Skillingaryds Kyrkliga Syförening www.Skillingaryd.NU

Detta är ett utdrag ur en artikel i Onsdagstidningen nr 49/2002
(4 december 2002) plus att texten kompletterats något.
Copyright Onsdagstidningen, Per Bunnstad och Ingrid Gunnarsson.

Bilderna från syföreningen är HÄR!

Efter 80 år har damerna sytt färdigt

Skillingaryds Kyrkliga Syförening upphör nu efter drygt 80 år. Orsaken är att medelåldern stigit hela tiden och det har inte tillkommit nya yngre medlemmar. Officiellt avtackas syföreningen nu på söndag.

Men damerna tänker inte helt sluta med att samlas i Skillingaryds Församlingshem. Man kanske ska träffas där en gång i månaden för att fortsätta gemenskapen. Men det blir inte i organiserad form, ingen syförening längre. Det är ändå viktigt att ha en samlingsplats vid någon bestämd tid då många numera är ensamstående.
– Tyvärr har det inte varit någon nyrekrytering men det är ändå troligt att de kommer att fortsätta att träffas då och då, säger kyrkoherde Göran Gyllenör som är ordförande i syföreningen.
Det är tradition att det är kyrkoherden som är ordförande för syföreningen. Ibland medverkar även ungdomsledaren Malin Andersson, som vid den sista träffen den 20 november.
Gudrun Johansson har i många år varit den sammanhållande länken, men när hon gick ur tiden var det ingen som helt tog över. Medelåldern på medlemmarna har också hela tiden stigit och de flesta har passerat de 80.
– Det är vemodigt men samtidigt är det bra att beslutet vuxit fram, säger kyrkoherden.

Avtackas
Han kommer att avtacka medlemmarna nu på söndag och det gör han tillsammans med kyrkopolitikerna Lennart Fritz, Christer Ullemark och Inger Johansson.
– Den tiden är nog förbi med syföreningar på dagtid, säger Göran Gyllenör.
Men på kvällstid finns fortfarande en syförening, Ankaret. Och den kommer att fortsätta. Här är också medelåldern betydligt lägre och här sker nyrekrytering.
Göran är full av beundran för alla som medverkar eller medverkat i de två syföreningarna. De har gjort oerhört stor nytta, inte minst tack vare inkomsterna från alla försäljningar.

Per Bunnstad

Fakta om syföreningen

Till 75-årsjubileet 1997 lät Ingrid Gunnarsson göra en historik och vi presenterar här delar av den
Skillingaryds Kyrkliga Syförening startade 7 april 1922 och dess första auktion hölls i mitten av mars 1923. Varje år sedan dess har syföreningens alster auktionerats bort i mitten av mars.
Årsmötena var först i januari varje år.
Under syföreningens första 15-20 år samlade medlemmarna pengarna på ett byggkonto till en kyrka i Skillingaryd. Det blev cirka 32.000 kronor som kunde överlämnas 1941. Dessutom övertog syföreningen ett lån på 8.000 kronor. Kyrkan kostade 86.000 kronor.
Skillingaryds kyrkliga syförening har alla år samlat medel på två fondböcker - en för kyrkan och en för församlingshemmet.
Vid renoveringen av kyrkan 1981 överlämnade syföreningen 27.000 kronor.
När församlingshemmet stod färdigt hade föreningen så mycket medel på kontot att den skänkte allt porslin, alla dukarna och övriga saker i smått och stort, som gjorde att allt blev trivsamt. Bland gåvorna kan också märkas psalmboksvagn, ambo och skåp för allt linnet.

Kommandora
– Vad gjorde vi mer under alla år, säger Gudrun Johansson vid en intervju.
Gudrun har under många år varit ”Kommandora”, som hon själv uttrycker det. Hon är den som styr syföreningen med varm och fast hand.
– Vi bakade till många sammankomster och församlingshelger. Ja, när man tänker på alla år, så kommer det många tankar, I första hand går tankarna till dessa kvinnor, som startade syföreningen. Var skulle de samlas? Det blev i hemmen och i fröken Helena Janssons café i Källeliden. Åren gick med symöten och auktioner. När så kyrkan byggdes, ljusnade det. Under läktarbarriären monterades vikdörrar, som avskiljde en samlingssal från kyrkan .
– 1953 var prästgården färdig och där samlades vi i ett speciellt inrett rum med öppen spis. Där samlades vi till 1974 då församlingshemmet stod färdigt. Sedan dess har vi haft våra symöten där.
Varje vår samlas medlemmarna på Stiftsgården Tallnäs för vårterminens avslutning.
Församlingshelgen - De gamlas dag, som firas varje höst - har varit syföreningens bjudning. Då har medlemmarna serverat kaffe med hembakade kakor och ostkaka.
Till Advent har syföreningen varje år bjudit på kaffe och delat ut blommor.

Fördelning
Efter auktionerna fördelades pengarna enligt följande: Svenska Kyrkans Mission, Lutherhjälpen, Ersta Diakoni Samariterhemmet, Stockholms Stadsmission, Göteborgs Stadsmission, IM (Individuell Människohjälp), Stiftsgården Tallnäs samt Svenska Jerusalemsförsamlingen , där syföreningen sedan många år har ett fadderbarn.

Ordförande
Ordförande från första början har alltid varit kyrkoherden i Tofteryds församling:
AW Rendahl, som startade syföreningen, Ruben Bolmdahl, Tyrgils Lindsten, John Prämliden, Carl-Olov Möllerström, Gerhard Johansson och Carl-Olov Möllerström och Göran Gyllenör
Kassörer har varit Emmy Thelander, Elsa Thulin, Ellen Carlsson, Rosa Holmberg, Ebba Holm, Gudrun Johansson och Gullan Djokovic.

Ett år

Som ett exempel på ett verksamhetsår i Tofteryds församling presenteras årsberättelsen för 1997.
2. Skillingaryds kyrkliga syförening.
Syföreningens ca 20 medlemmar har samlats varje udda onsdag kl 15.00 i Församlingshemmet. Efter ordförandens, kyrkoherde C-O Möllerströms, flyttning, har vice ordföranden Gunvor Wisth lett den inledande andakten.
Trots att medlemmarna hunnit uppnå ganska hög ålder, har resultatet av årets arbete gett hela 36.000 kr vilka fördelats på olika ändamål. Syföreningen firade i år sitt 75-årsjubileum och kunde se tillbaka på en mycket god verksamhet. Inte minst Tofteryds församling har kunnat glädja sig åt alla vackra gåvor som skänkts både till kyrkorummet och församlingshemmet. (Se skriften om Skillingaryds kyrka.)
Den 16 september firades kontraktets syföreningsdag i Skillingaryds kyrka och församlingshem.
Värdfolk var Skillingaryds kyrkliga syförening och Syföreningen Ankaret.
Ca 200 personer deltog.
Vid gudstjänsten i kyrkan talade komminister Ebbe Appelros och prosten Pär Persson. Torsdags-gruppen från Värnamo sjöng och kyrkoherde Klas Svensson spelade saxofon. Efter kaffe med gott tillbehör berättade distriktssköterskan Ingegerd Ottoson från Värnamo om sitt arbete i Rumänien.
Församlingshemmet. Efter att någon präst eller diakonissa inlett med andakt,
har kaffe följt och livliga förhandlingar om kommande verksamheter.