Majblommekommittén
www.skillingaryd.nu
Till startsidan för föreningar

I dag startade försäljningen
Inlagt tisdag 13 april 2010

I dag startade försäljningen av majblomman.

I Vaggeryds kommun finns det två majblommeföreningar, en i Vaggeryd och en i Skillingaryd.

Majblomman är Sveriges största barnhjälpsorganisation med 700 hjälporganisationer i hela landet. Sedan 1907 arbetar Majblomman med att förbättra barns villkor i Sverige. Verksamheten bygger på att barn hjälper barn genom att sälja majblommor. Visionen är att alla barn ska få vara med och dela gemenskap med sina kompisar i skolan och på fritiden.
Förra året samlades det in 49.5 miljoner kronor i hela Sverige.
Majblomman driver ett sommarläger, Galtarö, och verksamheten Hallå, hör på mig! Dessutom tar de varje år fram ett studiematerial till alla grundskolor som inspirerar lärare till att arbeta för att motverka barnfattigdom i Sverige.

Treor och fyror säljer
– Här i Vaggeryd, inklusive Bondstorp, Byarum, Hok och Svenarum, är det treor och fyror som säljer majblommor. Förra året sålde vi blommor för 83.000 kronor. 10 procent av det får barnen som säljer behålla. 10% får de klasser som säljer blommor. 43 % går tillbaka till Majblomman. Vi fick då ca 40.000 kronor – inklusive bidrag från Byarums Hembygdsförening – att fördela till barn i Vaggeryd. Vi har delat ut bidrag till bland annat sommarlovsaktiviteter, läger, glasögon, kläder, cyklar eller något annat som gör att barn kan vara med i gemenskap med sina kamrater, Ann-Christine Vilsson som är sekreterare i föreningen i Vaggeryd.

På företag
I år har föreningen även kontaktat en del företag för att få lov att komma och sälja hos dem. De kan då bli utnämnda till ”Blommande företag”.
– Vi hoppas att många köper blommor för att hjälpa våra barn här i Vaggeryd så vi kan slå rekordet från förra året, avslutar Ann-Christine Vilsson.Försäljning av majblomman
startar i morgon tisdag

Inlagt 14/4 2008
Årets majblomma.

I morgon den 15 april startar årets försäljning av Majblomman och även i vår kommun är det som vanligt försäljning. Det finns en förening i Skillingaryd och en i Vaggeryd. I Skillingaryd bildades majblommekommittén 1911 och den har hållit igång ända sedan dess.

– Vi har här i Skillingaryd barn från Fågelforsskolan och Sörgårdsskolan som säljer, berättar Birgit Adolfsson som är lärare och som i många år jobbat i majblommekommittén.
Det är främst elever i årskurs 3–5 som säljer men även några i sexan.
– Upplägget är som tidigare, berättar Birgit som tycker att barnen gör en god gärning när de säljer majblommor.
Själva får de behålla tio procent av det som säljs och lika mycket går till skolan lokalt för friskvård. Resten går till den centrala insamlingen. Majblomman delade förra året ut närmare 22 miljoner kronor till barn i Sverige som har det besvärligt.
– Den skolklass i Skillingaryd som procentuellt sett säljer bäst får en extra premie om 1.000 kronor.
Försäljningen pågår i två veckor.

Per Bunnstad