Centern Skillingaryd/Vaggeryd    www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Startsidan för föreningar

Raymond omvald – Jan fick guld
Inlagt tisdag 30 mars 2010

Från vänster distriktsordförande Raymond Pettersson följd av dem som fick guldnålar: Siv Karlsson, Jan Andersson, Ann-Marie Nilsson, Rozita Edfeldt och Lennart Bogren. Foto: Alexandra Rönnqvist

På stämman togs beslut om att slå ihop Centerkvinnornas styrelse med distriktsstyrelsen. Från vänster: mötesordförande Åke Johansson, Jönköping, vice ordförande Gunvor Nygren, Reftele och protokollsekreterare Centerkvinnornas Ann-Cathrin Gunnar, Nässjö. Foto: Alexandra Rönnqvist

Under lördagen 27 mars besökte drygt 170 entusiastiska Centerpartister från länet Huskvarna Folkets Park. På förmiddagen hölls distriktets årliga vårstämma med premiärvisning av filmen En härlig tid, guldnåleutdelning och val av styrelse. Noteras kan att Raymond Pettersson, Värnamo – till vardags lärare på Fenix Kunskapscentrum i Vaggeryd, omvaldes som ordförande för distriktet och Jan Andersson från Vaggeryd fick guldnål.

I år fyller Centerpartiet 100 år och det firas i hela landet, bland annat har Centerpartiets riksorganisation tagit hjälp av Lennart Svensson som producerat filmen En härlig tid som visar Centerröreslens framväxt från Carl Berglund i Gimmene fram till Maud Olofsson i Högfors. På vårstämman var det premiärvisning av filmen i länet. Centerdistriktet i Jönköping bildades 1916 är ett av de äldsta distrikten.

Många kändisar
Filmen innehåller arkivbilder, journalfilmer och valfilmer som blandas med intervjuver med kända Centerpartister såsom Thorbjörn Fälldin, Karin Söder och Olof Johansson. En härlig tid har en spännande mix av dokumentära inslag, korta spelfilmsinslag och underhållande arkivklipp ur gamla valfilmer.

”Det var inte mitt fall i alla fall”
Ett klipp från Centerpartiets valvaka 1976 då Thorbjörn Fälldin blev statsminister gav många skratt i Folkets Park i Huskvarna. När det var klart att Centerpartiet vann valet 1976 steg Fälldin upp på en stol under valvakan och fick en mikrofon i sin hand. Han hann inte säga mycket innan han hörde ett brak snett bakom sig. Han vände sig om och såg en fotograf som hade ramlat, efter ett försök att kliva upp på ett bord för att få en översiktsbild, och sa så där ja, det var inte mitt fall i alla fall.

Guldnålar utdelades
Innan stämmoförhandlingarna drog igång steg distriktsordförande Raymond Pettersson upp på scenen och delade ut guldnålar till fem Centerpartister.

Guld: Jan Andersson, Vaggeryd
Jan blev medlem och sekreterare Centerpartiets Ungdomsförbund i Svenarum redan 1975. Sedan dess har han varit obrutet varit aktiv i ungdomsförbundet, partiet och inom kyrkan i Svenarum och Byarum. Jan har haft ett flertal förtroendeuppdrag under åren. Han har bland annat varit vice ordförande i Vaggeryds Eöverk och Vaggeryds energi. Framför allt är han känd som en stridbar och ödmjuk ordförande i socialnämnden i Vaggeryds kommun, där han suttit sedan 2001.

Guld: Siv Karlsson, Torskinge
Siv har 45 aktiva år bakom sig och beskrivs som en riktig gräsrot i politiken, eldsjäl och centerveteran. Hon är ordförande i Torskinges avdelning sedan 2004 och har dessförinnan varit sekreterare, studieledare och studiecirkelledare. Hon leder själv en studiecirkel i friskvård, är ordförande i Torskinge krukoråd och krykvärd. Sedan 1959 har Siv varit lantbrukare, men redan 1984 blev hon änka och fick då ta hela ansvaret själv för både gård och barn. I dag är djur, trädgård och porslinsmålning stora intressen.

Fler nålar
Övriga tre mottagare av guldnålar var Rozita Edfeldt, Jönköping, Lennart Bogren, Hult, Eksjö och Ann-Mari Nilsson, Jönköping

Sammanslagning
Under stämman beslutades att slå ihop distriktet och Centerkvinnornas styrelse till en. Det innebär att den nya distriktsstyrelsen nu ska representera både Centerpartiet och Centerkvinnorna i länet. Anledningen till sammanslagningen är att få ett bra sätt att samordna de båda organisationerna. För att uppnå en jämnare känsfördelning i styrelsen beslutade stämman att utöka från 15 till 17 ledamöter.

Styrelsen
Ordförande Raymond Pettersson, Värnamo
Vice ordförande Per Eriksson, Nässjö
Övriga ledamöter
Bengt Petersson, Gislaved
Ann-Cathrin Gunnar, Nässjö
Jan Andersson, Vaggeryd
Helena Stålhammar, Vetlanda
Egon Waldemarsson, Habo
Nexhat Shabani, Vaggeryd
Carina Johansson, Gislaved
Bengt-Göran Fransson, Gnosjö
Hans Gustafsson, Jönköping
Conny Sixtensson, Eksjö
Gunilla Hjelm, Vetlanda
Eva Lundemo, Jönköping
Karl-Gustav Svensson, Sävsjö (nyval)
Inga-Maj Eleholt, Gislaved (nyval)
Mirjam Johansson, Sävsjö (nyval)


Centerns toppar till kommunvalet
Inlagt måndag 15 mars 2010
Nexhat Shabani, Ulf Abrahamsson, Roger Andersson, P-O Toftgård, Sven Samuelsson samt Kristina Nordquist är toppar på listan till kommunvalet. Privatbild

Centern har fastställt sin lista till höstens val och toppar gör Ulf Abrahamsson och Nexhat ”Nedde” Shabani. Det är för övrigt mest män i topp. Det är elva män och fem kvinnor på den gemensamma kommunlistan

Det var vid årsmötet som listan fastställdes. En annan programpunkt var information av Evald Andersson om historiken kring skjutfältskampen.
– Det var mycket uppskattat och där står helt bakom de tankar aktionsgruppen och kommunen delar, säger Sven Samuelsson som för övrigt omvaldes till ordförande för Centern.

Övriga styrelsen
Vice ordförande är Nexhat Shabani och övriga i styrelsen Ulf Abrahamsson, Sverker Bernhardsson, Christina Thorstensson, Inger Johansson, Jan Andersson och Ann-Britt Weinerling.

Kommunlistan
  1. Ulf Abrahamsson, Vaggeryd
  2. Nexhat Shabani, Vaggeryd
  3. Kristina Nordquist, Hok
  4. Sven Samuelsson, Skillingaryd
  5. Per-Olof Toftgård, Skillingaryd
  6. Roger Andersson, Hok
  7. Ann-Britt Weinerling, Bondstorp
  8. Thomas Mörhed, Vaggeryd
  9. Medo Karic, Klevshult
10. Jonas Toftgård, Skillingaryd
11. Gunnel Johansson, Skillingaryd
12. Oscar Nordquist, Hok
13. Eva Toftgård, Skillingaryd
14. Martin Almqvist, Vaggeryd
15. Marie Olsson, Hok
16. Sverker Bernhardsson, Vaggeryd


Centerns femklöver till landstingsvalet
Inlagt tisdag 2 mars 2010
Maria Leifland, Kristina Nordqvist, Nedde Shabani, Helena Berntsson och Raymond Pettersson är toppkandidaterna för Centern i valkretsen för Värnamo-Vaggeryd.

Centern i valkretsen för Värnamo-Vaggeryd går till landstingsval med en glad kvintett samt säkert lika glada kandidater i övrigt.

I dag har Centern två mandat från valkretsen: Helena Berntsson, 66, Torp, Värnamo och Evald Andersson, 68, Torp, Tofteryd. Evald som varit sjuk under delar av landstingsperioden kandiderar inte med Helena är fyra på listan.

Toppkandidaterna
Förstanamn är Maria Leifland, 56, som bor i Långshult mellan Bor–Horda. Tvåa är Raymond Pettersson, 47 från Värnamo och trea Kristina Nordquist, 52, från Hagafors i Hok. Joe Aronsson, Värnamo är femma men han var inte med vid dagens pressinformation, men det var sexan, ynglingen i gänget: Nexhat ”Nedde” Shabani, 28, från Vaggeryd.

3,8 barn per kandidat
Det här är en kvintett med olika grad av erfarenhet från vården. En sak har de i alla fall gemensamt: de har många barn tillsammans: 19 så här långt med Kristina i topp med sina sju.

Går till val på...
Centern fastställer sitt landstingspolitiska program för hela länet den 27 mars men i stort vet man vad man ska gå till val på. De fem pekar på frågor som:
– Fortsätta utveckla frågor kring vårdvalet.
– Förebyggande vård.
– Fortsatt satsning på tre sjukhus.
Dessutom noterar man att man det finns ett klart uttalat mål: att fortsätta alliansstyret i landstinget. Man räcker inte ut något lillfinger till Socialdemokraterna.

Ettan
Maria Leifland har tidigare varit kommunalråd i Värnamo kommun men numera är det framför allt landstingspolitik som gäller, plus att hon också är riksdagskandidat.
– Det förebyggande arbetet som om folkhälsorådet och i övrigt är mycket viktigt, poängterar hon.

Tvåan
Raymond Pettersson har tidigare varit landstingspolitiker – just nu ersättare – och han är i egenskap av lärare vid Fenix i Vaggeryd känd i hela regionen.
– Genom vårdvalet är det patienten som är än mer i fokus och vi kommer att jobba för att utveckla de möjligheter som finns, säger Raymond.

Trean
Kristina Nordquist har främst varit kommunpolitiker men nu blir det även landstingfrågor.
– Som ordförande i kommunens folkhälsoråd har jag märkt hur viktigt det är med friskvård. den förebyggande vården är oerhört viktig, påpekar hon.

Fyran
Helena Berntsson har en lång erfarenhet av landstingsfrågor och hon kandiderar även i år:
– Det är stora utmaningar inom vården som att fortsätta satsningen på sjukhuset i Värnamo och på vården i övrigt, säger hon.

Femman (sexan)
Nedde Shabani har haft kommunala uppdrag men aldrig tidigare något inom landstinget:
– Nej, men som ung kan man ha ett nytänkande, poängterar han.

Vård i Forsheda
Kvintetten tror mycket på vårdvalet. Man ser redan positiva saker som att det blir en vårcentral i Forsheda, åtminstone som en filial. Man pekar på möjligheten till kvällsöppna vårdcentraler, satsning på hälsokontroller och mycket annat.
– Det är viktigt att man ska känna sig trygg med vården och det finns stora utmaningar, avrundar de fem från Centern.

Per Bunnstad

Hela C-listan till landstinget:
1. Maria Leifland,
    Horda
2. Raymond
    Pettersson,
    Värnamo
3. Kristina
    Nordquist, Hok,
4. Helena Berntsson,
    Värnamo
5. Joe Aronsson,
    Värnamo
6. Nexhat Shabani,
    Vaggeryd
7. Ing-Marie
    Karlsson,
    Bredaryd
8. Stefan Widerberg,
    Horda
9. Ulf Abrahamsson,
    Vaggeryd
10. Johan Hilding,    Hånger
11. Nina Arnes,    Värnamo,
12. Ann-Britt    Weinerling,
     Bondstorp
13. Lars-Olof    Svensson,
    Hånger
14. Thomas Mörhed,    Vaggeryd
15. Marie Olsson,    Hok


Kristina lämnar fullmäktige
Centerns Kristina Nordqvist från Hagafors lämnar nu med omedlbar verkan kommunfullmäktige men behåller övriga uppdrag i kommunen som ordförande i tekniska utskottet och ledamot i kommunstyrelsen.

Det har varit lite turbulens inom Centern på sistone men Kristinas avsägelse har inte med det att göra.

Studerar
– Nej, jag läser på Högskolan och tiderna krockar med fullmäktige, säger Kristina.
Hon slutar i fullmäktige omedelbart och är inte med vid morgondagens sammanträde.

Högt till tak
Att det annars varit en hel del diskussion och meningskiljaktigheter inom Centergruppen medger kommunkretsens ordförande Sven Samuelsson.
– Men vi har högt till tak och diskuterar gärna, säger han.
Samtidigt noter Sven att det blåst över och nu har man arbetsro.
(inlagt söndag 13 december 2009)

Centern blir kvar i samarbetet
Inlagt söndag 29 november 2009

Det har de senaste dagarna varit lite turbulens inom politiken sedan Centerns Ulf Abrahamsson och Jim Lejon sagt att samarbetet inom borgerligheten är sådant att man kanske hoppar av. Men i dag har Centern haft ett möte och man fortsätter samarbetet.

På plats vid mötet i dag fanns centerns kretsordförande Sven Samuelsson och de fem fullmäktigeledamöterna.
– Visst har vi kritik mot bristen på informationen från kommunledningen men samtidigt är det också upp till oss själva att söka information, säger Sven Samuelsson

Se framåt.
Centern kommer att vara kvar i samlingsstyret med de övriga borgerliga partierna.
– Vi vill se framåt och kommer att jobba tillsammans, säger Sven.

Kritik
Det blir alltså ingen splittring trots den starka kritiken mot kommunalrådet Bengt Dahlqvist (M). Centern anser att man inte fått den insyn som man borde få. Det finns också stark kritik mot att kommunalrådet tecknade ett avtal om fem miljoner till ett järnvägsspår i Jönköpings kommun utan att ha beslutet politiskt förankrat.

S+C...
Från Socialdemokraterna har det nu diskuterats att man åter ska söka samarbete med Centern efter nästa års val.
– Allt är öppet men det är alldeles för tidigt att säga något om det, påpekar Sven.
Just nu är det samarbete som gäller.

Per Bunnstad