskogar, men Hildebrand skriver i ”Sveriges medeltid” från 1879 att ”man hade dock så pass mycket undseende med den begärelse, som anblicken af nötklasarne måste väcka, att det, enligt Östgöta- och Skånelagarne var vandraren medgifvet att plocka så mycket, att han dermed kunde fylla hatten ända upp till hattbandet eller vanten ända upp till öppningen för tummen.”.

Artnamnet ”avellana” betyder från Avella i Italien. Det svenska namnet hassel eller hasl, nämns redan i Upplandslagen år 1295. Namnet ingår också i medeltida ortsnamn som Hæslaby, nuvarande Hässelby.

”Hasselnötter man ser på buskarne börjar att mogna,
nota bene, man ser om det finns några kvar ifrån sommarn;
ekorren äter dem jämt, och pojkar äta dem gröna.”
Ur ”Så blir det kuttrarnes tid” ur ”Trefaldighetsnatten” av August Strindberg, ”Ordalek och småkonst”, 1902.

Backsippa, oxöra, gökskälla eller ardresippa, hursomhelst, en efterlängtad och vacker vårens budbärare är den.
”Pulsatilla vulgaris”, backsippan, är så vacker att Ni får se en till. Artnamnet ”vulgaris” kommer av latinets ”vulgus” för hop eller allmänhet och betyder vanlig. Det äldre svenska namnet gökskälla har också använts på arten mosippa, ”Pulsatilla vernalis, se min krönika ”Vårens primörer i en vacker del av världen” från den 27 april 2008.