Bäckalyckan – IOGT/NTO www.skillingaryd.nu www.vaggeryd.nu Till startsidan för föreningar  Till startsidan för IOGT/NTO


Premiär för föreläsning på Bäckalyckan
Inlagt onsdag 3 februari 2010
Många kom för att få inforamtion om polisens arbete.

Nypremiären för föreläsningar i Vaggeryd blev mycket lyckad. Trots busvädret på tisdagskvällen valde 50 personer att söka sig till IOGT/NTO:s Bäckalyckan utanför Vaggeryd för att lyssna till polisstyrelsens ordförande Stefan Ottosson (kd) och de båda områdespoliserna Inger Andersson och Jan Gunnarsson.

Stefan Ottosson beskrev polisens arbete på dels länsplanet, dels det lokala planet och vilka resurser som finns till hands. Han delade ut både ros och självkritik och konstaterade bland annat det brottsförebyggande insatserna fungerar bra men att utredningsarbetet inte utvecklas lika positivt. På kommunplanet noterade han att skadegörelse och misshandelsfallen blir färre men att villainbrotten ökar i Skillingaryd.

Frågestund
Efter att de tre huvudmedverkande sagt sitt fick de svara på frågor från publiken. Det blev ett tämligen intensivt meningsutbyte med frågor och resonemang. Många önskar till exempel att polisstationen i Vaggeryd ska återuppstå. Men så blir det inte.

Ute bland folket
– Målet är att vi ska vara ute bland folket, inte sitta på station, underströk Jan Gunnarsson

Kåre Boberg


Föreläsning på Bäckalyckan
Inlagt måndag 1 februari 2010

IOGT/NTO i Vaggeryd tar i morgon tisdag upp en gammal fin tradition i Vaggeryd. Då blir det nämligen föreläsning på Bäckalyckan.

– En gång i tiden hade vi ju en föreläsningsförening i Vaggeryd. Men sedan den lades ned i slutet på 1960-talet har det inte förekommit regelbundna föreläsningar i Vaggeryd. Det tänker vi ändra på, säger Uno Wallenberg, hedersordförande i IOGT/NTO.

Även i Vaggeryd
Föreläsningsföreningarna i Hagshult, Åker och Bondstorp har under flera år haft en trogen stampublik. Däremot har det inte förekommit regelbundna föreläsningar i de större tätorterna. Men i och ombyggnaden under 2009 har Bäckalyckan en samlingssal som är i det närmaste perfekt för just föreläsningar.

Om polisen
Tre offentliga föreläsningar är inplanerade under 2010. Först ut blir ordföranden i polisnämnden, Stefan Ottosson från Vaggeryd som i morgon kväll berättar om polisarbetet i Vaggeryd kommun och i länet.

Från TV
I mars gästas Bäckalyckan av TV-profilen Fredrik Skillemar och i höst kommer en annan TV-kändis på besök, Rolf Fredriksson. Det blir ytterligare en föreläsning i år men vem det blir är ännu oklart.

Kåre Boberg


80-åriga Bäckalyckan 80
har aldrig varit bättre
Inlagt måndag 23 november 2009

När föreningar och andra organisationer fyller jämna år brukar man tala om pigga 60- och 70-åringar.
I helgen firade Bäckalyckan i Vaggeryd 80.

Vi kan slå fast med en gång:
Bäckalyckan, 80, har aldrig varit bättre och piggare.
Den senaste om- och tillbyggnaden blev en verklig fullträff. Därför fanns det gott om svängrum i samlingssalen när 50-talet medlemmar i IOGT/NTO i Vaggeryd i går firade Bäckalyckans 80 år.

Köptes 1929
Föreningens ordförande Roland Emanuelsson tog i sitt inledningsanförande fasta på framsyntheten hos de fem medlemmar, Bertil Karlsson, Oskar Pettersson, H Erik Andersson, Einar Karlström och Gunnar Johansson, som drev igenom köpet av Bäckalyckan år 1929 för 1.980 kronor.

Tillbyggt
Men det dröjde nästan 50 år innan Bäckalyckan blev den året-runt-anläggning för motions- och fritidsaktiviteter som den i dag är. Den stora om- och tillbyggnaden som avslutades 1978 blev ett lyckokast. Detsamma kan säga som den senaste om- och tillbyggnaden 30 år senare.

Många minnen
En rad gäster berättade minnen från Bäckalyckan: Sven Johansson, Alvar Bolmvik, Göran Krantz, Siv Sandahl, Thore Ohlsson och Gerd Liljeroth.
Den sistnämnda är dotter till pionjären Gustav Gustavsson, mannen som hos Tofteryds Sparbank ordnade det lån på 300 kronor som säkrade inköpet av Bäckalyckan för 80 år sedan.

Intressanta filmer
Jan-Erik Larsson visade filmer från Bäckalyckan på 70-talet. Särskilt intressant var det att studera arbetet med tillbyggnaden 1978. Jonny Claesson höll i filmkameran den gången.
En historik är ett måste vid ett 80-årsjubileum. Roland Emanuelsson och Kåre Boberg svarade för den återblicken ur tre perspektiv: Bäckalyckan, Vaggeryd och världen.

Kåre Boberg

Film- och fotointresserade Jan-Erik Larsson visade film.
Roland Emanuelsson ser till att Tommy och Ing-Marie Sjöbäck samt Monica Johansson låter sig väl smaka.
Alvar Bolmvik intervjuas.
Gerd Liljeroth berättar minnen från Bäckalyckan för Roland Emanuelsson, med mikrofonen, samt från vänster Göran Krantz, Sven Jonsson och Sven Johansson.
Göran Krantz har vigt sitt liv åt Bäckalyckan. Han berättade hur hans farfar Algot Krantz tog hand om Kalle på Norränga, den siste som bodde på Bäckalyckan innan NTO tog över stugan.
Lena Karvinen residerade i köket, här assisterad av Seth Krantz och Thore Ohlsson.