Svenska kyrkan- påskvandring/julvandring www.Skillingaryd.Nu
Till startsidan för kyrkan  • Till startsidan för föreningar

Julspel i kyrkan
Inlagt fredag 18 december 2009

I dagarna två ett uppskattat julspel framförts i Svenska kyrkan i Skillingaryd. Det var kyrkans personal och andra glada amatörer som försökte att förmedla vad som hände i Nasareth och Betlehem för 2009 år sedan.

Församlingshemmets lilla sal var gjord som en marknadsplats. Jungfru Maria och skoleleverna mötte olika försäljare. Maria, spelad av Anna-Maria Toftgård köpte tyg på marknaden av Inger Lindström. Linus Persson sålde en dromedar till högstbjudande. Andra försäljare på marknaden var Linnea Hugosson, Carine Johansson, Mona Dakar och Gerd Örnberg.

Ängeln
När Maria hade köpt tyget bar det hem till hennes bostad och där gestaltade sig änglen Gabriel, spelad av Kerstin Bothén. Det blev även besök i Josefs (Jan Bäckelie) snickarverkstad. Under trumpetfanfar steg soldaterna (Erland Claesson och Jan Persson) in och förklarade att alla måste räknas för att kunna betala skatt.
Därefter förflyttades spelet till stora salen som ska föreställa Betlehem.
Värdshusvärdarna Kerstin Bothén och Cristina Virdung meddelade Josef och Maria att alla rum var upptagna och hänvisade till Stallet.

Jesus är född
Josef och Maria fick sitt jesusbarn. Änglarna Gerd Örnberg och Kerstin Bothén uppenbararde sig för herdarna Lennart Johansson, Mona Dakar och Inger Lindström. Vidare kom de tre vise männen Linus Persson, Linnea Hugosson, och Carine Johansson med gåvor till jesusbarnet.
Slutligen sjöngs Nu tändas tusen juleljus. Regissör ävarr Madeleine Johnsson medan Anna-Karin Danielsson skötte ljus och ljud.

Fem föreställningar
Julspelet spelades tre gånger tisdags och två i onsdags. Det hela har varit mycket uppskattat av skolbarnen men frågan är om de glada amatörerna har haft mest roligt.
– Vi har roligt ihop och blir ett härligt gång, säger Linus Persson, en av de medverkande.

Foto: Thomas Jensen


Påskvandring till Jesu tid
Ur Onsdagstidningen nr 15/2000 (inlagt här 050325)
På resa. Eleverna Anna Hjalmarsson, Jennie Widahl, Augustin Kljajic, Grzegorz Skrzypa fick träffa de romerska soldaterna som hade viss likhet med Leif Kvarnström, Mikael Karlsson och Roland Bengtsson.
Den här veckan går det resor ett par tusen år tillbaka till tiden för Jesu tid. Tidsmaskinen finns i Församlingshemmet i Skillingaryd och i stort sett alla fjärdeklassare från södra kommundelen reser med.

– Spännande, roligt och det kändes ganska verkligt.
Det var kommentaren från några av de elever som i går gick påskvandringen i Församlingshemmet. Monica Fransson, Göran Gyllenör och Ingemar Lindberg är fast anställda i kyrkan och de har hjälp av ett tiotal frivilliga medarbetare, som gestaltar olika rollfigurer. Målet med påskvandringen är att eleverna ska få uppleva riktig påskstämning.
– Och det är roligt även för oss, säger Leif kvarnström och Mikael Karlsson, två av dem som agerar soldater.
Lördag-söndag har allmänheten möjlighet att gå påskvandringen. Då kallar man det påskvandringsgudstjänster. Det blir två sådana på lördag och tre på söndag.

Per Bunnstad