Neova www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Till startsidan för företag

Får inte tag i råvaror – tvingas varsla
Inlagt 23 januari 2009
Så här ser det ut när det finns råvara. Nu är problemet att råvaruleveranserna minskat kraftigt.

Som vi berättade i går kväll tvingades Neova i går varsla tolv av de 26 anställda i Vaggeryd om uppsägning. Problemet är inte att man lite kan sälja utan att man inte får tag på tillräckligt med råvaror, alltså spån.

– Det är mycket tråkigt att vi tvingas varsla då vi egentligen kan sälja men eftersom sågverken producerar mindre blir det svårare att få tag på den råvara vi behöver, säger Neovas marknadschef Marcus Rejnevik.

Jagar för fullt
Den senaste tiden har man med ljus och lykta försökt få nya spånleveranser men det har inte givit det resultat man önskat.

Använda rundved
Man använder sig nu även av så kallad rundved som man själv får behandla vid fabriken i Götafors i Vaggeryd. Detta är dock en dyrare process och därmed har man tvingats till höjda priser på pellet.

Färre får gå...?
– Vi hoppas att vi inte ska behöva säga upp så många som tolv man men detta är vårt varsel. Det återstår att se hur det går med leveranserna framöver, säger Marcus Rejnevik.

Per Bunnstad

Färdiga pellettar men nu blir det minskad produktion.Sveriges första högteknologiska kompostering nu i drift
Inlagt 2 januari 2008

I februari 2007 påbörjade Gästrike Återvinnare och Neova – med verkamhet i bland annat Vaggeryd – bygget av Sveriges första högteknologiska komposteringsanläggning på Forsbacka avfallsanläggning utanför Gävle. I dag, elva månader senare, inleds verksamheten med att kompostera hushållsavfall på ett nytt sätt, med en ny teknik och med starka miljömässiga och ekonomiska fördelar.

Om det kan bli någon liknande verksamhet i Vaggeryd är för tidigt att säga.
Den nya anläggningen och tekniken är unika i Sverige och innebär att matrester och trädgårdsavfall blandas upp med träflis och torv och komposteras i helt slutna tunnlar. Fuktighet och syretillförsel i nedbrytningsprocessen styrs med specialutvecklade datorprogram. Tekniken ger bland annat mindre växthusgaser, mindre lukt och en kortare komposteringstid än annan, äldre teknik. Som exempel kan nämnas att matavfall från 154 000 gästrikebor nu årligen blir till 15 000 ton komposterat material som exempelvis blir till fin jord att användas i rabatter och parker.
– Den teknik som används i Forsbacka är helt unik i slag. Den helt slutna tekniken medför en rad ekonomiska, miljömässiga och kvalitetsmässiga fördelar som efterfrågas på alla nivåer i samhället idag. Vi är stolta över att få dela med oss av denna kunskap på den svenska marknaden, säger Håkan Bjur, Koncernchef Neova.
– Efter flera års arbete med införande av kompostering är vi nu glada att även själva komposteringen sker i regionen, säger Lars-Åke Skjöld, förbundsdirektör på Gästrike Återvinnare.

 

Bioenergiföretaget Neova
vann designpris
Inlagt 17 oktober 2007

Företaget Neova med fabrik i bland annat Vaggeryd är ett av Skandinaviens ledande bioenergiföretag. Nu har företaget belönats med ett förstapris i tävlingen Svenska Designpriset 2007 för den ”oväntade, estetiska och nytänkande designen” på sina säckar för pelletar .

Priset delades ut i torsdags på Moderna Museet i Stockholm där Neova i en särskild utmanarkategori uppmärksammats av tävlingens jury för sin exklusiva säckdesign.

Ett bevis
– Det känns givetvis extra roligt att som bioenergiföretag uppmärksammas och vinna i en tävling för grafisk design. Men det känns bra att säga att det kanske inte är helt oväntat. Neova är ett värdestyrt företag och vi arbetar målmedvetet i enlighet med våra fyra kärnvärden: innovativt, trovärdigt, exklusivt och miljövänligt. Dessa värden bildar grunden i allt vi gör. Detta pris är ett bevis på att vi lyckats med detta hela vägen ner i vår produktdesign. Det är vi stolta över, säger Håkan Bjur, som är koncernchef för Neova.

Motiveringen
Juryns motivering: ”Det är modigt att designa och förpacka en produkt som pellets som ofta levereras helt utan omslag och omtanke. Att dessutom göra det med väl genomtänkt idé tycker vi skall uppmärksammas.”
Svenska Designpriset har som målsättning att främja och utveckla svensk grafisk design och kommunikation. De tävlande produkterna bedöms enligt fyra kriterier:
• Kommunikation – hur arbetar formen för att kommunicera ut budskapet rätt?
• Effekt – vad skapar formen för effekt? säljer den? informerar den?
• Hantverk – layout, typografi, färgsättning, bildkvalitet och grafisk produktion.
• Känsla – skapar designen rätt känslor hos mottagaren?

I Götafors
I Vaggeryd har företaget sin fabrik på Götasfors industriområde, Munksjös gamla anläggningar. Här tillverkar man pelletar.

Per Bunnstad