I

I naturen med Dan Damberg  www.skillingaryd.nu Startsidan för natur

Dödskallesvärmaren på besök...
Inlagt 18 augusti 2007
Europas största svärmare, Dödskallesvärmaren, ”Acherontia atropos”, besöker tillfälligt Skillingaryds skjutfält vid västra delen av ljungheden söder om Lilla Spänneberget där den under gårdagen försökte ta sig in i en bikupa för att suga honung.
Under kvällen vilade den på en tallhögstubbe i närheten av bikuporna och förgyllde samtidigt tillvaron för ett stort antal naturintresserade som kommit från när och fjärran för att beskåda denna mycket stora och sällsynta gäst som egentligen hör hemma i Afrika men som är en regelbunden men inte vanlig besökare i sydeuropa.
I Sverige görs enstaka fynd per år mest i de sydligaste landskapen. Den kan ibland övervintra som puppa i sydeuropa men hör, som sagt, hemma i Afrika vilket gör den till en riktig långflygare.
Svärmaren utstöter ett högt och pipande ljud när den blir irriterad och störd vilket är mycket oväntat och smått dramatiskt och skrämmer effektivt bort en angripare. Det dramatiska namnet syftar på mellankroppens dödskalleliknande teckning och fjärilen blev mer eller mindre världsberömd i och med filmen ”När lammen tystnar” som handlar om den ondskefulle psykopaten Hannibal Lecter och FBI-agenten Starling med skådespelarna Anthony Hopkins och Jody Foster i rollerna. Foto: Dan Damberg 17 augusti 2007
Dödskallesvärmaren, ”Acherontia atropos”. Foto: Dan Damberg 17 augusti 2007

Dödskallesvärmaren, ”Acherontia atropos”.hade slagit sig ned på en tallhögstubbe. Foto: Dan Damberg 17 augusti 2007