I naturen med Dan Damberg  www.skillingaryd.nu Startsidan för natur

Natur- och kulturkrönika 6 mars 2008
Inlagt 7/3 2008

En öde tallmo, en liten skylt som minne vid vägkanten. Jag var tvungen att stanna, vad döljer sig i texten på den lilla metallplattan? Mina ögon registrerar en mörk och, av gran och lövsly, sluten tallmo av det slag som vi i våra trakter är så vana vid och där vanligtvis lingonröda tuvor så begärligt lyser under den tidiga höstens månader. Vilka människoöden har här lämnat sina spår? Lagans mörka vatten flyter långsamt fram bakom de spikraka furorna i bakgrunden och kronorna viskade ett namn… Text och foto, Dan Damberg, 2008

Fredrik Svensson på torpet Hattut, här hittad ihjälfrusen, nådens år 1829. Jag vet inget om denne man och vilka vedermödor och glädjeämnen som drabbade eller bibringades honom i livet men jag vet att han fick sluta sina dagar på ett dramatiskt och tragiskt sätt, i ett annat Sverige för länge sedan, men ändå alldeles nyss.
Detta år för 179 år sedan då Norge var i union med Sverige och konungen hette Karl XIV Johan i ännu femton år, året då oroligheter bröt ut i Kristiania på grund av att den svenske ståthållaren förbjöd norrmännen att fira "syttende maj”.
Samma år som drottning Desideria kröntes till Sveriges och Norges drottning och samma år som Georg Stephenson med sin The Rocket vann lokomotivtävlingen i Rainhill över svenske John Ericsson och hans The Novelty, samme John Ericsson, detta stora svenska geni, som detta år även uppfann ångsprutan. Undervisningen i fysik och kemi inleddes detta år på Chalmerske Slöjde Skolan i Göteborg (nuvarande Chalmers Tekniska Högskola) och detta år föddes också en pojke vid namn Oscar som sedermera blev kung Oscar II, fyrtiotre år senare, allt medan Chester A. Arthur blev USA:s 21:a president. Påven Leo XII, född Annibale Sermattei della Genga, avled detta år, 1829, och så gjorde även den engelske fysikern Thomas Young, han som slutligen avslöjade hieroglyfernas gåta och avled gjorde även den svenske politikern och mannen bakom Göta kanal, Baltzar von Platen.
Vintern 1829 var tydligen en sådan där riktig kall vinter som vi nu så sällan upplever. Snön hade fallit både dagar och nätter och efterhand hade ett tjockt snötäcke blivit resultatet och det var under dessa omständigheter som tragedin med Fredrik Svensson uppenbarligen inträffade och det är med dessa händelser klingande i bakhuvudet som jag efter en stund av tystnad och eftertanke fortsatte min färd genom den småländska skogen. Text och foto, Dan Damberg, 2008

Fotnot: Skylten står utmed Strandvägen mellan Skillingaryd – Klevshult