Föreningen Skillingaryds Militärmuseum
Till föreningens startsidawww.Skillingaryd.Nu

Skarpskjutning trots minskade anslag
Ur Finnveden Fredag 50/1998
Haubits 77. Redo för att avfyras. Foto: Per Bunnstad
Det smäller ordentligt när det är skarpskjutning, men allt fungerar väl. Foto: Per Bunnstad
Mitt på skjutfältet finns målet och granaterna exploderar där de. Fyra krevader till vänster.
Foto: Per Bunnstad
Röken från en krevad studeras. Foto: Per Bunnstad
De senaste årens minskade anslag till försvaret gör att det är sällsynt med skarpskjutning på Skillingaryds skjutfält. I går var dock ett stort undantag. Då visade nämligen ett batteri från A3 i Hässleholm hur duktiga man är på haubits 77 trots att man är i början av utbildningen.

Inom militären är det just nu stor kritik mot att regeringen ytterligare försämrat förutsättningarna. De pengar som utlovats får man långt ifrån till 100 procent.
Major Björn Andersson från A3 är en av många militärer som tycker att agerandet är märkligt. Försvaret hade ju redan tilldelats pengar när de togs bort.
Trots missnöjet gäller det att göra bästa möjliga av situationen och torsdagens stora övning med haubits 77 blev lyckad. Ett par hundra värnpliktiga med flera från hela södra Sverige var inbjudna för att se ett batteri i arbete. Många skott avlossades och det skakade ordentligt i både Skillingaryd och Vaggeryd.
Oftast skjuter man med övningsgranater men vid sällsynta tillfällen används spränggranater. De som nu användes var laddning tre av maximala sex. Det small alltså ganska ordentligt.
Antalet övningar på Skillingaryds skjutfältet har minskat i takt med försämrade anslag till försvaret och när man väl skjuter har man inte råd att öva helt realistiskt med spränggranater. Torsdagens förevisning var dock annorlunda.

Per Bunnstad