Franssons Bil www.Skillingaryd.Nu Till startsidan för företag

50-årig epok försvinner
Ur Smålands Folkblad 3 september 1977 (något redigerad)
Trångboddheten är den främsta orsaken till att Franssons Bil AB i Skillingaryd ska bygga en ny lokal på Sörgårdsområdet. Den gamla verkstaden är över 50 år gammal och börjar bli omodern.
Klicka på bilden så blir den större

Skillingaryd (Folkbladet)
En epok försvinner snart i Skillingaryd. Franssons Bil AB ska flytta från sin lokal på Sturegatan till nybyggda lokaler på Sörgårdsområdet. I över 50 år har det varit bilverkstad i lokalen på Sturegatan. Lokalen är också ganska så nedsliten och för arbetarna blir det stor skillnad när den nya anläggningen står klar.

Ägare till bilfirman är Olle Fransson. Han har tre anställda och verksamheten är inriktad på dels reparation och försäljning. Fransson säljer bilar av märkena Skoda och Chrysler samt traktorer av märke Zetor. Han säljer också mycket jordbruksredskap av olika märken.

Blivit trångbodda
– Vi har helt enkelt blivit för trångbodda i den gamla lokalen. Vi har inte heller några utrymmen att ställa upp bilar utanför. Men alla dessa problem försvinner genom byggnationen. Det blir verkstad, kontor, personalutrymmen med mera på 408 kvadratmeter.

Inga nyanställningar
– Kraven på arbetsmiljön bidrar också lätt till att vi beslutade om byggnation, säger Olle Fransson.
Några nyanställningar blir det inte i samband med byggnationen. Men Olle Fransson hoppas att konjunkturen ska svänga. Då kanske det kan bli tal om nyanställningar.

Var bilverkstad ganska tidigt
Den röda träbyggnaden vid Sturegatan var redan i början av 20-talet verkstad. I början var det inte direkt någon bilverkstad men väl senare. Det var i stället en firma som gjorde fjädrar till bilar och olika vagnar. Men det var också smedja och i viss utsträckning bilverkstad.

Flyttar i november
David Ljusegren i Skillingaryd berättar att han kom ihåg den gamla verkstaden. Han hade själv en Buick på den tiden. Den lät han vid några tillfällen lämna in på den då fina verkstaden.

Byter lokal i november
Nu har verkstaden snart tjänat ut. I november ska Franssons Bil flytta in i de nya lokalerna. Men den gamla lokalen ska för den skull inte rivas. Den kommer åtminstone till en början tjänstgöra som lagerlokal.

Per Bunnstad