Thulins www.Skillingaryd.Nu

Till startsidan om Thulins Startsidan för företag

Storauktionen i Skillingaryd lockade folk från hela landet
Ur Jönköpings Posten 24 november 1965
  Bildtext: (Bild från tidningen finns tyvärr ej) Mycket folk och höga priser noteras vid den första auktionsdagen vid Thulinverken i Skillingaryd.

En av de största auktionerna som någonsin förekommit i Skillingarydsbygden hålls i dagarna vid Thulins Vagnfabrik AB i Skillingaryd. Auktionen som inleddes på tisdagen pågår nämligen tre dagar. Redan första dagen hade cirka 600-700 spekulanter mött upp - köpare från Närke, Bohuslän, Skåne och naturligtvis från hela Småland märktes i auktionspubliken. Polis var på plats och dirigerade den starka trafiken.

Den stora öppna platsen framför de gamla legendariska Thulinsmedjorna, där tidigare de många hästvagnarna brukade stå utställda, var nu fullpackad med folk. Auktionsroparen Erik Elf gjorde en verklig bravad. I sex timmar höll han igång sin svada, trots att köldgraderna mellan 15-20 minus nätt opp fick svadan att frysa i luften. Men några fel på den erfarne roparens stämband kunde man ändå inte märka ens frampå aftonen.

– Bara uppmjukning, sa Elf
– Det här var bara en uppmjukning, menade den skojfriska klubbföraren, som idag är i farten på nytt, då massor av verktyg, maskiner, material mm, som förvaras i de stora smedjorna, kommer att klubbas bort. Med tanke på den mängd saker som här finns kommer större delen av torsdagen också att gå åt innan allt är sålt.

Snabba klubbslag behövs
På torsdag blir det också auktion på en del inre lösöre, möbler, antikviteter m m som tillhört direktör N G Thulin.
Det vill verkligen till att det blir snabba klubbslag även i fortsättningen för att man skall hinna med att sälja av allt vid denna gamla anrika Skillingarydsindustri under de dagar som anslagits för auktionen.

500 för gammal släde
Priserna blev redan första dagen höga. För en gammal stilig släde betalades sålunda 500 kr, dvs mera än vad den kostade nytillverkad på sin tid. En traktorkärra gick bort för 4 200 kr. Enbart första dagen såldes för över 60 000 kr. Trots den hårda kylan var publiken auktionen trogen under de sex timmar denna varade. Endast en kort kaffepaus på 20 minuter gjordes för att auktionsropare och spekulanter skulle få ”dra åt sig andan” och värma sig något.

Sven Storck