Hundklubben Attila 10 år www.skillingaryd.nu

Attila 10 år 1985 (uppdaterad....)

10-årsjubilerande Attila:
Samlar medlemmar
från hela Finnveden
Ur Onsdagstidningen 1/1995
Lena Sönne, Vaggeryd, Monika Asplund, Vaggeryd och Harry Gunnarsson, Taberg tar en liten paus med sina hundar.
Birgitta Johansson från Forsheda är en av många medlemmar i Attila. Hennes hund är en Welsh Corgie Pembrok.
Hos Attila är det ett verkligt hundliv och det är spännande att bekanta sig med andra.
Eva Bodfäldt visar med sin hund hur man på ett lekfullt sätt kan bedriva dressyr.
Marthin Fransson, Sonny Bertilsson, Jonny Persson tillsammans med en av många hundar som deltar i verksamheten. Marthin och Jonny var med och bilades klubben för drygt tio år sedan, Sonny kom med strax efter.
Denna bild kommer senare
En bild från bygget av Attila fina klubbstuga. Det är Nisse Persson till höger som serverar hungriga och törstiga medlemmar.

Hundklubben Attila är speciell på många sätt. Den har 436 medlemmar och de kommer från Hillerstorp, Forsheda, Rydaholm, Gislaved, Gnosjö, Hestra, Taberg med flera platser. Till helgen har klubben julfest i sin fina klubbstuga i Skillingaryd och då kan man se tillbaka på tio fina år.

Attila är unik på många sätt. En del är att ungefär 100 medlemmar kommer från orter utanför Vaggeryds kommun. En annan är den stora satsningen på instruktörer. Förutom en väl fungerande styrelse finns en rad ledare som helhjärtat går in för sina uppgifter. Utbildning är ett nyckelord i föreningen.
Det var i mars 1984 som Attila bildades. Initiativtagare var Bengt-Erik Johansson, Marthin Fransson och Bertil Ågren. Ursprunget till klubben var samarbetssvårigheter i en annan klubb och då tyckte en del hundintresserade att det var bättre att bilda en egen klubb.
Attila fick direkt vind i sina segel och redan 1985 stod en fin klubbstuga klar strax utanför Skillingaryd. Där är basen i verksamheten.

Utställning
Klubben är fristående men är associerade till Svenska Hundklubben och i dess regi ordnas varje år en stor utställning. Det är en aktivitet som syns mycket utåt, men det stora i klubben är alla hundkurser som ordnas. Man har en rad sådana och har satsat stora summor på utbildning av ledare och inhyrda instruktörer.
Klubben har en bra ekonomi. Man är skuldfria sedan flera år tillbaka. Själva klubbstugan har byggts till och det har kostat en del, men det ideella arbetet har varit omfattande.

Styrelsen
Styrelsen består av fem ledamöter med Åke Johansson från Vaggeryd som ordförande och med Åke Davidsson från Skillingaryd som vice. Christina Rylander från Värnamo är sekreterare, Nils-Åke Nilsson, Vaggeryd är kassör och Sonny Bertilsson från Vaggeryd är övrig ledamot. Åke är klubbens femte ordförande, Sonny var dess fjärde och Åke dess tredje. Först ut som ordförande var Bengt-Erik Johansson och han efterträddes av Marthin Fransson. Marthin är en av medlemmarna som varit med sedan starten. Bland övriga kan nämnas Jonny Persson, Bosse Eriksson, Knut Persson, Rose-Marie Andersson och Carl-Göran Johansson.
För bara fyra veckor sedan startades en ungdomssektion inom Attila. Bland de som ingår i denna märks Emma Hansson och Ruth Persson.

Bygger ny bana
Klubben har inte stannat i sin utveckling utan hela tiden händer det något nytt. Nu satsar man på att bygga en agility-bana med en rad hinder. Det är nog de enda hinder som finns inom klubben. Attila har en bred verksamhet, många ledare och många aktiva medlemmar. Visst behövs det fler ledare – det gör det nog inom alla föreningar – men i Attila finns en bred verksamhet och en stor sammanhållning.

Per Bunnstad