Skjutskolan flyttade från Skillingaryd
40 år sedan sista saluten
Ur Veckotidningen Finnveden 23 september 1988

Bildtexter: (Bilder finns tyvärr ej ännu) Det är muck och dags att resa från Skillingaryd. Skjutskolan flyttade nämligen norrut.
Landshövding Olle Ekblom delade ut en medalj till bland annat landsfiskal Gustaf Claesson.
Salutbatteriet var i flitig aktion eftersom ett skott avlossades för varje medaljör. Sedan 1948 har det skjutits betydligt mindre på Skillingaryds skjutfält.
Skjutskolan marscherade för sista gången i Skillingaryd.
Överste Ångström gör honnör när skjutskolan gör sin sista förbimarsch i Skillingaryd.
(Foto: Bertil Pettersson)

 

Skillingaryd
För ganska precis 40 år sedan flyttade artilleriskolan från Skillingaryd. Det var ett stort avbräck för samhället, som då ännu inte blivit köping. Skjutskolan hade kommit till Skillingaryd 1903, alltså för idag 85 år sedan. Det är med andra ord ett dubbelt jubileum i år.

Många Skillingarydsbor har minnen av den stora militära aktivitet som rådde när skjutskolan övade.
Från början var beteckningen Fältartilleriets skjutskola då den en gång började på Tånga hed. Sedermera flyttade verksamheten till Marma utanför Gävle och så, som man trodde, slutligen till Skillingaryd.
Åren 1898-1910 hade Skillingaryds artilleriläger öster om Lagan byggts upp och detta läger var i flitig användning under sommarhalvåret eftersom det var då skjutskolan pågick.
Eleverna kom från hela landet och uppgick till cirka 400. Till detta kan läggas andra övningar i regi av A6.

Ur DN
I Dagens Nyheter den 14 september 1948 kan vi saxa: ”Hundratusentals granater av olika slag har vräkts över det milsvida skjutfältet, med dess ingen-mans-lands-liknande målterräng. Enbart i sommar, skolans sista i Skillingaryd, har 25 000 granater fyrats av. I dessa dagar råder uppbrottsstämning i Skillingaryd. Skjutskolan sköt på söndag sin sista salva - som för övrigt blev en salut för ett stort antal medaljörer som på olika sätt tjänat skolan - och denna vecka sker avrustningen för sista gången.”
Borås Tidning skrev: ”Och Skillingarydsborna, som i 46 somrar tagit emot skolans folk varje år med uppriktiga välkomstönskningar, kommer att sakna sina militärer. Vad ett regemente är för en garnisonsstad kan man säga att Skjutskolan varit för Skillingaryd.”

Många grät
Den 19 september skedde det något sorgesamma uppbrottet. Det var stor avskedssalut och 40 medaljer delades ut till förtjänta. Stiftets biskop, sedermera ärkebiskopen, Yngve Brillioth var på plats liksom landshövding Olle Ekblom med flera celebriteter.
Många Skillingarydsbor grät när militärerna reste hem efter övningarna och då företrädesvis den kvinnliga delen. Men när nästa trupp kom var tjejerna lika glada igen. En och annan av militärerna gifte sig också med någon från Skillingaryd och bor än i dag kvar på orten.
Skjutskolan flyttade till Villingsberg söder om Karlskoga, men finns numera vid Älvdalens skjutfält i norra Dalarna:
- I dag skulle fältet i Skillingaryd vara för litet för att klara artilleriskjutskolans behov, säger överstelöjtnant Christoffer Lilliecreutz, platschef för Skillingaryds läger.
Christoffer har under några sommarveckor i år varit övningsledare i Älvdalen och det är en ganska öde miljö jämfört med den som militärerna hade under de 45 åren i Skillingaryd.
Nu finns det fortfarande en del militär verksamhet i Skillingaryd, även om det inte går att jämföra med för 40 år sedan. En del tycker att det är bra med minskad verksamhet, men många saknar den tid då militären utgjorde ett mer vardagligt inslag i samhällsbilden.

Per Bunnstad