Vaggeryds Naturskyddsförening    www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Startsidan för föreningar

Ger ut almanacka (inlagt 18 nov 2009)
Firade 30 år 16 maj 2009 (inlagt 17 maj 2009)

Naturvårdarna i Vaggeryd
fick egen krets
Nu ska man aktivera sig...
Ur Smålands Folkblad 18 mars 1978
(även publicerad i Finnveden Fredag 5 december 2003)
Kerstin Stark, Staffan Jonsson och Kurt Grahn är tre medlemmar av SNF som brutit sig ur andra kretsar. Ordföranden i Värnamo Björn Larsson och ordföranden i Jönköping Lars-Olof Hemming har fått lämna ifrån sig många medlemmar. Men länsordföranden Lars-Erik Appelqvist från Jönköping tror att det ska bli ännu fler medlemmar i SNF.

Vaggeryd (Folkbladet)
58 medlemmar i Svenska Naturskyddsföreningen har nu dragit sig ur kretsarna i Värnamo, Jönköping och Västra Njudung. De 58 medlemmarna har istället bildat en egen krets för hela Vaggeryds kommun.
Bildandet skedde i onsdags kväll i Vaggeryds kyrka.

– Det här med en egen kommunalavdelning kommer nog att betyda mycket, säger den förste ordföranden, Staffan Jonsson.
– De tre avdelningarna har haft viss verksamhet i Vaggeryds kommun men den har av naturliga skäl inte varit så stor. Nu hoppas vi kunna aktivera alla som varit med i tre avdelningar och som bor i kommunen. Och dessutom hoppas vi få många nya medlemmar.

Fördubblas?
– Det har visat sig att man i andra kommuner fått en nästan fördubbling av medlemsantalet genom bildandet av lokala avdelningar. Och vi hoppas att det ska bli likadant här i kommunen.
Vid bildandet i Vaggeryd deltog representanter från andra avdelningar med mera. Jönköpingskretsens ordförande Lars-Olof Hemming, deltog liksom ordföranden i Värnamo, Björn Larsson. Länsförbundets ordförande Lars-Erik Appelqvist medverkade också.

Nummer 188
Från Stockholm kom sekreteraren i SNF, Klas Hjelm.
– Det här blir lokalförening nummer 188, berättar Klas Hjelm. Varje år bildas 10-15 nya föreningar. Och målet är att samtliga kommuner ska ha en förening.
SNF i Vaggeryd fick redan från början en fin start. Riksförbundet överlämnade 500 kronor som startbidrag och Jönköpingsföreningen lika mycket.

Styrelsen
Styrelsen för Vaggeryds kommun består av Staffan Jonsson, Kurt Grahn, Erling Hjert, Kerstin Stark samt en representant från fältbiologerna. Suppleanter är Leif Palm och Ingemar Lemel samt en fältbiolog.
Kenneth Åberg och Gunnar Westroth blir revisorer. I valberedningen ingår Lars-Erik Joakimsson, Göran Ohlsson och Gunnar Hage.
Inom den närmaste tiden ska styrelsen hålla ett konstituerande möte. Program med mera ska då också diskuteras.

Per Bunnstad