Flattinge Smådjurskremering www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Startsidan för företag

 

Krematorium för sällskapsdjur öppnar
Inlagt tisdag 12 januari 2010

Nu i dagarna startar Smålands första kremeringsföretag för sällskapsdjur. Det är Flattinge Smådjurskremering AB som gjort en miljoninvestering och byggt ett krematorium på landsbygden vid Dörarp 25 km söder om Värnamo. Anläggningen ligger i Ljungby kommun.

Bakom satsningen står Flemming Rolin Andersson, 44, som gör ett tvärt kast i karriären – efter att ha varit egen företagare i reklambranschen blir han begravningsentreprenör för smådjur.
Han ser en stor och växande marknad framför sig. Bara i Småland och Halland finns runt 60.000 hundar. Räknat på hundars genomsnittliga livslängd dör varje år cirka 6.000 djur på grund av ålder, sjukdom eller olyckor.

Egen hund dog
– Tanken på att starta krematorium började växa fram för några år sedan, när en av mina egna hundar dog. Då kände jag hur viktigt det är att behandla sitt husdjur med omsorg och respekt även när livet flytt, säger Flemming.

Mest från veterinärer
Den nybyggda anläggningen i Flattinge har godkänts av Jordbruksverket. Den är utrustad med två gaseldade kremeringsugnar och där kremeras i första hand djur som avlivats hos veterinärer runt om i Småland och Halland – inte bara hundar, utan också katter, sällskapsgrisar, varaner, kaniner, marsvin, fåglar och ormar.

Askan
Askan efter djuren kan spridas i den intilliggande minneslunden.
– Men många djurägare väljer att ta hem en urna med askan för att till exempel förvara den i bokhyllan som ett minne, säger Flemming Rolin Andersson.

Välkomnas
Att allt fler väljer att kremera i stället för att gräva ned sina avlidna sällskapsdjur välkomnas av många kommuner. De flesta har ingen djurkyrkogård och de som har det har ofta problem med att hålla dem i skick, bland annat för att rovdjur gräver upp och sprider kadavren. Genom att låta djurägarna sprida askan eller gräva ned urnan, slipper man de problemen.