I naturen med Dan Damberg  www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Startsidan för natur

Charles Darwin anno 2009, året då det är 200 år sedan han föddes och 150 år sedan hans bok ”Om arternas uppkomst” kom ut i England, del 2.
En natur- och kulturkrönika i två bilder från den 24 november 2009, på dagen 150 år sedan boken kom ut. Text, Dan Damberg, Skillingaryd.

Inlagt 17/2 2009

Innevarande år 2009 är det som jag i en tidigare krönika från den 17 februari i år redan berättat ett dubbelt Charles Darwinjubileum. Den 12 februari i år var det 200 år sedan Charles Darwin föddes och i dag den 24 november är det precis 150 år sedan hans mest inflytelserika bok, ”Om arternas uppkomst”, gavs ut och i och med denna bok gjorde han biologin begriplig.

Charles Darwin förändrade med sin bok ”Om arternas uppkomst” vår syn på livet och på oss själva. Faktum är att vi behöver evolutionsteorin för att förstå hur liv och levande varelser fungerar och hänger samman, för som genetikern Theodosius Dobzhansky skrev 1973, ”nothing in biology makes sense, except in the light of evolution” vilket översatt till svenska blir ”ingenting inom biologin är begripligt, om det inte betraktas mot bakgrund av evolutionen”.

Mellan den 27 december 1831 och den 18 oktober 1836 reste Charles Darwin med skeppet H.M.S. Beagle runt jorden. Resans syfte var att rita en mer korrekt karta över Sydamerikas kust samt att göra gradmätningar och upprätta kronometerstationer. Kaptenen förstod att den långa resan också skulle ge rika möjligheter att samla in exemplar av främmande växter, djur och stenar, så han erbjöd Darwin att följa med som naturforskare. Darwin var då 22 år och hade läst många böcker om tropikerna. Han ville åka, men hans pappa förbjöd honom, bland annat för att han ansåg att det skulle vara bortkastad tid.

Pappan ändrade sig dock, och Charles tackade ja med vissa villkor, bland annat att han skulle ha rätt att få lämna skeppet och åka hem om han ville. Men han fullföljde den nästan fem år långa resan som skulle visa sig vara avgörande inte bara för hans eget liv utan också för människans syn på livet på jorden och på sig själv.

När Charles Darwin gav ut boken ”Om arternas uppkomst” var han 50 år gammal. Men fröet till hans idé om det naturliga urvalet föddes, som sagt, redan när han som 22-åring reste runt jorden med skeppet H.M.S. Beagle.

Med anledning av årets två Darwinjubileer har NE, Nationalencyklopedin, skapat en interaktiv karta där man kan följa Darwins resa runt jorden mellan 1831 och 1836. På den interaktiva kartan kan du följa Charles Darwins resa med H.M.S. Beagle. Siffrorna markerar stopp på resan och för man muspekaren över siffrorna kan man läsa om stoppen och se bilder på hur det ser ut där.

Så alla Ni som har tillgång till NE via nätet, missa inte detta!