Lägerkvällar 2011– Föreningen Skillingaryds Militärmuseum
      www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Till startsidan för museiföreningen

Lägerkvällar 2011

Inlagt tisdag 2 augusti 2011
Samling vid militärmuseet kl. 18.00. Entré 10:- för medlemmar, 20 kronor för övriga intresserade. Efter varje vandring blir det möjlighet till fika i mässen.
Årets lägerkvällar har fastställts till följande
Datum Tema Ansvarig (besökande)
4/8

Spökhistorier på lägret

Jörgen Åberg (30)
11/8 ”Mångfalden längs vägen” Natur på Västra Lägret

Dan Damberg (15)

18//8

Fågelforsdammen 100 år

Kjell-Göran Johansson 60)
25/8 Soldattorpet Lillemo Sven Engkvist (20)
Arrangör: Föreningen Skillingaryds Militärmuseum.
Medarrangör: Studieförbundet NBV

Här finns hela programmet som en pdf

Dan visade naturen på Västra Lägret
Inlagt söndag 14 augusti 2011

Det är inte bara en stor kulturell upplevelse att promenera omkring på de små grusvägarna i Västra lägret i anslutning till Skillingaryds skjutfält.
Bland de vackra och välunderhållna trähusen från förra sekelskiftet finns också en rik biologisk mångfald som tyvärr ofta går besökaren förbi.

Under torsdagens guidade lägerkväll var det just denna biologiska mångfald som under Dan Damberg ledning var i fokus och det blev många stopp på vägen mellan före detta Kafé Knekten – gamla militärmuseet – och det gamla soldattorpet Lillemo.

Dan berättade om kanadabinkor, skogsnoppor, backnejlikor och om en av kommunens största lokaler för den mindre vanliga backsippan som i anslutning till Lillemo, på våren, blommar med hundratals blålila blommor. Eftersom det just nu dessutom är ett gott svampår diskuterades det naturligtvis mycket kring de svampar som hittades under promenaden.

Gula kantareller, pepparriska, storkremlor, stinkkremlor, gallsoppar och gulkremlor växte bland husen och det finns väl knappast något som intresserar naturvandraren så mycket som just svampar och därav blev svampriket ett av kvällens stora diskussionsämnen.

Som vanligt avslutades lägerkvällen på före detta Kafé Knekten med kaffe och tilltugg.

Arrangör var Föreningen Skillingaryds Militärmuseum och detta var den andra av augusti månads fyra programkvällar. På torsdag i nästa vecka handlar det om Fågelforsdammen 100 år.

Dan Damberg berättade och visade. Foto: Per Bunnstad