Skilingaryds kyrkokör www.skillingaryd.nu Startsidan föreningar Startsidan kyrkan


Kyrkokören fyllde 50 år
Greta med sedan starten
Ur Smålands Folkblad 24 oktober 1978 (redigerad med mellanrubriker här)

Greta Johansson, aktiv körsångare i Skillingaryds Kyrkokör sedan starten, och Joel Andersson, grundare av kören, hade en hel del att berätta om under söndagens körjubileum.
(Foto: Håkan Gustavsson)

Klicka på bilden så blir den större

Skillingaryd (Folkbladet)
I 50 år har den sjungit nu, kyrkokören i Skillingaryd.
Greta Johansson har varit med i alla år. Det har blivit många övningstillfällen och framträdanden under den tiden.
I det gångna veckoslutet firade kören sin 50-åriga existens. Dels i samband med högmässan, dels efteråt i församlingshemmet.

Joel Andersson var den som startade verksamheten i, som det då hette, Hembygdskören i socknen. Ännu idag tillhör han de aktiva sångarna men leder inte kören i Skillingaryd.
I stället är det sedan elva år Ulf Svensson som håller i trådarna.
– Vi hade en lyckad dag i söndags, berättar han. Den inleddes i samband med högmässan, som hölls av kyrkoherde Möllerström.

Blåskvartett
En särskild blåskvartett, bestående av Tomas Karlsson, Johan Larsen, Jan Wickbom och Per Mörk spelade under körens intåg i kyrkan. Kören svarade sedan för en rad sånger under högmässan, av vilken Wideens mässa var det centrala verket.

Förtjänsttecken
Efter framträdandet utdelades förtjänsttecken till Ellen Blomdahl och Sigge Sandberg som båda varit aktiva i kören i 20 år. Ytterligare fyra sångare hyllades för sitt över 10 år långa engagemang.
Greta Johansson, som varit med alla 50 åren, fick motta en särskild gåva i form av en lyraljusstake.

Historik
Efter högmässan samlades de inbjudna tidigare sångarna och de aktiva i församlingshemmet. Här föredrog Joel Andersson en historik ifrån främst de första åren efter körens födelse.
Från körer i regionen överlämnades också blommor till jubilarerna. Och så sjöng man förstås. Både allsång och i den nuvarande kören.