Kristdemokraterna www.skillingaryd.nu
www.vaggeryd.nu
Till startsidan för föreningar  

Valutbildning för KD
Inlagt lördag 22 maj 2010
David Isaksson, Onny Rydén,  Patrik Isaksson,  Simon Wallenberg, Lars Kinderbäck, Maria Ekdahl, Monika Sandström,  Johnny Wackt, Stefan Ottosson,  Gunnel Elg, Lars-Erik Sandahl, Hanna Sandén Per Pettersson, Maritha Bengtsson och Jenny Larsen hör till dem som varit på valutbildning. Saknas på bilden gör Martin Björn samt Stina Sinclair som höll i kameran.

I onsdags hölls lokal valutbildning för Kristdemokraterna i Vaggeryds kommun.

Deltagarna bestod av både aktiva politiker och nya på kommunvalslistan. Under kvällen gavs tips inför valrörelsen, information om viktiga frågor som ska drivas inför valet och en
presentation av hur politiken fungerar i Vaggeryds kommun. Presentationer hölls av Stina Sinclair från distriktskansliet och Stefan Ottosson som är gruppledare i fullmäktige.

Överraskad
Maria Ekdahl som är ny i politiken blev positivt överraskad av att det är så intressant med politik:
– Politik är inte som man kan tro tråkigt utan jätteintressant och kul. Det är bra att få veta hur man kan vara med och påverka, säger Maria.

Viktigt
Jenny Larsen, ordförande i lokalavdelningen, ser det som viktigt att kontakt knyts mellan aktiva politiker och andra som står med på vallistan.
– Demokrati är inte bara för några insatta politiker utan för alla som är intresserade. Det är viktigt att förstå hur man kan vara med och påverka och att vi knyter kontakt med varandra, säger Jenny.Förlorar 350.000 på de rödgröna
Inlagt tisdag 11 maj 2010

– Nu när arbetslösheten efter krisen fortfarande är hög bland ungdomar vill de rödgröna vänsterpartierna fördubbla arbetsgivaravgiften för alla unga upp till 25 år. Det innebär 35.000–40.000 kronor i ökade kostnader för en anställd. ICA i Vaggeryd har cirka 25 ungdomar anställda, tio helårstjänster om man räknar om dem till heltid. Det innebär cirka 350.000-400.000 kronor i ökade kostnader på ett år, som antingen tas ut genom färre antal ungdomar anställda eller genom högre priser.

Det sa Stefan Attefall, (KD), riksdagsledamot från Jönköping och ordförande i riksdagens finansutskott, när han tillsammans med lokala företrädare för Alliansens partier M, KD, C och FP mötte väljare utanför ICA i Vaggeryd på lördagen. Attefall är också gruppledare för Kristdemokraternas riksdagsgrupp.

Ge unga jobb
– Alliansregeringen lovar att inte höja skatten för ungdomar utan i stället fortsätta underlätta för ungdomar att få jobb. Bättre villkor för företagen, utveckla lärlingssystem, förbättra gymnasieskolan och fortsätta med kvalitetssatsningen på högre utbildning. Det är så man skapar fler jobb för våra unga, inte genom att fördubbla arbetsgivaravgifterna som oppositionspartierna vill.

Slår mot landsbygden
– Vänsterpartiernas budgetalternativ slår också hårt mot livet utanför de stora städerna. Bensin- och dieselskatt höjs, kilometerskatt införs. Transporter fördyras vilket får konsekvenser för jordbruk och boende på landsbygd.

Ger och tar
– Det blir alltmer tydligt att vänsterpartierna ger med ena handen för att snabbt rycka tillbaka med den andra. De positiva förslag som de lägger fram kommer att ätas upp av skatte- och utgiftshöjningar på många andra områden, avslutade Stefan Attefall.


Stefan tia hos KD
Inlagt måndag 1 mars 2010
Stefan Ottosson från Vaggeryd är tia på KD-listan till riksdagsvalet, vilken toppas av Maria Larsson, Gnosjö.
Se hela valsedeln här.

KD:s topptrio till landstinget
Inlagt måndag 1 mars 2010
Torbjörn Eriksson Marianne Andersson Arnold Carlzon

Torbjörn Ericsson, läkare från Värnamo, Marianne Anderson, undersköterska från Tofteryd och Arnold Carlzon, lärare från Bor, är Kristdemokraternas toppnamn på landstingsvalsedeln för Värnamo-Vaggeryds landstingsvalkrets inför höstens val.

– Det känns förstås hedrande att vara förstanamn på listan och jag ser med tillförsikt fram emot valet och nästa mandatperiod. Sedan vi tog över ledningen av landstinget efter förra valet har mycket förbättrats, men mycket återstår fortfarande att göra, säger Torbjörn Eriksson, Kristdemokraternas toppkandidat från Värnamo.

Vårdvalet
Han pekar på att vårdvalet är en viktig reform inom primärvården eftersom den stärker patienternas ställning. – Jag kommer att jobba för att vi under kommande mandatperiod ska införa patientpeng och fritt val även inom den specialiserade öppenvården. En annan sak som är viktig för framtiden är att fortsätta värna om och utveckla verksamheten vid länets tre akutsjukhus, säger Torbjörn som är uppvuxen i Skillingaryd.

Ny period...
Marianne Andersson, tvåa på landstingslistan, ser fram emot ytterligare en period i ett landsting med kristdemokraterna i ledningen, tillsammans med övriga allianspartier.
– Vi har under den senaste mandatperioden uppnått toppresultat vad gäller tillgänglighet och bra vård. Med patienten i centrum vill jag fortsätta driva det arbetet, säger Marianne.

Störst igen...
–Kristdemokraternas mål är att efter valet 2010 återigen vara största borgerliga parti i länet. Med de listor som partiet nu fastställt är jag övertygad om att vi kommer att nå vårt mål, säger Arnold Carlzon, landstingskandidat från Bor.

Bra bemötande
– Jag ser fram emot en spännande, intensiv och rolig valrörelse, där jag kommer att betona vikten av ett bra bemötande inom sjukvården, och att arbetet med patientsäkerheten intensifieras ytterligare, avslutar Arnold.
På Kristdemokraternas nomineringsstämma i fredags kväll fastställdes partiets listor till riksdag och de sju landstingsvalkretsarna.
I samband med stämman lanserades också Mia Frisk som ny ordförandekandidat till Landstingsstyrelsen.

Landstingslistan finns här (pdf)


Gunnel och Stefan i topp
inför höstens val
Inlagt lördag 27 februari 2010
Stefan Ottosson, Maritha Bengtsson, Hanna Sandén, David Isaksson, Per Pettersson och Gunnel Elg är Kristdemokraternas toppkandidater. Privatbild.

Gunnel Elg och Stefan Ottosson toppar Kristdemokraternas söder- respektive norrlista. Tillsammans innehåller listorna 50 kandidater, vilket är rekordmånga.

–Vi är stolta över att det finns många villiga och engagerade personer som ställer upp på våra listor. Vi har lyckats uppnå en god balans mellan kvinnor och män, unga och äldre, olika yrkeskategorier och mellan nya och erfarna, säger Stefan Ottosson, ordförande i nomineringskommittén.

Två listor
För att visa partiets bredd går man ut med två listor i kommunen, en för den södra delen och en för den norra. Den södra listan toppas av Gunnel Elg som i dag är vice ordförande i socialnämnden. Gunnel åtföljs närmast av Per Pettersson som är ordförande i miljö och bygg sam ledamot av fullmäktige, Maritha Bengtsson, ledamot av fullmäktige och barn- och utbildningsnämnden samt och Jenny Larsen som är ordförande för Kristdemokraterna.

Stefan i norr
Den norra listan toppas av Stefan Ottosson som i dag sitter i kommunstyrelsen. Listan fortsätter närmast med David Isaksson som är vice ordförande i kommunfullmäktige och ledamot i barn- och utbildningsnämnden, Hanna Sandén, ledamot i kommunfullmäktige och ledamot i barn- och utbildningsnämnden och Patrik Isaksson ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.

Starkt lag
– Detta är ett starkt lag som är redo att leda kommunen under nästa mandatperiod säger Jenny Larsen, ordförande i Kristdemokraterna i Vaggeryds kommun.

Kristdemokraterna i Vaggeryds kommun

Lista Norr

 1. Stefan Ottosson, Civilingenjör, Vaggeryd
 2. David Isaksson, Företagare, Hok
 3. Hanna Sandén, Tågvärd, Vaggeryd
 4. Patrik Isaksson, Industriarbetare, Hok
 5. Gunnel Elg, Behandlingsass., Ålaryd, Skillingaryd
 6. Per Pettersson, Processoperatör, Skillingaryd
 7. Stefan Aronsson, Tekniker, Vaggeryd
 8. Arne Eriksson, Pastor, Hok
 9. Lars-Erik Sandahl, Maskinsnickare, Vaggeryd
 10. Marianne Andersson, Undersköterska, Gimmarp, Skillingaryd
 11. Maria Ottosson, Sjuksköterska, Vaggeryd
 12. Lars Kinderbäck, Försäljare, Vaggeryd
 13. Eivi Björn, Vårdlärare, Taglarp, Vaggeryd
 14. Johnny Wackt, Lantbrukare, S Kulhult, Vaggeryd
 15. Monika Sandström, Sjuksköterska, Bondstorp
 16. Andreas Svensson, Skogsmaskinförare, Vaggeryd
 17. Fredrik Nordqvist, Hagafors, Hok
 18. Mimmi Sandahl, Företagare, Vaggeryd
 19. Lennart Andersson, Tekniker, Rastad, Vaggeryd
 20. Arne Nyberg, Skogsmaskinförare, Boarp, Vaggeryd
 21. Emma Bossius, Barnskötare, Vaggeryd
 22. Elam Lindberg, Företagare, Svenarum, Hok
 23. Martin Björn, Studerande, Taglarp, Vaggeryd
 24. Magnus Andersson, Lantbrukare, Svenarum, Hok
 25. Roland Berg, Elektriker, Vaggeryd
 26. Jan-Åke Nordqvist, Industriarbetare, Lökeryd, Hok

Lista Söder

 1. Gunnel Elg, Behandlingsass., Ålaryd, Skillingaryd
 2. Per Pettersson, Processoperatör, Skillingaryd
 3. Maritha Bengtsson, Ekonomisekr., Skillingaryd
 4. Jenny Larsen, Dataingenjör, Skillingaryd
 5. Stefan Ottosson, Civilingenjör, Vaggeryd
 6. David Isaksson, Företagare, Hok
 7. Johan Thelander, Lärare, Skillingaryd
 8. Birgitta Mellin, Barnskötare, Skillingaryd
 9. Erling Andersson, f d Rektor, Skillingaryd
 10. Marianne Andersson, Undersköterska, Gimmarp, Skillingaryd
 11. Onny Rydén, Företagare, Skillingaryd
 12. Maria Ekdahl, Arbetsterapeut, Ålaryd, Skillingaryd
 13. Dario Cvitanovic, Ekonom, Skillingaryd
 14. Lars Ljungqvist, Företagare, Skillingaryd
 15. Maria Ottosson, Sjuksköterska, Vaggeryd
 16. Stern Bladh, Busschaufför, Skillingaryd
 17. Kenneth Skoog, Företagare, Skillingaryd
 18. Elisabeth Staberg, Socionom, Gimmarp, Skillingaryd
 19. Kurt Enell, Busschaufför, Malmbron, Vaggeryd
 20. Mats Sandahl, Chaufför, Klevshult, Skillingaryd
 21. Elisabeth Ragnarsson, Skillingaryd
 22. Thomas Frankner, Elevassistent, Skillingaryd
 23. Alf Lindberg, Arbetsledare, Skillingaryd
 24. Mats Wisth, Trafikledare, Skillingaryd


Jenny Larsen valdes till ny ordförande
Inlagt fredag 12 februari 2010
Andreas Carlsson var huvudtalare vid ett årsmöte där Jenny Larsen valdes til ny ordförande.

Efter fyra år som ordförande lämnade Stefan Ottosson över till Jenny Larsen, 38 från Skillingaryd. Stefan hälsade själv välkommen till mötet som inleddes med sång och musik av Ulrika Toorell och Per Wackt.

Andreas Carlsson, Mullsjö/Bryssel, var kvällens talare. Andreas är pressekreterare och assistent åt Alf Svensson i EU parlamentet. I sitt anförande gav Andreas inblick i det dagliga arbetet hos Alf Svensson och om vad de arbetar med just nu. Efter anförandet följde en frågestund.

Styrelse
Jenny Larsen valdes till ny ordförande medan Maritha Bengtsson omvaldes till vice ordförande. Till övriga styrelseledamöter omvaldes på två år Gunnel Elg, David Isaksson, Elisabeth Ragnarsson, Hanna Sandén och Stefan Ottosson. Kvarstående är Lars-Erik Sandahl, Erling Andersson, Elisabeth Staberg, Stern Bladh, Rode Enell och för KDU Patrik Isaksson.

Fler val
Till gruppledare i kommunfullmäktige omvaldes Stefan Ottosson med Johnny Wackt som ersättare. Som rikstingsombud nominerades Jenny Larsen, Maritha Bengtsson, Hanna Sandén och Patrik Isaksson. Till ledamot i distriktsstyrelsen föreslogs omval av Maritha Bengtsson.
Två listor för val till kommunfullmäktige den 19 september fastställdes

Årsmötet antog följande uttalande:
Framgångsrika företag och företagare skapar lokal välfärd!
Den globala krisen har slagit extra hårt mot företag och arbetstagare i vår kommun. Arbetslösheten har ökat mer i vår kommun jämfört med många andra kommuner i Sverige. En påtaglig effekt av krisen är att skatteintäkterna för kommunen minskat med mer än 30 miljoner kronor. Företagens orderböcker börjar dock fyllas på och arbetslösheten vänder nedåt igen. Krisen har än en gång visat på den starka kopplingen mellan ett framgångsrikt näringsliv och kommunal välfärd.

Vaggeryds kommun har många bra företag och duktiga företagare men näringslivet behöver stärkas och breddas ytterligare för att möta framtidens utmaningar. Detta gäller både tillverkande företag, tjänsteföretag och affärsföretag. Kommunens uppgift i detta arbete handlar i första hand om att:
– medverka till att nya företag startas
– hjälpa befintliga företag att utvecklas
– attrahera nya företag till kommunen

Vi Kristdemokrater vill se fler framgångsrika företag och företagare i vår kommun. För att nå dit vill vi arbeta för en förbättrad dialog mellan näringslivet och kommunen och att en genomtänkt strategi, baserad på ovanstående tre områden, tas fram snarast.

Ett framgångsrikt näringsliv är en förutsättning för välfärd i Vaggeryds kommun.


Partisekreteraren talade vid årsmötet 2009
Inlagt 20/2 2009
Partiseketerare Lennart Sjögren berättade om sin väg till sitt politiska engagemang. Privatbild
Christer och Hanna Sandén sjöng och spelade. Privatbild
Årsmötet hölls på Bäckalyckan utanför Vaggeryd. Privatbild

Årsmötet med Kristdemokraterna inleddes med sång och musik av Hanna och Christer Sandén och tal av partisekreterare Lennart Sjögren, Gävle. Lennart är sedan den 1 november 2007 partisekreterare för Kristdemokraterna och var tidigare oppositionsråd i Gävle kommun.

I sitt anförande berättade Lennart om sin väg till sitt politiska engagemang och därefter gick han igenom aktuella politiska frågor. Efter anförandet följde en frågestund där mötesdeltagarna tog tillfället i akt att ventilera frågor som berörde kommunal ekonomi och sociala frågor. Lennart uppmanade lokalavdelningen att ”köra så det ryker” och satsa på minst 20% i kommunvalet nästa år.

Före förhandlingarna
Innan förhandlingarna vidtog serverades smörgåstårta. Dragning skedde även på kvällens lotteri.
– Lokalavdelningens ordförande Stefan Ottosson läste upp namnet på sex medlemmar som avlidit under året. En stilla stund av eftertanke och stillhet följde innan vi gick vidare i mötet, berättar Carl-Gustaf Karlsson i KD.

Styrelsen 2009
Stefan Ottosson omvaldes till ordförande 2009 och Maritha Bengtsson omvaldes till vice ordförande för Kristdemokraterna i Vaggeryds kommun. Till övriga styrelseledamöter valdes på två år omval av: Lars-Erik Sandahl, Erling Andersson, Maritha Bengtsson, Elisabeth Staberg, Stern Bladh och nyval av Rode Enell och för KDU Patrik Isaksson. Kvarstående i styrelsen är Gunnel Elg, David Isaksson, Lars Ljungkvist, Elisabeth Ragnarsson, Hanna Sandén och Stefan Ottosson. Ersättare i styrelsen är Lars Kinderbäck och Andreas Svensson. Stern Bladh omvaldes som kassör.

Fler val
Som rikstingsombud nomineras Maritha Bengtsson och Patrik Isaksson med Hanna Sandén och Jenny Larsen som ersättare.
Till ledamot i distriktsstyrelsen föreslogs Marianne Andersson. Maritha Bengtsson är vald på två år och har en år kvar som ledamot i distriktsstyrelsen.

Uttalande
Årsmötet antog uttalandet: En kommun utan främlingsfientlighet skapas av dig och mig tillsammans!

Stefan talade
Stefan Ottosson framförde tankar inför kommande valrörelse och mandatperiod. Han betonade vikten av att vi jobbar fram ett lag som är villigt att axla politiska uppdrag av olika slag i nästa mandatperiod.

Uttalande vid årsmötet 2009:
En kommun utan främlingsfientlighet
skapas av dig och mig tillsammans!
Inlagt 20/2 2009

Många nya svenskar har de senaste åren bosatt sig i vår kommun och bidragit till en internationell och kulturell mångfald. Samtidigt ser vi tecken på att främlingsfientliga åsikter växer sig starkare i vårt samhälle vilket leder till konfrontationer och motsättningar.

Alla människors lika och okränkbara värde är grunden för Kristdemokraternas politik och måste också vara den grund på vilken vi tillsammans bygger samhället. Strävan ska vara gemenskap - inte att dela in människor i vi och dem. Vi Kristdemokrater kommer alltid att motverka krafter som graderar människors värde och som delar in människor efter vad man heter och vilka helger man firar. Att människor har olika kulturell bakgrund är inte ett bekymmer. Det är en rikedom.

Ideella krafter bidrar till en god integration i samhället. Kristdemokraterna vill uttala sin uppskattning för det engagemang som kyrkor, föreningar och enskilda i kommunen lägger ner för att våra nya kommuninvånare ska känna sig välkomna och bli en del i samhället.

Någon har sagt att ”likgiltigheten är mänsklighetens värsta fiende”. Det är därför viktigt att alla vi som tror på människors lika värde, reagerar när vi ser någon råka illa ut. Sloganen ”Rör inte min kompis” må ha några år på nacken men är lika aktuell i dag. Tillsammans kan vi driva främlingsfientligheten på flykten och skapa ett öppnare samhälle.

Kd vill bevara äktenskapet
mellan man och kvinna
Inlagt 8/2 2008

Kristdemokraterna i Vaggeryds kommun kräver att begreppet äktenskap reserveras för relationen mellan en man och en kvinna och att därför varje förslag att kalla könsneutrala relationer för äktenskap avvisas av Sveriges regering och riksdag.

Det uttalandet antog kommunens kristdemokrater vid sitt årsmöte i går kväll.
De pekar bland annat på att ”I alla tider har den livgivande föreningen mellan man och kvinna betraktats som samhällets själva urcell. Föreningen mellan man och kvinna har alltid haft ensamrätt till begreppet äktenskap och åtnjutit särskilt skydd från samhällets sida.”
Kristdemokraterna är enda parti som säger nej till könsneutrala äktenskap.

Dubbelt upp av Stefan
Inlagt 8/2 2008
Stefan Attefall och Stefan Ottosson stod i fokus vid årsmötet.

Elisabeth Staberg och Stern Blad – nya i styrelsen
Dubbelt upp av Stefan.
Anförande och uttalande.
Fika och lotterier.

Det var lite av huvudpunkterna när kristdemokraterna i går kväll samlades tillårsmöte i NTO-lokalen i Skillingaryd.
Gäst vid mötet av Stefan Attefall som är riksdagsledamot från Jönköping. Han är ordförande i riksdagens finansutskott och gruppledare för Kristdemokraterna i riksdagen.

Knäcker arbetslösheten
Han sa att det är förvånande att så få gläds åt att Sverige är på väg att knäcka arbetslösheten och utanförskapet.
Han berättade att arbetslösheten nu är den lägsta på 16 år.
–På ett år har utanförskapet minskat med 164.000 personer. Det är 450 människor om dagen som får ett bättre liv, som fått ett jobb att gå till. Och detta beror till en väsentlig del på alliansregeringens politik. Från bidrags- till jobbpolitik, från ams-åtgärder till riktiga jobb, påpekade Stefan Attefall.

Långt möte
Stefan Ottosson är ordförande för kommunens kristdemokrater och han hade mycket att stå i vid mötet. Det blev en lång samling där det efter Stefan Attefalls anförande var servering och lotterier.
Sedan var det dags för själva årsmötet, vilket gick ganska snabbt. Nyvalda i styrelsen blev Elisabeth Staberg och Stern Blad.

Per Bunnstad

Mellan anförande och årsmöte blev det samkväm.

Stefan Attefall kan nu vila sig; Han vann ett par priser vid årsmötet.

 

Årsmötet 2007
Inlagt 21 februari 2007

Måndagen den 19 februari 2007 var det årsmöte med Kristdemokraterna i Vaggeryds kommun i Folkets Hus, Vaggeryd.

Mötet inleddes med att Bengt-Olof Hoof från Dannäs till eget gitarrackompanjemang sjöng och kåserade under temat ”Möjligheternas tid är inte förbi”.

Rydefjärd talade
Landstingsrådet Lisbeth Rydefjärd från Bottnaryd berättade om hur programförklaringen för de samverkande partierna i landstingets majoritet vuxit fram. Lisbeth redogjorde för hur arbetet pågår med att förverkliga de tre områden som majoriteten särskilt vill uppmärksamma. Det är fler alternativ till den offentligt drivna sjukvården, förbättrad tillgänglighet samt en utvecklad primärvård. Ett första steg när det gäller alternativa driftformer har nu lagts fram.
Lisbeth svarade också på frågor från mötesdeltagarna.

Styrelsen
Stefan Ottosson omvaldes till ordförande och Lars Kinderbäck omvaldes till vice ordförande.
Till övriga styrelseledamöter valdes: Omval på två år av Börje Gustafsson, Lars-Erik Sandahl, Erling Andersson (sekreterare) Maritha Bengtsson, Lennart Andersson (kassör). Kvarstående Gunnel Elg, David Isaksson, Lars Ljungkvist, Elisabeth Ragnarsson, Hanna Sandén. För KDU Patrik Isaksson.Till ombud till distriktstämmorna valdes:
Ordinarie: Omval av Gunnel Elg, Lennart Andersson, Johnny Wackt, Lars Kinderbäck, Lars-Erik Sandahl, Kurt Enell, Mats Sandahl, Roland Berg, Stefan Ottosson och Elisabeth Ragnarsson.
Ersättare: Omval av Rodhe Enell, Jan-Allan Persson, Marianne Andersson, Ingrid Simonsson, Thomas Kimmehed, Marina Andersson, Per Pettersson och nyval av Carl-Gustav Karlsson och Arne Eriksson.

Fyra motioner
Av styrelsen verksamhetsberättelse framgick att ett stort antal aktivt medverkat i årets verksamhet. Under året har fyra motioner inlämnats till kommunfullmäktige och just nu är motionen, Kommunalt vårdnadsbidrag/barnomsorgskonto- Valfrihet för föräldrarna, på kommunfullmäktiges ärendelista.

 

Stefan Ottosson valdes till ny ordförande
Inlagt fredag 10 februari 2006

Kristdemokraterna hade i går kväll årsmöte på Grönelund i Skillingaryd och Stefan Ottosson valdes till ny ordförande efter avgående Knut Enell.

Mötet inleddes med att Stefan Aronsson framförde ett antal sångnummer till ackompanjemang av Anders Andersson piano, Stefan Ottosson elbas och Stefan Johansson trummor och tal av kommunstyrelsens ordförande i Sävsjö, kristdemokratiska kommunalrådet Stefan Gustavsson.

Viktiga frågor
Stefan berättade om vad han anser vara viktigt för ett framgångsrikt arbete. De två nyckelorden: tala positivt och tillsammans är grunden för ett gott arbetsklimat. Allt går lättare om man samarbetar och har en tydlig gemensam vision. Han gav i sitt anförande goda exempel från det dagliga arbetet i Sävsjö kommun.

Nya styrelen
Stefan Ottosson valdes till ny ordförande för Kristdemokraterna i Vaggeryds kommun. Lars Kinderbäck omvaldes som vice ordförande.
Till övriga styrelseledamöter valdes på två år: omval av Gunnel Elg, David Isaksson och Lars Ljungkvist, nyval av Elisabeth Ragnarsson, Hanna Sandén. Kvarstående Börje Gustafsson, Lars-Erik Sandahl, Erling Andersson, Maritha Bengtsson, Lennart Andersson. För KDU Patrik Isaksson
För hemsidan http://www.vaggeryd.kristdemokrat.se ansvarar Carl-Gustaf Karlsson.

Uttalande
Årsmötet antog ett uttalande ”Vänskapsband – samverkan mellan unga och äldre” som uppmanar till att knyta vänskapsband mellan skola och äldreomsorg för att överbrygga generationsklyftor. Uttalandet kommer att vara underlag för en motion till kommunfullmäktige.

Vänskapsband – samverkan
mellan unga och äldre
Uttalande antaget vid årsmötet den 9 februari 2006. Inlagt här 10 februari 2006
Till skillnad från levnadsförhållandena i början av förra seklet finns idag klara gränsdragningar mellan unga och äldre i vårt samhälle. Umgänget och utbytet mellan generationerna blir därför tyvärr alltför sparsamt. När flera generationer bodde på samma gård eller i nära umgänge i samma by skedde ett ständigt utbyte av traditioner och erfarenheter från äldre till yngre och även vice versa. På grund av dagens gränsdragningar mellan generationerna kommer den kunskap och erfarenhet som finns hos våra äldre sällan våra unga till del. Detta trots att forskning visat att barns umgänge med vuxna har stor betydelse för barnens utveckling.
 
För att överbrygga de generationsklyftor som finns i dagens samhälle vill vi Kristdemokrater därför uppmana till att knyta vänskapsband mellan, i första hand, skola och äldreomsorg. Vi uppmanar därför varje grundskoleklass i vår kommun att knyta vänskapsband med till exempel en avdelning inom äldreomsorgen eller eventuellt en pensionärsgrupp eller liknande inom i vår kommun. Hur utbytet mellan de unga och de äldre skall utformas begränsas bara av fantasin. Lussetåg och sångstunder kan vara ett förslag. Brevskrivning och intervjuer är ett annat. Målet bör vara minst en aktivitet (en dag) per termin.
 
Genom att skapa vänskapsband ökar förståelsen för att vi alla, oavsett ålder, behöver varandra. Vi är övertygande om att detta kommer att ge många positiva effekter på barns och äldres välbefinnande i vår kommun.
 
Kristdemokraterna i Vaggeryds kommun

 

 

Tofterydsbo är vinnare
i provval till landstinget
Inlagt 30 sep 2005 – information från Kristdemokraterna , här redigerat
Mariann Andersson från Tofteryd segrade i provvalet till landstinget.
Foto: Per Bunnstad Finnveden Fredag

Partiledaren Göran Hägglund och landstingspolitikern Mariann Andersson från Tofteryd hamnar i topp när kristdemokratiska medlemmar sagt sitt i provvalet för Jönköpings län.

– När vi summerar provvalsrösterna för riksdags- och landstingsvalet ser
vi att 32 procent av medlemmarna i länet har deltagit. Det är en positiv signal
att allt fler vill vara delaktiga, säger nomineringskommitténs ordförande Acko Ankarberg Johansson.

Partiledaren i topp
– Partiordförande Göran Hägglund hamnar i topp när medlemmarna väljer vem som ska stå överst på listan. Vice partiordförande Maria Larsson kommer därefter och ingen annan kandidat är i närheten av partipresidiets popularitet. Detta stärker intrycket av partipresidiets popularitet och starka förankring i länet.

Mariann är populär
Mariann Andersson, undersköterska från Tofteryd, är medlemmarnas favorit i landstingsvalet för Vaggeryd och Värnamo gemensamma valkrets och man vill henne som landstingsvalkretsens toppnamn. Hon följs sedan av Torbjörn Eriksson, läkare, Värnamo som regionens toppnamn i landstingsvalet. Arnold Carlzon, lärare, Värnamo, får dock flest kryss i landstingsvalet, 97 stycken. Stig Claesson, Bredaryd hamnar på tio-i-topplistan för riksdagsvalet.

Riksdagen med förstamarkeringar (kryss)
Göran Hägglund, 46 år, partiledare 344 (880) Bankeryd
Maria Larsson, 49 år, riksdagsledamot 299 (881) Gnosjö
Siewert Öholm, 66 år, journalist 44 (619) Stockholm
Carin Stenström, 57 år, redaktör 14 (217) Norrköping
Micael Forsmyr, 35 år, egen företagare 9 (58) Vetlanda
Stefan Attefall, 45 år, riksdagsledamot 7 (526) Jönköping
Stig Claesson, 53 år, företagare 5 (265) Bredaryd
Christer Fjordevik, 59 år, präst 5 (259) Värnamo
Margareta Andersson, 50 år, lantbrukare 5 (126) Malmbäck
Simon Rundqvist, 30 år, läkare 4 (212) Jönköping


Landstinget med förstamarkeringar (kryss)
Mariann Andersson, 48 år, undersköterska 18 (86) Tofteryd
Torbjörn Eriksson, 33 år, läkare 16 (86) Värnamo
Monica Dahlgren, 62 år, distriktssköterska 10 (68) Värnamo
Arnold Carlzon, 52 år, lärare 9 (97) Värnamo
Donald Crona, 54 år, kronofogde 9 (90) Värnamo
Börje Gustafsson, 55 år, planerare 9 (73) Skillingaryd