Samlarklubben Skilling www.skillingaryd.nu
Till startsidan för föreningar

På denna presenterar vi text och bilder från Samlarklubben Skilling

Vill du veta mer om myntklubben? Kom då till vårt nästa möte på tisdag den 11/9 2007. Platsen är sessionssalen i Skillingehus. Du kan också kontakta Leif på 0370-71057.

 

Fyller 40 år 2008
Inlagt 8 september 2007

Nästan alla är väl intresserade av mynt, åtminstone att ha dem i fickan och kunna handla för. Sedan finns det en del som är fascinerade av mynt på ett annat sätt: man ser tjusningen i mynten och börjar samla på dem.

I oktober 1968 startades en myntklubb i Skillingaryd och den fick namnet Samlarklubben Skilling. Det var ett antal erfarna, äldre män samt undertecknad som startade denna förening, vilken är livaktig än i dag.

Kvar som medlem
Skam till sägandes måste jag säga att mitt eget samlande nästan ebbat ut eftersom intresset för brev, frimärken och vykort tog överhanden. Men naturligtvis har jag stått kvar som medlem i föreningen och kvar sedan starten är nu bara jag och en samlare som bor i Gnosjö.

Givet klubbnamn
Samlarklubben Skilling är fortfarande livaktig och den har som tidigare sitt säte och sina möten i Skillingaryd. Att klubben fick namnet Skilling var nog inte så konstigt eftersom det funnits mynt med namnet skilling och vad passar då bättre på en ort som heter Skilling-aryd. Fast egentligen har ortnamnet inget med skilling att göra men det har ju ingen direkt betydelse i sammanhanget.

Kända samlare
Bland legendariska myntsamlare i klubbens barndom märks Gunnar Blansch, Gösta ”i Kyllås” Andersson och Tor Pettersson.

Kostnadsfri rådgivning
Vid varje klubbmöte är det en auktion på inlämnade mynt och det betalas bra. Klubben åtar sig även att hjälpa icke-medlemmar med kostnadsfri rådgivning och försäljningar.

Fyller 40 år 2008
Nästa år jubilerar föreningen för övrigt eftersom det då är 40 år sedan man bildades.

Andra tisdagen
Samlarklubben Skilling bjuder in intresserade när man har sina träffar i Skillingehus i Skillingaryd. Man möts andra tisdagen i februari-april samt september-december.
Det finns fler myntklubbar i bygden och det är Villstad Myntklubb och Klave i Värnamo.

Per Bunnstad