Arbetarnas kulturråd www.skillingaryd.nu
Till startsidan för föreningar

 

Stipendiater
1977 Gunnar Blansch, Skillingaryd
1978 Otto Gustavsson, Skillingaryd och Anshelm Johansson, Skillingaryd
1979 Erik Nykvist, Skillingaryd
1980 Annie Mattsson, Skillingaryd
1981 Harald Johansson, Skillingaryd
1982 Simon Lindén, Skillingaryd
1983 Torsten Andersson, Skillingaryd
1984 Thorild Andersson, Skillingaryd
1985 Karl Gustavsson, Skillingaryd
1986
1987 Arne Nykvist, Skillingaryd
1988 Lisa Réen, Skillingaryd
1989 Erik Fredén, Skillingaryd
1990 Sven-Erik Alkemark, Skillingaryd
1991 Erik Persson, Skillingaryd, Erik Fredriksson, Vaggeryd
1992 Harald Osbäck, Skillingaryd, Lars Stark, Vaggeryd
1993 Åke Sköld, Skillingaryd, Ingemar Andersson, Vaggeryd
1994 Ulla Lagerstrand, Skillingaryd, Allan Granath, Vaggeryd
1995 ????????
1996 Eve Bordin, Skillingaryd, Elin Larsson, Vaggeryd
1997 Carl-Olof Nyréus, Skillingaryd, Åke Johansson, Vaggeryd
1998 Stig Weijhed, Skillingaryd, John Idh, Vaggeryd
1999 Assar Flodin, Vaggeryd
2000 Björn Edvinsson, Skillingaryd
2001 Gunnar Magnusson, Vaggeryd
2002 Ingeborg Palm, Skillingaryd
2003–2006 Priset utdelades inte
2007 Wivianne Nykvist (from i år: socialdemokraternas förstamajstipendium)

HÄR FÖLJER TEXTER OM KULTURSTIPENDIATER - SKA KOMPLETTERAS

1991
Erik och Erik får kulturpris
vecka 14/1991. Här något redigerad med mellanrubriker
Bildtexter - bilderna kommer senare
Erik Fredriksson, Vaggeryd, hyllas på första maj som kulturpristagare. Erik Persson, Skillingaryd, är en av många gräsrötter inom arbetarrörelsen och han får nu kulturpris.

Erik Fredriksson och Erik Persson heter årets kulturstipendiater, utsedda av Arbetarnas kulturråd i Vaggeryds kommun. De blir i centrum för Förstamajfirandet och föräras vardera ett stipendium om 1.000 kronor, diplom och Wigforss-plakett.

Det var 1977 som Gunnar Blansch fick det första kulturpriset och hittills är det 20 personer som tilldelats utmärkelsen.

Fredriksson började 1932
Erik Fredriksson gick 1932 med i Byggnadsföreningen Framåt i Vaggeryd och blev sedermera ledamot i styrelsen. Folkets hus har legat honom varmt om hjärtat och han haft olika uppdrag som sekreterare och kassör under 40 år. Det var i samband med att Folkets hus tillbyggdes för några år sedan som Erik drog sig tillbaka.

Sång och musik – stort intresse
Hans allra största intresse har annars varit sång och musik. För sina insater inom dessa områden fick han 1985 kommunens kulturstipendium. Erik har ofta spelat när arbetarrörelsen haft samlingar.

Gick med i SSU på 1930-talet
Han var på 1930-talet med i SSU, den socialdemokratiska ungdomsklubben, men har inte senare i livet engagerat sig politiskt. En av de två sönerna, Jan, är däremot aktiv socialdemokrat i Vaggeryd. Den andre sonen, Stig, är ansvarig utgivare för Jönköpings Posten.

Anspråkslösa
– Det här var alldeles för mycket säger de två kulturpristagarna.
De tycker inte att de uträttat några stora saker:
– Men vi har i år önskat ge priserna till ett par gräsrötter som kanske inte syns mest men som är oerhört värdefulla för arbetarrörelsen.
Det säger Erik Nykvist, ordförande i Arbetarnas kulturåd.

Erik har varit socialdemokrat i hela livet
Erik Persson är bosatt i Skillingaryd. Han kom tidigt med i SSU och har varit socialdemokrat i hela sitt liv. Han har varit aktiv i Svenska Metallindustriarbetareförbundet och var i många år dess kontaktman på arbetsplatsen Ahlgrens.

Fick med arbetarna i facket
När Erik kom tillbaka till Ahlgrens efter jobb i Huskvarna var inte en enda av arbetarna fackligt anslutna. Året var 1950, men efter ett tag hade Erik skrivit in alla som medlemmar.

Fanbärare på 1 maj
Han har under årens lopp i övrigt varit revisor inom arbetarrörelsen och var i många år fanbärare på Första maj.
I år kommer de två veteranerna att vara i centrum för firandet på Första maj. Då delas nämligen priserna ut.

Per Bunnstad


1992
Lars och Harald
får stipendium
vecka 15/1992
Bildtexter:1. arkivbild:Lars Stark är en av arbetsrrörelsens stora profiler och 1 maj har alltid varit en viktig dag i hans liv. I år står han själv i centrum eftersom har får ta emot arbetarrörelsens kulturstipendium.
2 breddare, tre personer
Hösten 1991 och samling på Skillingaryds läger. Från vänster ses kulturpristagaren Harald Osbäck, Rolf "Dallas" Gustavsson och Enar Skillius.

Lars Stark, 68, och Harald Osbäck, 78, kommer att stå i centrum vid firandet av 1 maj i Vaggeryd respektive Skillingaryd. De får ta emot stipendium av Arbetarnas kulturråd.

Lars Stark har gjort sig allra mest känd som företrädare för kommunisterna i Vaggeryd. Men han har också haft en rad fackliga uppdrag som kassör i LO-sektionen, ordförande i Pappers avdelning, ordförande i SALF – arbetsledarna – och ledamot i Byggnads avdelning.

Har alltid varit påläst
Få har som han kunnat fängsla en publik och även politiker på andra sidan den politiska skalan har uppskattat honom för hans kunnighet. Han var alltid under sina år i fullmäktige - slutade så sent som i höstas - alltid påläst.

Kämpade mot Munksjös nedläggning
1941 gick Lars med i ungdomsförbundet och fick sina första kommunala uppdrag i slutet av 1950-talet. Det fackliga intresset har också varit stort och han var en av dem som kämpade mot nedläggningen av Munksjö i Götafors, Vaggeryd, där han hade sin arbetsplats.

Började 1929 på lägret
Harald Osbäck har inte en lika diger meritlista, men har han varit en hel del fackligt aktiv i sitt arbete på Skillingaryds läger. 1929 började Harald jobba på lägret, där för övrigt redan brodern Tage och fadern Rudolf jobbade. Så småningom blev Harald fast anställd och kom 1935 med i facket. Under årens lopp har han haft olika uppdrag som skyddsombud.

Kan lägrets historia
Harald får inte minst utmärkelsen för sitt gedigna kunnande och intresse av Skillingaryds läger. Ingen kan dess historia så väl som just han. Harald har också förmågan att föra olika historier vidare till kommande generationer.
De två veteranerna får på 1 maj ta emot Wigforss-plakett, diplom, blommor och en mindre penningsumma.


 Vecka 15/1992
Arbetarnas kulturråd:
Munkaled och vandringsled -
lämpliga som beredskapsjobb
Bilden, arkivbild som jag har med mig är en breddare 2 x 55 ca eller 3 x 80 cirka, Kan även göras högre
Bildtext:
Det är 1984 och delar av munkavägen Nydala-Byarum grävs fram. Nu vill arbetarnas kulturråd att beredskapsarbetare sätts in för att Munkaleden ska ställas i ordning. (Bild: Seth Lindgren)

Arbetarnas kulturråd i Vaggeryds kommun har flera förslag på lämpliga beredskapsarbeten. I en skrivelse till länsstyrelsen miljöenhet föreslås två projekt.
I kommunen finns omkring 500 arbetslösa varav 327 går på någon form av utbildning. Resterande är helt utan sysselsättning och av dessa är ett 20-tal ungdomar:
- Det finns flera angelägna objekt som skulle kunna ställas i ordning av beredskapsarbetare, säger Erik Nykvist i kulturrådet.
Han pekar på historiska objekt som Munkaleden och fornlämningar utmed vandringsleden mellan Fåglabäck och Båramo:
- Informationstavlor och åskådarplatser är behövliga och Munkaleden skulle också kunna bli en sevärd, menar Erik och hans kollegor i kulturrådet.
Munkaleden anlades troligen redan i slutet av 1100-talet av munkar frånN Nydala. De byggde en väg över mossarna och kom så småningom till Byarum. I flera mossar finns än i dag stockar kvar som minner om den gamla vägen och i något vattendrag finns också rester av broar.

 

 

15/94
Ulla och Allan
får kulturpris

Bildtexter:
1 Ulla
Ulla Lagerstrand har varit sekreterare i en rad föreningar och än i dag har hon en sådan syssla, i PRO.2 Allan
Allan Granath är ett välkänt namn inom arbetarrörelsen, tredje generationen som är uppvuxen i det hus som avbildats på målningen.


Ulla Lagerstrand, 68, från Skillingaryd och Allan Granath, 70, från Vaggeryd får på 1:a maj ta emot årets kulturstipendium. Det är Arbetarnas Kulturråd som delar ut diplom, Brantingplakett, blommor och 500 kronor till vardera stipendiaten.
Ulla Lagerstrand är uppvuxen i Bankeryd och kom redan 1942-43 med i den socialdemokratiska ungdomsklubben. Hon blev sekreterare och gick 1945 en styrelsekurs på Bommersvik:
- Det var en fantastisk upplevelse, tyckte jag och jag engagerade mig även fackligt, säger Ulla.
I tio år jobbade hon som sömmerska i Jönköping och var aktiv i Beklädnadsarbetareförbundet. 1953 flyttade familjen till Skillingaryd:
- Jag var hemma i 16 år när barnen växte upp, men var till viss del aktiv i Kvinnogillet och Socialdemokratiska Kvinnoklubben i Skillingaryd, säger Ulla.
Hon började arbeta på Swed-Form i Skillingaryd och var i cirka 20 år med i avdelningsstyrelsen för träindustriarbetarna.
En plikt
Ulla är ingen kvinna som synts på barrikaderna. Men hon har känt det som sin plikt att arbeta fackligt:
- Min far var en äkta sosse och han vakade över mig så att jag skulle gå till vallokalen när jag fick första första gången. Än i dag står jag fast vid samma parti, säger Ulla.
Politiska diskussioner har aldrig varit något som Ulla strävat efter, men hon har sin inställning klar:
- Visst känns det uppmuntrande att få en sådan här belöning efter alla år. Det har blivit många timmars arbete, konstaterar Ulla, som efter drygt 50 år fortfarande är sekreterare, nu i pensionärsföreningen PRO.
Vaggerydsbo
Allan Granath är en genuin vaggerydsbo. Hans farfarsfar kom från Ekhult i Tofteryd 1842 - Allan kan det mesta om sina anfäder, aktiv i Vaggeryds Genealogiska Förening som han är.
När Allan var tio år dog hans mor och fadern hade svårt att få arbete. Det var ont om arbeten i början på 1930-talet när vagnsindustrin var på nedgång. Det var under dessa förhållanden Allan växte upp och det formade honom politiskt och fackligt.
Allan började jobba på Vaggeryds Chuckfabrik, en föregångare till nuvarande Vaggeryds Hydraulik och 1942 blev han uppbördsman för de fackliga avgifterna:
- Gunnar Blansch från Skillingaryd kom till Vaggeryd och jag tror att han hade med sig Göte Palm. Vi hade ingen avdelning i Vaggeryd, men i Skillingaryd fanns en sådan, säger Allan.
När avgifterna tagits upp cyklade Allan ned till Skillingaryd och hem till Gunnar på ”Kaffegatan” för att lämna ifrån sig pengarna.
Ännu aktiv
Efter 2-3 år bildade man i Vaggeryd en egen avdelning och senare kom Allan med i styrelsen. Under några år var han för övrigt ordförande. Ett annat fackligt arbete har varit ordförandeskapet i verkstadsklubben på Vaggeryds Mekaniska.
På 1950-talet började Allan engagera sig i det politiska och är fortfarande med i styrelsen för Vaggeryds Socialdemokratiska Förening. I arbetarekommunens styrelse avgick han nyligen som ledamot och kassör.
Allan har haft en rad kommunala uppdrag som ledamot i socialnämnden, kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Vid sidan om har han också idrottat en del. Skidåkning är ett av intressena och han genomfört kring dussinet Vasalopp.
Allan får ta emot sitt pris i smband med 1:a-majdemonstrationen i Vaggeryd och utdelare blir Kenneth Åberg, vice ordförande i kulturrådet. Motsvarande utdelning till Ulla Lagerstrand sker i Skillingaryd och där är det kulturrådets ordförande Erik Nykvist som svarar för prisutdelningen.
Per Bunnstad

o16/96
Gräsrötter
får kulturpris
Bildtexter
1
Elin Larsson tilldelas årets kulturstipendium för Vaggeryds del.
Bildtext 2
För Skillingaryds del blir det Eve Bordin som får ta emot kulturpriset.


Det blir två gräsrötter som får ta emot årets kulturstipendier, vilka delas ut på första maj. Det är Arbetarnas Kulturråd i Vaggeryds kommun som delar ut priser.
I år föräras Elin Larsson från Vaggeryd och Eve Bordin från Skillingaryd.
Elin Larsson har bland annat varit kassör inom socialdemokraterna i Vaggeryd i många år och har haft en del andra politiska uppdrag som i kvinnoklubben. Hon är också en duktig konstnär. Elin målar mycket vackert.
- Ojdå, det visste jag inte om, säger Elin när Finnveden lämnar över nyheten.
Elin blir minst sagt överraskad och förvånad, men samtidigt tycker hon att det känns hedrande.
Eve Bordin har haft uppdrag inom Folkets Park och inom socialdemokraterna. Han kan också sägas vara en gräsrot som alltid varit intresserad av arbetarrörelsen.
Eve är liksom Elin numera pensionär men är fortfarande en sann arbetarkämpe. Ingen av dem syns utåt på barrikaderna utan är sådana som alltid ställer upp och som gör mycket som inte syns utåt.
Per Bunnstad

 

o18/97
Årets kulturstipendiater utseddaNedryckareÅke en samlare
av 1:a majmärken

Bildtexter:
1 porträtt Åke, arkiv J1:2 (jag har nog någon annan om den inte finns)
Åke Johansson tilldelas för Vaggeryds del årets stipendium på 1:a maj.
2 porträtt Carl-Olof
Carl-Olof Nyréus från Skillingaryd får ta emot stipendium på 1:a maj.
3 färgbild
För Åke Johansson har 1.a maj alltid spelat en stor roll, inte minst tack vare den kompletta samlingen av 1:a majmärken. Foto: Tommy Bunnstad

Två veteraner med tillsammans 100 aktiva år inom arbetarrörelsen får i morgon ta emot fina utmärkelser. Det är Åke Johansson, Vaggeryd och Carl-Olof Nyréus, Skillingaryd, som föräras Arbetarnas Kulturråds Kulturstipendium.
För Åke har 1:a maj alltid spelat en central och då inte bara just den dagen. Han är nämligen samlare av lite av varje och inte minst av 1:a majmärken. Han har en komplett samling som han ställt ut i olika sammanhang.
– Han är en genuin folkrörelseman, buren av ideal som i fack, broderskapsgrupp och arbetarekommun visat det nästa prov på intresse, trohet och övertygelse, säger Kenneth Åberg, vice ordförande i Arbetarnas Kulturråd.
Därtill har Åke arbetat inom den lokala konsumentkooperationen i 50 år samt inom idrott, frikyrka och övrigt föreningsliv gjort sig känd som en trogen medarbetare.
Hedrande
– Visst känns det hedrande men samtidigt mycket överraskande, säger Åke.
1945 var han med om att starta Handelsanställdas avdelning i Vaggeryd och Skillingaryd och han har haft en rad uppdrag, såväl som ordförande, sekreterare som kassör.
1951 blev han medlem i Vaggeryds Broderskapare - de kristna socialdemokraterna och var kassör åren 1952-1988. Just kassör är något som man förknippar Åke med:
– Ja, det har blivit ett och annat uppdrag, konstaterar han.
Han är aktiv i Vaggeryds Missionsförsamling och varit ordförande i dess ungdomsorganisation SMU. Han har också haft kommunala uppdrag, bland annat i socialnämnden. Tillsammans har han drygt 25 års kommunalt arbete bakom sig.
Åke kommer från en familj där fadern var en på sin tid mycket känd socialdemokrat. Han hette Gustav Johansson, oftast kallad Gustav i Högås.
Carl-Olof kom 46
Carl-Olof Nyréus kom till Skillingaryd från värmländska Karlskoga 1946 och fick nästan direkt fackliga uppdrag på sin arbetsplats, Bröderna Bergkvist Mekaniska. Han blev skyddsombud och engagerad inom metalls avdelning.
Snart kom han också med i ABF:
– Ja, han var en mycket duktig medarbetare, säger Erik Nykvist som är ordförande i Arbetarnas Kulturråd och som ett tag var ordförande för ABF.
Carl-Olof har alltid varit duktig med pennan och blev sekreterare i ABF, en organisation som 1958 var med om att starta Skillingaryds Manskör:
– Ja, det var mycket lyckat. Nästa år firar kören 40 år, säger Carl-Olof.
Han minns mycket från de gångna åren, inte minst den studiekampanjen inför högertrafikomläggningen 1967.
Många uppdrag
Carl-Olof kom också med i kommunalpolitiken och representerade socialdemokraterna. Han satt tre perioder i kommunfullmäktige, var ett tag ordförande i lönenämnden och kom senare med i kulturnämnden. 1971-76 var han ordförande i arbetarekommunen:
– Men när jag blev föreståndare för det som numera heter Samhall Brahe la jag de politiska uppdragen åt sidan eftersom jag inte tyckte att jag kunde fortsätta med dem. Jag var dock med i teaterföreningen och var ordförande där i 15 år, säger Carl-Olof när Finnveden Onsdag ger honom beskedet att han i morgon får ta emot den fina utmärkelsen.
På senare år har han engagerat sig mycket inom PRO i Skillingaryd där han är sekreterare. Han har också viktiga uppdrag inom Östbo Historiska Sällskap där han är en av de drivande i Gamla Skillingaryd.
I samband med morgondagens 1:a majdemonstrationer får Åke Johansson och Carl-Olof Nyréus ta emot kulturstipendium och det är verkliga veteraner som hyllas.
Per Bunnstad

 

o17/98
Weijhed och Idh får kulturpris på 1:a-maj
Bildtexter:
1 Stig Weijhed vid trädMålare. Stigär målaren som hyllas med kulturstipendium för sina insatser inom arbetarrörelsen.
2 John med dragspel
Spelar. John Idh är den glade dragspelaren som kommer att hylla på 1 maj i Vaggeryd

Stig Weijhed från Skillingaryd och John Idh från Vaggeryd kommer att stå i fokus vid 1:a-majfirandet. De har nämligen av Arbetarnas Kulturråd utsetts till årets kulturstipendiater.
Arbetarnas Kulturråd har i många år utsett stipendiater och det är alltid högtidlig utdelning i samband med 1:a maj.
John Idh, 77, har ett gediget förflutet inom arbetarrörelsen trots att han kommer från ett borgerligt hem i Askeryd på Höglandet.
– Men jag läste mycket tidningen Folket i Bild och blev tidigt insatt i arbetarrörelsen, säger John.
Han blev redan före 20 års ålder ordförande i Askeryds SK och gick med i facket när han började på Huskvarna Möbelfabrik. 1946 flyttade han till Skillingaryd för arbete på Ernst Claessons Möbelfabrik. John blev ordförande i Träindustriarbetarnas avdelning och hade uppdrag åt den socialdemokratiska arbetarekommunen, bland annat i hyresnämnden.
– Det jag nästan minns mest är kongressen med trä 1953, en fantastisk upplevelse, säger John.
Året därpå flyttade han till Vaggeryd för arbete på Möbelfabriken Rex. Han blev mycket engagerad i styrelsen för Folkets Park och har i hela sitt liv ägnat sig åt musik. Han började spela i orkester som 18-åring och leder numera PRO-kören i Vaggeryd.
John blev med tiden arbetsledare och blev också fackligt engagerad inom SALF.
1964 flyttade han och hustrun May in i ”Jönköpingståget”, alltså HSB:s nya byggnation på Torsbo i Vaggeryd. John engagerade sig direkt i HSB och är fortfarande med i styrelsen. Han är numera också ordförande i PRO och en mycket driftig sådan. Han är en verklig ledarprofil.
En målare
Stig Weijhed, 78, har också mycket arbete bakom sig. I mitten på 30-talet började Stig som målare och kom då med i målarnas nybildade fackförening. I denna har Stig lagt många timmars ideellt arbete.
– Men det var inte så lätt att bilda en fackförening. Det var många hårda ord som riktades mot oss. Vi satte en målarmästare i blockad när han inte ville teckna avtal. En man sa, kanske mest på skoj, ”Ut med målarna i Slättakanten och skjut dom!”.
Det var till en början stor misstro från målarmästarnas sida, men med tiden blev målarnas fackliga engagemang mer accepterat.
Stig har också många trevliga minnen av det fackliga arbetet. Han satt med i styrelsen för föreningen i Skillingaryd. Den gick senare samman med Vaggeryd. Därefter kom han med i Värnamo och senare blev det sammanslagning med Jönköping.
– Nu är jag faktiskt medlem i den förening som har Borås som sitt säte. Så stor har avdelningen blivit.
Stig var också representant i FCO, det som senare kom att heta LO-sektionen.
Han arbetade också en del politiskt för socialdemokraterna, var exempelvis ledamot i hyresnämnden samtidigt som John Idh samt också var även nämndeman.
– Men jag har mest ägnat mig åt det fackliga men sedan jag blev pensionär har jag bara varit passiv medlem, säger Stig.
Han har varit aktiv i Skillingaryds IS friidrottssektion, var med om att bilda Skillingaryds Frisksportklubb 1937, har varit med i IOGT/NTO, var med om att bilda boxningsklubben Granit och har ingått i styrelsen för idrottsplatsen i Skillingaryd.
Idrotten och arbetarrörelsen har alltid stått nära varann.
Både Stig och John kommer på 1 maj att hyllas för sina insatser inom arbetarrörelsen. De får ta emot en mindre penningsumma, diplom med mera.
Per Bunnstad

 

f17/99
Assar Flodin hyllas på 1:a majBildtext:
Assar Flodin går alltid i demonstrationståget som här 1997. Den här gången kommer han att vara en av dem som står allra mest i centrum vid demonstrationen eftersom han får arbetarrörelsens kulturstipendium.


Assar Flodin går alltid i demonstrationståget på 1:a maj i Vaggeryd. Den här gången blir det extra högtidligt eftersom han efter demonstrationen kommer att få ta emot den lokala arbetarrörelsens främsta utmärkelse: kulturstipendiet.
Det är Arbetarnas Kulturråd som utsett Assar från Vaggeryd till årets stipendiat och valet var inte särskilt svårt. Assar har varit på tal i flera år. I år blir det ett enda pris och inte som tidigare en stipendiat från södra kommundelen och en från den norra.
– Att det är endast en stipendiat i år betyder inte att det blir så här kommande år. Vi kan utse en eller flera och även grupper, säger Kenneth Åberg i kulturrådet.
Assar Flodin började för precis 25 år sedan arbeta fackligt i Kommunals avdelning i Vaggeryds kommun. Han hade året före blivit kommunalanställd.
1976 blev Assar ordförande för Kommunal och han hade den posten i 18 år. Man kan nästan säga att Assar i många år ”var” Kommunal. Han la ned ett mycket stort arbete:
– Vi var väldigt aktiva då. Det fackliga intresset var också stort bland medlemmarna, säger Assar.
Detta intresse är inte vad det varit, men hemma i villan på Vårbäcksstigen i Vaggeryd talas det ändå en hel del fackligt. Assars sambo Inger Fröding-Sköld är numera nämligen ordförande för Kommunal.
Assar har även varit aktiv inom socialdemokraterna. Han har suttit i fullmäktige och han är fortfarande en trogen gäst vid socialdemokratiska möten.
I oktober 1997 drabbades Assar av en hjärnblödning men han har återhämtat sig mycket och har nu också lyckats få köra bil igen. Annars går han och cyklar mycket för att få bättre kondition.
Han tycker att det värsta är minnet, att han plötsligt kan glömma hur man exempelvis startar en gräsklippare - vilket drabbade honom i går.
– Men allt har blivit bättre även om jag vet att jag inte kan känna mig som en 18-åring igen, påpekar Assar.
Han säger att han blir överväldigad när Finnveden Fredag ger honom nyheten om att han får kulturpriset. Han har lite svårt att förstå att han ska få det, men samtidigt tycker han att det känns bra. Huvudskälet till att det finns en kulturpris är att ge lite erkänsla till dem som lagt ned ett uppoffrande arbete inom rörelsen.
Assar har släppt det fackliga arbetet eftersom han nu blivit pensionär men som pensionär har han fått ett annat uppdrag. Helt nyligen valdes han till ordförande för PRO i Vaggeryd.
Per Bunnstad

 

f17/02
Bojan får kulturprisBildtext:
Ingeborg ”Bojan” Palm hyllades redan i går med fanfar och en musiksnutt av Per-Åke Wennerberg och Anders Linder.
Per-Åke och Anders framförde något av ett rymdäventyr under torsdagen, kallat ”P-O i sjunde himlen”. Skolelever från Skillingaryd, Klevshult, Åker och Tofthagaskolan fick vara med om en spännande stund. Det gavs också en offentlig föreställning i samband med att ABF är 90 år.


Arbetarnas Kulturråd har utsett årets kulturstipendiat. Det blir Ingeborg ”Bojan” Palm från Skillingaryd som får ta emot detta i samband med demonstrationen på 1:a maj i Vaggeryd.
Priset ges till en person som på ett eller annat sätt verkar inom arbetarrörelsen. I år prisas en trotjänare som framför allt arbetat med kultur.
Bojan har varit drivande inom bland annat ABF och teaterföreningen och hon har också haft en rad politiska uppdrag. Men nu har hon börjat varva ned och lämnar efter valet sina kommunala uppdrag.
När Skillingehus togs i bruk 1971 började Bojan jobba där. Hon städade i många år och när Åke Sköld gick i pension tog hon över uppdraget som föreståndare för byggnaden.
I Skillingehus mötte hon människor och verksamhet som påverkade henne mycket. Erik Nykvist fick henne exempelvis att börja inom ABF. Där har hon i flera år varit ordförande, numera ledamot. Plus att hon suttit i distriktsstyrelsen för Östbo-Västbo och då även i dess arbetsutskott.
I teatern
Hon kom 1978 i kontakt med Skillingaryds Teaterförening där hon sedan flera år tillbaka är ordförande. Hon fick börja med att sälja abonnemang och det var stundtals ett verkligt riv efter biljetter. Det fanns de som ringde före sju på morgon för att boka och sedan kunde det fortsätta med samtal hela dagen.
Bojan är mycket förtjust i teater och har även andra kulturella intressen. Hon har i flera år ingått i styrelsen för Arbetarnas Kulturråd och i styrelsen för Folkets Hus avgick hon så sent som den här veckan.
Hon har också varit med i styrelsen för Riksteatern i Jönköpings län och numera är hon ersättare. Hon har också ett engagemang i Tolfska släktföreningen
Politiken
För cirka 20 år sedan frågade Karl-Egon Karlsson Bojan om hon ville ta något kommunalt uppdrag. Svaret blev så småningom ja och förutom rent föreningsarbete har Bojan varit med i olika styrelser och nämnder. Just nu är hon ledamot i kommunfullmäktige samt i socialnämnden med dess arbetsutskott.
Hon har även varit med i styrelsen för numera nedlagda Vaggeryds Gammaldansförening.
Det är få ställer som stället upp så för kulturlivet i Skillingaryd som Ingeborg Palm. Och det är en anledning till att hon på onsdag blir en av huvudpersonerna vid firandet av 1:a maj.
Det är bara att säga ett stort GRATTIS till Bojan.
Per Bunnstad f17/01
Gunnar Magnusson får pris på 1:a majBildtext:
Gunnar Magnusson från Vaggeryd får ta emot Arbetarnas Kulturråds pris på 1 maj.

Så kan Gunnar Magnusson från Vaggeryd träda in i den långa skaran av arbetarpionjärer i kommunen. Nu har nämligen Arbetarnas Kulturråd beslutat att tilldela honom årets stipendium.
Traditionen bjuder att priset delas ut på 1 maj och i år är inget undantag. På tisdag kommer man att berätta om pristagaren men på grund av ohälsa finns han inte på plats vid demonstrationen eller samlingen vid Knutpunkten:
– Jag har opererats för mina höftleder flera gånger och får stanna hemma. Men jag känner ändå en stor ära, säger Gunnar när Finnveden Fredag hälsar på honom i det hus i Götafors i Vaggeryd där han bott sedan han föddes för 77 år sedan.
Gunnar får priset för sitt livslånga och hängivna engagemang inom olika grenar av arbetarrörelsen.
Började i SSU
Han fick skolning i ungdomsklubben SSU och här blev han också ordförande.
Han kom redan på 1950-talet med i kommunpolitiken i dåvarande Vaggeryds kommunfullmäktige och kommunstyrelse. Han fortsatte med uppdrag efter kommunsammanslagningen 1971 med uppdrag i framför allt fullmäktige, kommunstyrelsen, brandstyrelsen och elverksstyrelsen.
Han har även varit styrelseledamot i den lokala socialdemokratiska föreningen i Vaggeryd - även ordförande i denna. Han har också tillhört arbetarekommunens styrelse.
Gunnar har i många år arbetat facklig, bland annat som ordförande i Metalls avdelning.
Utöver detta har han varit ledamot i sparbanksstyrelsen.
På Krahners
Priset består av plakett, diplom, rosor och en check på 500 kronor. Men framför allt äran.
– Politiken och det fackliga arbetet har varit mycket intressant och visst är det roligt att få det här priset, säger Gunnar.
Han är numera pensionär efter att ha avslutat sitt yrkesverksamma liv med 25 år på Krahners i Skillingaryd.
Per Bunnstad

Björn Edvinsson får pris på 1:a maj
Ur Finnveden Fredag nr 17 år 2000, här något redigerat
 
Bildtext:
Björn Edvinsson har i 36 år arbetat fackligt och politiskt och nu föräras han ett fint stipendium.
Första maj på måndag blir en stor dag för många och inte minst för Björn Edvinsson, 63, från Skillingaryd. I går kunde Finnveden Fredag berätta för honom att han nu ska föräras Arbetarnas Kulturråds stipendium för 2000.

Björn har sedan han kom till Skillingaryd 1964 arbetat fackligt eller politiskt. Han började jobba på Krahners och där kom han att ingå i metallklubbens styrelse. Han var också tillsammans med Bo Holst med om att på 60-talet blåsa liv i SSU, Socialdemokratiska Ungdomsklubben.

Många uppdrag
Han fick politiska upppdrag och även kommunala sådan. I slutet på 60-talet kom han med i kommunalt arbete i Skillingaryds köping där han ett tag satt i nykterhetsnämnden. I den nya kommunen har han haft uppdrag som ledamot av kommunfullmäktige - där han nu är ersättare, kommunstyrelsen, byggnadsnämnden och nu miljö- och byggnämnden där han är vice ordförande. Han har också varit ersättare i socialnämnden.

S-ordförande i dag
Han är just nu ordförande i den socialdemokratiska föreningen och han sitter med i arbetarekommunens styrelse. Tidigare har han också haft uppdrag inom studieförbundet ABF.
– Han är en plikttrogen person som har en idéburen hållning. Tänker gärna efter först och har erfarna åsikter, säger Kenneth Åberg i kulturrådets styrelse.

Kommunister
Föräldrarna var kommunister - pappan satt bland annat i fullmäktige i Tibro - men Björn fann ett annat parti som sitt.
Naturligtvis är första maj en stor dag även vanliga år, men i år blir den än större. Han föräras kulturprisetvid en sammankomst vid Lägerhyddan på eftermiddagen.

Per Bunnstad
  

 

1992 1/8 Arbetarrörelsens kulturråd kräver att gravfältet i Norra Duveled flyttas