Ritz Konditori www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Startsidan för företag

Mats och hans hustru Åsa lämnar snart över till de nya ägarna.
Det är Åsa Bokinge och Carina Karlsson som tar över. Privatbild
Just nu är det semlebullar som gäller.
Ritz får nya ägare
Inlagt torsdag 28 januari 2010

Den 1 maj i år får Ritz Konditori i Vaggeryd nya ägare. Åsa Bokinge och Carina Karlsson tar då över konditoriet efter nuvarande ägaren Mats Andersson som väljer att gå vidare till andra arbetsuppgifter.

- Jag har kommit till den ålder mitt i livet då jag fortfarande har möjlighet att ägna mig åt något annat, den möjligheten vill jag ta, konstaterar han.

Började som prao
Mats hade ingen konditoranknytning när han 1986 som prao fick börja följa dåvarande Ritz-konditorn Rolf Olsson i arbetet. När han sedan började sin gymnasieutbildning på Finnvedsskolan fick han möjlighet att tre dagar i veckan praktisera på Ritz.

Tog över 2001
På den vägen är det. Redan 1988 fick Mats under Rolf Olssons 18 månader långa sjukdomsperiod leda arbetet på konditoriet som han sedan tog över för gott 2001.

En hård men nyttig skola

– Hantverk har alltid sin speciella tjusning. Det spännande med konditoriyrket har varit att möjligheten att hela tiden se resultatet av arbetet, att få vara med från början till slut, säger han.

Får försaka
– Den som driver ett eget företag måste vara beredd att satsa till 100 procent. Det innebär tidiga morgnar och sena kvällar och det har tvingat mig att försaka mycket här i livet. Min familj har säkert inte fått den tid den förtjänar, säger han.

Goda råd
Vilket råd vill han ge till sina efterträdare?
– Att vara noggrann och inte fuska med halvfabrikat och annat. Dessutom gäller det att alltid vara lyhörd för förändringarna i det här yrket.
Som exempel nämner han utvecklingen av brödet:
– När jag började arbeta på Ritz sålde vi knappt något osötat bröd, numera är det tvärtom eftersom kunderna vill ha det så.

Börjar hos ICA
Mats Anderssons nya arbetsplats sedan han under tre veckor skolat in sina efterträdare blir ansvaret för frukt- och grönsaksdisken på ICA Supermarket i Vaggeryd.

Text: Kåre Boberg
Foto: Per Bunnstad