Tron på pellet som framtidens värmekälla förenade Marina och Carl-Johan Bertilsson i Gräshult i Hagshult. De har jobbat hårt för att skapa en marknad för sitt företag som står på tre ben: pellet, timmerleveranser och köttdjur. Men det var stormen Gudrun som på allvar blåste liv i Bio-Lant. Nu har de chansen att bli ”Årets Spjutspets”.
Marina och Carl-Johan Bertilsson satsade på pellet så tidigt som för 13 år sedan.
– Vi tassade igång med försäljning av brännare och marknadsförde hela konceptet. De som nappade var teknikhungriga, de ville byta bränsle och tänkte på miljön, säger Carl-Johan Bertilsson om tillsammans med sin hustru driver Göransgården, vilken har namn efter Carl-Johans far som trots pensionering hjälper till en hel del på gården.
Köttdjuren är basen
I dag är Lantmännen Agroenergi företagets leverantör och pelletkunderna är i första hand villaägare, men även två industrier. Företagets bas med dess köttdjur tog de över efter Göran Bertilsson. De har inga planer på att sluta med djuren.
– Det är för mycket bonde i en, säger Carl-Johan Bertilsson.
Start med Gudrun
Bio-Lant har inga anställda men Marina och Carl-Johan Bertilsson betraktar de chaufförer som kör företagets fem timmerbilar som sina. Verksamheten tog riktig fart när stormen Gudrun fällde stora mängder träd till marken.
– Om man ska tala om möjligheter kan vi inte sticka under stol med att den var bra för oss, säger Carl-Johan Bertilsson .
Utses 14 maj
Årets Spjutspets har arrangerats sedan 2004 och finansieras av LRF. Vinnaren, som får 100.000 kronor, utses den 14 maj. Bio-Lant är en av sex nominerade.
Lönsamt företag
– Ett spjutspetsföretag är ett lönsamt företag vars omsättning ökar, har en hållbar affärsplan, en ekonomisk och miljömässig uthållighet och är en attraktiv arbetsplats, säger Anniqa E Nygård, ledamot av LRFs förbundsstyrelse och ordförande i Årets Spjutspets-jury.
Foto: Per Bunnstad |